Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΓΑΝΙΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Θεωρώ ότι η ιστορική επέτειος την οποία θα τιμήσουμε το 2012 αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, σε ουσιαστικό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο, για τις κοινωνίες των νησιών μας, για όλους μας, για σκέψη, συζήτηση, μνήμη.
Ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύει λόγω της οικονομικής κρίσης, η χώρα μας, οι εκδηλώσεις και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εν όψει αυτής της επετείου, πρέπει κατά την άποψή μου να εμπνεύσουν αισιοδοξία στους συμπολίτες μας, να τονώσουν την αυτοπεποίθηση και την εξωστρέφεια της περιφέρειας μας.
Παράλληλα, η ένωση των νησιών μας, την ίδια χρονική στιγμή, σηματοδοτεί την κοινή ιστορική μας διαδρομή, την «κοινή μας μοίρα», αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της κοινής περιφερειακής μας συνείδησης, την οποία ως αιρετή Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχουμε υποχρέωση με όλες τις ευκαιρίες να προωθούμε.
Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, είναι αναγκαίο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που να υπερβαίνουν έναν «στεγνό επετειακό χαρακτήρα». Πρωτοβουλίες που ταυτόχρονα θα προάγουν την ιστορική μνήμη και την απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία των νησιών μας.
Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ απαραίτητη μια ευρεία συνεργασία θεσμών, φορέων, πολιτών σε όλα τα νησιά η οποία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συζητήσεων, εκδόσεων κ.ά. Σε μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ αυτών των φορέων πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τοπικοί ιστορικοί, πολιτιστικοί φορείς. Η Περιφέρεια πρέπει, κατά την άποψή μου, να έχει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο, να αποτελέσει το συνδετικό ιστό όλων αυτών των δραστηριοτήτων.
Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα είναι απαραίτητο να δοθεί στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας. Ώστε αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης να φτάσει μέχρι τον τελευταίο, τον πιο απομακρυσμένο συμπολίτη μας, όπου κι αν κατοικεί.
Επιτρέψτε μου να επισημάνω, ότι παράλληλα με τη συμπλήρωση 100 ετών από την Ένωση μας με το Ελληνικό Κράτος, ειδικά για τη Χίο συμπληρώνονται και 190 χρόνια από το τραγικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας του νησιού μας, 190 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου το 1822. Έχουμε την πρόθεση, ως Περιφερειακή Ενότητα Χίου, να προβάλλουμε και αυτή τη διάσταση των ιστορικών γεγονότων. Με το σκοπό αυτό σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου θα καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για σχετικές πρωτοβουλίες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η συμπλήρωση των 100 χρόνων δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως μια στιγμή ιστορικής μνήμης, αλλά και ως μια δυνατότητα προβληματισμού και δράσης για το μέλλον των νησιών μας. Με αυτή την οπτική κάθε δράση, κάθε πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε, και ειδικά δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα πρέπει να απεικονίζουν τη δυναμική που περικλείουν τα νησιά μας, ακριβώς 100 χρόνια μετά την ενσωμάτωση τους στο Ελληνικό Κράτος.