Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

"ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ" ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός του σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλουτωνίου στο Μάρκουλ της νότιας Γαλλίας. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς, για την ανακύκλωση πλουτωνίου από πυρηνικά όπλα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν σε φούρνο ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων ξέσπασε φωτιά. Από την έκρηξη που ακολούθησε απανθρακώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Ο ένας από τους τραυματίες, που βρίσκεται στην πιο σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονπελιέ, που είναι κοντά.


Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11:45 (ώρα Γαλλίας) και άμεσα εκφράστηκαν φόβοι για διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Η πρώτη αντίδραση των υπευθύνων ήταν πως δεν υπήρξε άμεση διαρροή, αλλά δεν απέκλεισαν τίποτα. Για την ώρα, όμως, γίνονται μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο ώστε να δημιουργηθεί, αν χρειαστεί, ευρύτερη περίμετρος ασφαλείας.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Μαρκούλ βρίσκεται στην περιοχή Γκαρ, κοντά στην πόλη Νιμ και χρησιμοποιείται κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο στη Γαλλία όπου ξεκίνησαν πυρηνικές εφαρμογές, το 1958.


onalert.gr