Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΓΟΣΗΜΟ : ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση του εργόσημου από όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ, ενώ από τις 20 Σεπτεμβρίου εργόσημα θα διαθέτουν και οι τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank. Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του ΙΚΑ.


Στόχος του νέου μέτρου είναι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής (σς αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή άνω των 9 δισ. ευρώ τον χρόνο). Με το εργόσημο θα ασφαλίζονται περίπου 300.000 άτομα που απασχολούνται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίας.

Για όλη τη διαδικασία έκδοσης του εργόσημου το ΙΚΑ εξέδωσε σχετική εγκύκλιο.

Έτσι με το εργόσημο επέρχεται σημαντική μεταβολή στον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης του κατ' οίκον απασχολούμενου προσωπικού που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.



Ειδικότερα, για την αμοιβή και την παρακράτηση εισφορών των ανωτέρω προσώπων τηρείται υποχρεωτικά η διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής επιταγής, «Εργόσημο». Υπόχρεος έκδοσης του Εργοσήμου είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται ή χρησιμοποιεί τις εργασίες ή υπηρεσίες των εν λόγω προσώπων. Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του Εργοσήμου, το πρόσωπο δηλαδή που παρείχε προς τον υπόχρεο έκδοσης την εργασία ή υπηρεσία.

Το Εργόσημο εκδίδεται υπό τύπο πολύπτυχης ή δίπτυχης επιταγής αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα, εν προκειμένω, υπέρ του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Τα Εργόσημα μπορούν να διατίθενται στον εργοδότη από τις συνεργαζόμενες, με τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Τράπεζες και τα Υποκαταστήματα αυτών, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τα Υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, τα Κ.Ε.Π. αλλά και άλλους φορείς ή δίκτυα, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η καταβολής της αμοιβής στον εργαζόμενο για την παρασχεθείσα εργασία πραγματοποιείται με την εξαργύρωση του Εργοσήμου από τους φορείς διάθεσης, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Στη νέα διαδικασία αμοιβής και παρακράτησης εισφορών μέσω Εργοσήμου υπάγονται ενδεικτικά οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες:

α) Οι Υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό).

β) Οι κηπουρικές εργασίες.

γ) Οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες, που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες.

δ) Η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων.

ε) Η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών.

στ) Η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

ζ) Η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε Ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (Σ.Υ.Δ.).

η) Οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος).

θ) Η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων.

ι) Η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας). Ο νέος τρόπος καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται ή θα απασχοληθούν στις προαναφερθείσες εργασίες - υπηρεσίες, θα έχει έναρξη εφαρμογής, ως ακολούθως:

α) Για τους κατ’ οίκον απασχολούμενους σε έναν εργοδότη που ήδη ασφαλίζονται από αυτόν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2639/1998, η ασφάλισή τους θα συνεχιστεί με τις διατάξεις αυτές για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι 31-12-2011 (δηλαδή με υποβολή Α.Π.Δ. Γ' και Δ' τριμήνου του 2011). Η εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων για την κατηγορία αυτή θα αρχίσει από 1-1-2012.

β) Για τους κατ' οίκον απασχολούμενους σε περισσότερους του ενός εργοδότες, οι οποίοι ασφαλίζονται με βάση το δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκ), η ασφάλιση με τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα αρχίσει από 1-11-2011. Συνεπώς,για χρονική περίοδο απασχόλησης μέχρι την 31-10-2011 θα ασφαλίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2639/1998, δηλαδή με την έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

γ) Για τα λοιπά υπαγόμενα πρόσωπα ο νέος τρόπος αμοιβής και παρακράτησης εισφορών εφαρμόζεται υποχρεωτικά από 12-9-2011.

Η καταβολή της αμοιβής των περιστασιακά απασχολουμένων προσώπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δέχεται τις προαναφερθείσες υπηρεσίες - εργασίες, γίνεται με τους παρακάτω τρόπους:

α) Με την έκδοση ειδικού εργοσήμου υπό τύπο επιταγής, ή

β) Μέσω λογαριασμών που τηρούν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών

γ) Με κατάθεση και είσπραξη μετρητών σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών

δ) Με ειδικού τύπου έμβασμα κατά την έννοια των άρθρων 1 και 4 παρ. 3 του Ν. 3862/2010

Η έκδοση και η εξαργύρωση Εργοσήμου γίνεται από τους συμβεβλημένους φορείς υπηρεσιών πληρωμής (Τράπεζες - ΕΛΤΑ), οι οποίοι έχουν ακολουθήσει τις προδιαγραφές και έχουν προσαρμοστεί με τις διαδικασίες έκδοσης, ενημέρωσης και εξαργύρωσης του Εργοσήμου. Το Εργόσημο εκδίδεται σε διπλότυπο ή σε δύο αποκόμματα, κατά το χρόνο αγοράς του, φέρει μοναδικό αλγοριθμικό αριθμό που
εξασφαλίζει την γνησιότητά του και αποτελεί τίτλο αξίας από τη στιγμή της έκδοσής του. Το ένα αντίτυπο ή απόκομμα του Εργοσήμου αφορά τον εργοδότη και το δεύτερο τον εργαζόμενο. Το Εργόσημο μπορεί να εκδοθεί και εξαργυρωθεί από τους συνεργαζόμενους φορείς έκδοσης (Τράπεζες - ΕΛΤΑ) αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια εξυπηρέτησης των πολιτών (καταστήματα με ταμεία ή άλλα σημεία εξυπηρέτησης, ATM, Αυτόματα μηχανήματα πληρωμών, διαδικτυακούς τόπους που ανήκουν στους συνεργαζόμενους φορείς έκδοσης (web banking, portals πληρωμών), κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, κλπ.

Τα Εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εν λόγω εργαζόμενους, ως αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία και στην συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής διαδικασία: Ο εργοδότης απευθύνεται στο φορέα έκδοσης (Τράπεζες - ΕΛΤΑ) του Εργοσήμου με τον ΑΜΚΑ του, δηλώνει τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εν προκειμένω του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., και το είδος της παρεχόμενης εργασίας (π.χ. οικιακές εργασίες) και καταθέτει το ποσό του Εργοσήμου, το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζόμενου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Ο φορέας έκδοσης, με βάση τον ΑΜΚΑ του εργοδότη, συνδέεται με το αρχείο του ΑΜΚΑ - ΕΜΑΕΣ που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. σε πραγματικό χρόνο και αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία του εργοδότη, εκδίδει το Εργόσημο.

Επί του αντιτύπου - αποκόμματος για τον εργοδότη αναγράφονται κατά την έκδοση του Εργοσήμου τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Ο φορέας έκδοσης του Εργοσήμου
β) Ο αρμόδιος φορέας κοινωνικής ασφάλισης (Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. ή Ο.Γ.Α.)
γ) Ο μοναδικός αριθμός του Εργοσήμου
δ) Ο ΑΜΚΑ του εργοδότη
ε) Τα ονομαστικά στοιχεία του εργοδότη, όπως αυτά αναφέρονται στο Αρχείο του ΑΜΚΑ - ΕΜΑΕΣ
στ) Το ποσό του Εργοσήμου, το οποίο αποτελεί την αμοιβή του εργαζομένου
ζ) Οι ασφαλιστικές εισφορές
η) Η ημερομηνία έκδοσης του Εργοσήμου
θ) Η ημερομηνία λήξης του Εργοσήμου
ι) θέση για αναγραφή ονοματεπώνυμου του εργαζομένου

Επί του αντιτύπου - αποκόμματος για τον εργαζόμενο αναγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Όλα τα παραπάνω στοιχεία
β) Η ημερομηνία πληρωμής
γ) Γραμμωτός κώδικας, ο οποίος θα λειτουργήσει βοηθητικά κατά τη στιγμή εξαργύρωσης του Εργοσήμου (προαιρετικά).
tanea.gr