Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

(ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΛΠ)

Αγαπητοί φίλοι,

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για την ταχυδρομική διακίνηση των εντύπων μας σας ενημερώνω για την τελική πράξη στο σήριαλ της αποστολής των εκδόσεων μας.
Σήμερα, με επείγουσα ειδοποίηση-ενημέρωση στα ταχυδρομικά γραφεία όλης της χώρας δόθηκε-επισημοποιήθηκε από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) το νέο καθεστώς διακίνησης των εντύπων (εφημερίδων-περιοδικών) τα οποία από 1 Αυγούστου 2011 δε δικαιούνται πλέον επιδότηση από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας- Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Τα έντυπα θα τιμολογούνται με το ειδικό τιμολόγιο εκδοτών που περιλαμβάνεται στη σύμβαση μεταξύ ΕΛΤΑ και ΓΓΕ-ΓΓΕ καταβάλλοντας το σύνολο του τέλους, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα.

ΚΛΙΜΑΚΙΑ
ΒΑΡΟΥΣ
ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΕΝΤΥΠΑ
ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΑ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΥΠΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
0-20 0,434 0,434 0,265
21-100 0,766 0,766 0,354
101-250 1,171 1,171 0,549
251-500 1,722 1,722 0,767
501-1000 3,029 3,029 1,440
1001-2000 3,703 3,703 3,703








Οι εξελίξεις στο θέμα της ταχυδρομικής ατέλειας στην αποστολή των εντύπων μας είναι ευτυχώς αρκετά καλύτερες από αυτές που είχαν διαμορφωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ύστερα από την ανάδειξη και προώθηση του ζητήματος ήδη από τα μέσα Ιουλίου (σχεδόν αμέσως από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 152 την 1η Ιουλίου του άρθρου 48 του νόμου 3986) σε όλων των ειδών Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε όλους τους συλλόγους και φορείς πανελλαδικώς και σε συνεργασία μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, έγινε δυνατό να επιτευχθεί αυτή η τιμολόγηση των εντύπων μας (με περιοδικότητα μεγαλύτερης της εβδομάδας).
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ (εφόσον δεν υπήρχε καμία δυνατότητα αλλαγής στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας- Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης απόρροια του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου για μείωση δαπανών και στη διακίνηση των εντύπων) κατανόησε ότι αν ίσχυαν οι τιμές ταχυδρόμησης ως είχαν, δηλαδή για έντυπα έως 100 γραμμάρια περίπου στο 1 ευρώ το τεμάχιο, τότε ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα περισσότερα από τα 3000 έντυπα που κυκλοφορούν πανελλαδικά και «κόπηκαν» από τη πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους ταχυδρομική ατέλεια θα αναγκαζόταν να κλείσουν. Έτσι θα τελείωναν και από πελάτες τους βέβαια, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα έσοδα των ταχυδρομείων…!
Όπως φαίνεται και στον πίνακα, τα έντυπα με βάρος έως 100 γραμμάρια τα οποία εκδίδονται με περιοδικότητα μεγαλύτερη της εβδομάδας (περιλαμβάνει και τις μηνιαίες εφημερίδες της ΕΔΙΠΤ) θα μπορούν να τα ταχυδρομούν με 0,354 ευρώ ανά τεμάχιο.
Που σημαίνει ότι για 1000 φύλλα το κόστος θα είναι 354 ευρώ. Πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη κατάσταση που δεν έφτανε τα 100 ευρώ αλλά «αντιμετωπίσιμο» από το σύνολο σχεδόν των εντύπων που παρουσιάζουν μια εισπρακτική συνέπεια προς τα μέλη τους και έχουν αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό τα έσοδα από κάποιες διαφημίσεις.
Τα ημερήσια και τα εβδομαδιαία έντυπα θα πληρώνουν διπλάσια ταχυδρομικά τέλη και αυτό διότι τα συγκεκριμένα (τουλάχιστον από τη λογική της απόφασης των ΕΛΤΑ) προσδοκούν διαφημιστικά-οικονομικά οφέλη και από τη δυνατότητα ισολογισμών εταιριών, κάτι που δεν δικαιούνται όλα τα υπόλοιπα.
Θυμίζουμε ότι υπάρχει ΚΑΙ η δυνατότητα να εγγραφεί κάποιος στο ειδικό καθεστώς των ειδικών τιμολογίων διακίνησης της ΓΓΕ-ΓΓΕ και να ενταχθεί σε αυτό μόνο εφόσον είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου ΚΑΙ «κυκλοφορεί»με ανώτατο χρονικό όριο περιοδικότητας το μήνα για τις εφημερίδες και το τρίμηνο για τα περιοδικά, τα οποία εκδίδονται ανελλιπώς τουλάχιστον επί μια διετία και εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κατ’ επάγγελμα εκδότες και διαθέτουν τη δημοσιογραφική ιδιότητα.
Κάτι το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο και απαγορευτικό για τους κάθε λογής συλλόγους και ενώσεις διότι θα πρέπει να αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές και να αλλάξουν το καταστατικό τους βάζοντας ως κύρια δραστηριότητά τους τις εκδόσεις…
Άλλωστε και η ωφέλεια θα περιορίζονταν στην αποστολή έως 400 φύλλων που είναι και το όριο που θέτει η Γενική Γραμματεία.
Δηλαδή δώρον άδωρον…

Πρέπει να καταβάλουμε όλοι κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της φωνής μας και τη συνέχιση των εκδόσεων μας.
Προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την ταχυδρόμηση του ίδιου αριθμού ενεργών αποστολών των εντύπων μας και να μην καταφύγουμε στην «εύκολη λύση» περικοπών…
Χρειάζεται να δείξουμε μεγαλύτερη ενεργητικότητα ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε οικονομικά βιώσιμοι και να διευρύνουμε τον κύκλο συνεργασιών και στηρίξεων, για να συνεχίσουμε όλοι να προωθούμε την επικοινωνία με τα μέλη μας και να ενισχύσουμε την αγωνιστικότητα μας για την επίλυση των πολλών και συνεχών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε όλοι οι φορείς για το σύνολο των ενδιαφερόντων μας.
Μπορούμε και είμαστε «υποχρεωμένοι» να αντέξουμε…
Νεκτάριος Βακάλης