Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...
Τα μαρτύρια του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου δεν έχουν τέλος... Πληροφορηθήκαμε λοιπόν, ότι έχει έρθει επιχορήγηση 57.000 ευρώ για το ΔΗΠΕΘΕ, όλα τα απαιτούμενα έγγραφα είναι τακτοποιημένα και έτοιμα για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού και τώρα δεν υπάρχει... πρόεδρος για να ... υπογράψει. Έλεος... Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές Αυγούστου αναμένεται να ορισθεί ο νέος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβριο του 2010.Ένας εργαζόμενος έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και δύο εργαζόμενοι, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για άλλους ουσιαστικά λόγους. Για να δούμε πότε θα μπει ένα τέλος στα προβλήματα του ΔΗΠΕΘΕ...
Σύμφωνα δε, με τις ..."καλλικράτειες λογικές", αυτό που φημολογείται, είναι η..."καλλικρατικοποίηση" και των ΔΗΠΕΘΕ, με την μεταφορά της έδρας δηλαδή, στον Δήμο της Περιφέρειας, που είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει..."καλλικρατικό" τουλάχιστον ενδεχόμενο, να μεταφερθεί η έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου στην γειτονική μας Μυτιλήνη και αυτό που έχουμε στη Χίο, να γίνει... κάτι σαν Δημοτικό Θέατρο, το οποίο όμως θα κρατήσει την οργανωτική δομή του σημερινού ΔΗΠΕΘΕ.
Οι γείτονές μας βέβαια της Λέσβου, δεν μας έχουν συνηθίσει να παραλαμβάνουν προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις, ασχέτως αν αναβαθμίζεται επικοινωνιακά τουλάχιστον η περιοχή τους, με την προσθήκη μιας επιπλέον δημόσιας έδρας... Και το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, έχει τα πολλά και εν πολλοίς άλυτα προβλήματά του...
ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ

ΣΤΙΣ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟ ΛΕΣΒΟΥ , ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ " ΗΛΙΑ ΤΟΥ 16ου"
«Ο Ηλίας του 16ου» από τη θεατρική ομάδα «Οι Άκρον Άωτο»
του Παραρτήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου


Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η θεατρική ομάδα του Παραρτήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» σε Μεσότοπο και Μυτιλήνη το καλοκαίρι και το χειμώνα του 2009, με το θεατρικό έργο «Της Κακομοίρας», των αδερφών Γιαννακόπουλων, αποφάσισε να παρουσιάσει και φέτος μια πολύ γνωστή και διαχρονική κωμωδία στο θεατρόφιλο κοινό του νησιού μας.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Μεσοτόπου, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στον αύλειο χώρο της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μεσοτόπου το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ο Ηλίας του 16ου» σε σκηνοθεσία και πάλι του προέδρου του Παραρτήματος και πρωταγωνιστή του έργου, Παναγιώτη Κουρλή.
Η θεατρική ομάδα απέκτησε και όνομα και λέγεται «Οι Άκρον Άωτο». Απαρτίζεται από 16 άτομα και αξίζει πραγματικά τον κόπο να δούμε αυτή την ερασιτεχνική αλλά σπουδαία δουλειά των νέων κυρίως παιδιών του Μεσοτόπου που θα σας καταπλήξουν με την ερμηνεία τους.

Οι ηθοποιοί
Οι άνθρωποι του Παραρτήματος που πήραν μέρος ως ηθοποιοί είναι: Γωγής Βαγγέλης (Λάμπρος), Ζουμπουλής Νίκος (Βαγγέλης), Κουρλής Λουκάς (Σπανομαρίας), Ζαγκούλης Βασίλης (Υπαστυνόμος), Γαβρήλος Π. Ιωσηφέλλης (Θωμάς), Κουρλής Παναγιώτης (Ηλίας), Καρδαρά Αφροδίτη (Αλέκα), Ιωσηφέλλης Μπάμπης (Ορέστης), Τρυγώνης Λευτέρης (Πανάγος), Βακάλη Μαρία (Τασία), Ζαγκούλης Νίκος (Αρχιφύλαξ), Βασίλα Μαγδαληνή (Έλλη), Καραστεφανή Βασιλική (Λουκία), Βουδούρη Ευτυχία (Λογοθέτη), Βασίλας Λευτέρης (Πόλισμαν), Πίτσα Χρυσούλα (Γειτόνισσα).

Τα ρούχα της παράστασης

Η παράσταση έχει πολλά σκηνικά ιδιαίτερης τεχνικής δυσκολίας και κόστους κατασκευής και για τα ρούχα των τεσσάρων ένστολων αστυνομικών εποχής δόθηκε ειδική παραγγελία στο γνωστό κατάστημα στρατιωτικών ειδών του κυρίου Κοσσυβά Αθανάσιου στην Αθήνα (Ακαδημίας 26) για να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια η εικόνα των στολών των πρωταγωνιστών. Τον ευχαριστούμε για την ταχύτητα εξυπηρέτησης, τον επαγγελματισμό του και τις τιμές που μας έκανε για την αγορά τους.

Για να μπορέσουμε να βρούμε αυθεντικά μεταλλικά εθνόσημα για τα πηλίκια των στολών (μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Αστυνομία Πόλεων της δεκαετίας του 1960) έφτασε η χάρη μας μέχρι το Κερατσίνι στο γνωστό παλαιοπωλείο Μπαϊρακτάρης (Λ. Σαλαμίνος 116) και εκεί μάθαμε κι άλλες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των στολών (όπως ότι τα τμήματα του Πειραιά είχαν κόκκινο χρώμα στις επωμίδες τους ενώ της Αθήνας πράσινο). Μάλλον επηρεασμένα από τα ποδοσφαιρικά κι αυτά… Και το έργο ως γνωστόν διαδραματίζεται σε αστυνομικό τμήμα των Αθηνών…

Στο τρέιλερ-διαφημιστικό που ακολουθεί θα δείτε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πρόβες των παιδιών μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο που σημειώνουμε έγινε χωρίς τα ρούχα εποχής που ετοιμαζόταν και χαρακτηρίζουν το έργο.
http://www.youtube.com/watch?v=OkcvBjL2tLE&feature=channel_video_title
http://www.youtube.com/user/Mesotopites

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντιδέλλη Βάσω

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε την κυρία Τίνα Σακελλάριου για την άδεια που μας έδωσε για τη δωρεά χρήση του σεναρίου (πνευματικά δικαιώματα κοινώς) αλλά και για το ίδιο το κείμενο του έργου που μας το έδωσε στην πρωτότυπη δακτυλογραφούμενη μορφή του. Δυστυχώς δεν έχει τυπωθεί σε βιβλίο, δεν υπάρχει σε κοινή χρήση και δεν μπορεί να το βρει κανείς ούτε στο Θεατρικό μουσείο, ούτε στη Θεατρική Βιβλιοθήκη, ούτε στην Εταιρία Eλλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (τουλάχιστον μέχρι το 2009). Έτσι δε θα το βρίσκαμε ποτέ…

Ευχαριστούμε και το συμπατριώτη μας και φίλο ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που μεσολάβησε πρόθυμα για να μας εξυπηρετήσει (όπως και για τη δεδηλωμένη του πρόθεση να αναλάβει αφιλοκερδώς την σκηνοθεσία στη θεατρική μας ομάδα των Αθηνών όποτε κι αν αυτή δημιουργούταν). Με την ευκαιρία να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην περιοδεία του θεατρικού έργου που πρωταγωνιστεί «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» και σας καλούμε να πάτε να το δείτε στο Κάστρο Μυτιλήνης στις 5 και 6 Αυγούστου.


Η θεατρική ομάδα του Μεσοτόπου έχει εκφράσει την επιθυμία να ανεβάσει το έργο και σε άλλες περιοχές της Λέσβου (π.χ σε χωριά του πρώην δήμου μας Ερεσού-Αντίσσης) και στη Μυτιλήνη όπως είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο της πόλης με τον «Μπακαλόγατο». Ελπίζουμε ο Δήμος Λέσβου να στηρίξει με κάθε μέσο αυτή την δημιουργική ομάδα του τόπου μας.


Την ίδια ελπίδα και πρόταση εκφράζουμε και για τη δυνατότητα παρουσίασης του έργου στην Αθήνα περί τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου σε συνεργασία με την ΟΛΣΑ.


Στο http://www.mesotopites.gr/gr/syllogos/parartima.html#ITEM4 μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και φωτογραφίες και για την πρώτη θεατρική παράσταση του Παρατήματος.

Νεκτάριος Βακάλης

Πληροφορίες για το έργο:

Ο Ηλίας του 16ου είναι θεατρική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το 1959 μεταφέρθηκε από την Φίνος Φιλμ στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Υπόθεση

Δύο φίλοι, υποψήφιοι απατεώνες και ο συνεργός του στο "έγκλημα" αποφασίζουν να κλέψουν έναν αδίστακτο τοκογλύφο που κρατά ως ενέχυρα χρυσαφικά σε μια αρβύλα! Ο ένας από αυτούς ντύνεται αστυνομικός, για να κρατάει τσίλιες, ενώ ο άλλος θα έκανε την κλοπή. Όμως αυτός που θα έκανε την κλοπή καθυστερεί κι αυτόν που είναι ντυμένος αστυνομικός τον καλούν σε ένα άλλο, γειτονικό σπίτι, που υποψιάζονται ότι έγινε κλοπή από την υπηρέτρια. Στο γειτονικό, βέβαια, σπίτι δεν έχει γίνει κλοπή από την υπηρέτρια, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει τα χρήματα στα χαρτιά. Κάποια στιγμή όλοι μαζί καταλήγουν στο τμήμα όπου λάμπει η αλήθεια, μια και ο μικροαπατεώνας που έκανε τον αστυνομικό, ο "Ηλίας του 16ου αστυνομικού τμήματος", μέσω μιας σειράς συμπτώσεων, αποδεικνύεται ότι ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί και καταφέρνει να δώσει τη λύση. Οι ιδιοκτήτες αποδεικνύονται ψεύτες, η υπηρέτρια αθώα και ο συνένοχος, που στο μεταξύ έχει συλληφθεί από άλλο αστυνομικό, καταφέρνει να ξεφύγει.


Απόσπασμα από τη Γ΄Πράξις


Στο Αστυνομικό Τμήμα της περιφερείας, στον γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας:

……….

Υπαστυνόμος: Τι είν’ αυτός; Τι είσαι συ;

Ηλίας: Πολισμανάκι είμαι κι εγώ κ. Υπαστυνόμε..Τι είμαι; Να του 16ου.

Υπαστυνόμος: Και τι δουλειά έχεις εσύ σ’ αυτή την ιστορία;

Ηλίας: Εγώ κ. Υπαστυνόμε διερχόμην τυχαίως εκ της οδού Φραγκοβασίλη, ότε. Ότε λέγω..Η εν λόγω κυρία (δείχνει τη Λουκία) με εκάλεσε να επέμβω, διότι εις την οικεία της εν λόγω κυρίας (δείχνει την Αλέκα) διεπράχθη μία κλοπή. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν παρά να επέμβω και να εκτελέσω το καθήκον μου, ως αστυνομικός, με την γνωστήν αυτοθυσίαν που εκτελούμε το καθήκον μας πάντοτε όλοι εμείς οι αστυνομικοί του ένδοξου αστυνομικού σώματος.

Υπαστυνόμος: (στον αρχιφύλακα) Το δαχτυλίδι βρέθηκε;

Αρχιφύλακας: Όχι κύριε Υπαστυνόμε..
Ηλίας: Ησυχία (βλέπει ότι έχει μιλήσει ο Αρχιφύλαξ) Ά, παρντόν.
………..

Φ.Π.Α. 13% ΚΑΙ ΣΤΟ ... ΠΩΛΟΥΜΕΝΟ ΣΠΕΡΜΑ
Στέλιος Μπαμιατζής ---


Κάποτε θα ακουγόταν ως αστείο. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όμως όχι. Η άσχημη οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει, το τελευταίο διάστημα, τόσο Ελληνες όσο και αλλοδαπούς, στις τράπεζες σπέρματος, αναζητώντας κάποια έξτρα χρήματα.

Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", τα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών σπέρματος κυριολεκτικά κατακλύζονται κάθε μέρα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανδρών οι οποίοι δηλώνουν την επιθυμία να διαθέσουν το σπέρμα τους.

"Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα που θέλουν να γίνουν δότες λόγω οικονομικής κρίσης", όπως δηλώνει στην κυριακάτικη Ελευθεροτυπία..

Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει συνέχεια. Υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση περίοδοι με ιδιαίτερη κίνηση, όπως το καλοκαίρι, πριν τις διακοπές, αλλά και πριν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τι ποσό μπορούν να κερδίσουν οι δότες

Αν και ο νόμος προβλέπει πως η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμειφθεί περισσότερο από 200 ευρώ, ποσό που θεωρείται αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και μετακίνηση, αυτό δεν έχει και απόλυτη εφαρμογή, αφού αρκετές τράπεζες σπέρματος πληρώνουν με τη φορά, από 30 έως 50 ευρώ.

Πάντως, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μόνο ένας στους δέκα δότες πληροί τις προϋποθέσεις.

"Ο δότης εισπράττει 50 ευρώ τη φορά. Δεν μπορεί όμως να διαθέσει το σπέρμα του πάνω από μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην το κάνει επάγγελμα. Είναι διεθνής η οδηγία αυτή, ώστε να μην μπορεί κανείς να επιβιώσει με τα ποσά που δίνονται", αναφέρει υπεύθυνος της Τράπεζας Serum στην εφημερίδα.

Πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν διστάζει να φορολογήσει το σπέρμα προκειμένου να γεμίσει τα ταμεία. Πλέον το σπέρμα έχει και ΦΠΑ 13%, αν και υπάρχει οδηγία ότι τα προϊόντα του ανθρώπινου σώματος δεν υπόκεινται σε καθεστώς φορολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολιτεία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τραπεζών σπέρματος στη χώρα, ενώ σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", υπάρχει τράπεζα που διαθέτει τους ίδιους δότες εδώ και 10 χρόνια (!)

news247.gr

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ "ΑΛΚΥΟΝΗ" ΤΗΣ Ν.Ε.Λ.


Κανονικά έγινε στις 12:30 μμ σήμερα Κυριακή, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο απόπλους του πλοίου «Αλκυόνη», το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Σποράδες.

Χθες το πλοίο είχε καταπλεύσει με δύο ώρες καθυστέρηση εξαιτίας μικρής έκτασης φωτιάς που εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο του και η οποία αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα και με επιτυχία από το πλήρωμα.

Όπως δηλώθηκε σήμερα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, από τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και επετράπη ο απόπλους.
newpost.gr

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑΠΟΛΗ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ομάδα αρχαιολόγων ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη, στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, τον τάφο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, ενός από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού Χριστού.


«Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να βρούμε τον τάφο του αποστόλου Φιλίππου, τον βρήκαμε τελικά στα ερείπια μιας εκκλησίας (στην περιοχή) όπου κάναμε ανασκαφές πριν από ένα μήνα», υπογράμμισε ο αρχαιολόγος Francesco D'Andria.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο ο τάφος δεν έχει ακόμη ανοιχτεί. «Μια μέρα αυτό θα γίνει, χωρίς αμφιβολία. Η ανακάλυψη αυτή είναι μείζονος σημασίας για την αρχαιολογία και τον χριστιανικό κόσμο».

Ο Φίλιππος ήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού.
Αφού κήρυξε το ευαγγέλιο σε περιοχές της Μικράς Ασίας λιθοβολήθηκε και σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους στην Ιεράπολη της Φρυγίας.
newsit.gr

ΚΡΥΦΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΟΙ-ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Κρυφά μέτρα που υπογράφηκαν στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, στο Ecofin και δεν έχουν ανακοινωθεί, περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ η Κομισιόν είχε στείλει τελεσίγραφο στην Αθήνα για το δεύτερο μνημόνιο, με πέντε όρους-βόμβες για τη σύναψη του νέου δανείου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» τα κρυφά μέτρα περιλαμβάνουν μειώσεις βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, περικοπές στα εφάπαξ, άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική πώληση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου και δεκάδες μέτρα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, μεταξύ άλλων.

Το έγγραφο της απόφασης αποδεικνύει ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση με επίσημες ανακοινώσεις διέψευδε ζήτημα μείωσης συντάξεων και επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των απολύσεων, προσυπέγραφε τα ίδια μέτρα με τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή κείμενο απόλυτα δεσμευτικό και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για αναθεωρημένο μνημόνιο αλλά για νέο, που εκτείνεται έως το 2015. Συν τοις άλλοις καταργείται η απόφαση 2010/320/Ε.Ε. του Μαΐου του 2010, η οποία ουσιαστικά ενέκρινε το μνημόνιο από την πλευρά της Ε.Ε. με υπογραφές των υπουργών Οικονομικών. Μέχρι τώρα η απόφαση αναθεωρούνταν κάθε τρεις μήνες, ύστερα από τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, αφού προσετίθεντο νέα μέτρα, δίδοντας την εντολή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι παρεμβάσεις αυτές που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση θα χτυπήσουν ουσιαστικά κομβικά σημεία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Real News, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση με πέντε όρους για τη σύναψη νέου δανείου που κινούνται στο ίδιο... μήκος κύματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από το νέο φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να έχει διακομματική αποδοχή, βάθος εφαρμογής τα 30 χρόνια και αυστηρές ρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ζητήθηκε η προώθηση δεύτερου γύρου αλλαγών στο ασφαλιστικό με συγχωνεύσεις ταμείων και κατάργηση του εφάπαξ στο Δημόσιο, ώστε να αντέξουν τα ταμεία ενδεχόμενο «κούρεμα» (haircut), αυστηρό πακέτο εντολών προς τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, επανακεφαλαιοποίηση από τα 20 δισεκατομμύρια του δανείου και μείωση του λειτουργικού κόστους.

Επόμενος όρος ήταν ο χρονικός και ποσοτικός προσδιορισμός της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, με μηνιαίους και τριμηνιαίους στόχους για κανονικές απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, που για πρώτη φορά θα περιγράφονται σε χρονοδιάγραμμα, με το ίδιο να ζητούν να ισχύσει και στις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, όπως και τέλος, να κοπεί η σύνδεση εκροών από τα διαρθρωτικά ταμεία με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας και υπηρεσιών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το προσεχές διάστημα θα συσταθεί «Ομάδα Κρούσης» (Task Force for Greece) που θα αναλάβει, με εντολή της Κομισιόν και εισήγηση του Ζ. Μπαρόζο, το έργο του συντονισμού, της παρακολούθησης και της παροχής τεχνικής και κάθε άλλης βοήθειας προς την κυβέρνηση - στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, η ομάδα αυτή θα υποβάλλει ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και θα εκδίδει έκτακτες προειδοποιήσεις, εάν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους, ενώ θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναφέρεται στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν ενώ θα διαθέτει δύο στρατηγεία, ένα στην Αθήνα και ένα στις Βρυξέλλες.

Στο στρατηγείο που θα βρίσκεται στην Αθήνα θα ενταχθούν όλοι οι κοινοτικοί που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας και είναι τοποθετημένοι σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Επικεφαλής του αναλαμβάνει ανώτερο, μέχρι πρότινος, στέλεχος της Κομισιόν, ο Χορστ Ράιχενμπαχ. Τα μέλη της, περίπου 25 άτομα, θα αρχίσουν να πιάνουν δουλειά μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

newpost.gr

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΟ" ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ...

Μετά από την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί πρώην υπουργοί άρχισαν να κάνουν διάφορα επικριτικά σχόλια για το διάστημα διακυβέρνησής του, τα οποία, φυσικά, δεν τολμούσαν να εκφράσουν ανοιχτά στον τότε ισχυρό πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, παρά μόνο μέσω παραπολιτικών, εμμέσων σχολίων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στη στήλη «Φανούριος» εξηγεί γιατί ο Κ. Καραμανλής απομάκρυνε τον Π. Παναγιωτόπουλο:

Αναμφισβήτητα ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος βαδίζει βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου. Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον εντοπισμό των κινήσεων των υποψηφίων στην Β΄ Αθήνας αλλά και την πλήρη απαξίωση της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Προς την κατεύθυνση αυτή μου είπαν ότι κινήθηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος διαπίστωσε ότι ο κ. Γιάννης Μανώλης, οποίος θα είναι υποψήφιος κατά πάσα πιθανότητα στην Β΄ Αθήνας, ότι παίρνει προβάδισμα στο ζήτημα των ταξιτζήδων αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Έτσι στην συνέντευξη του υποστήριξε τον συμπαθή κλάδο των ταξιτζήδων, ξεπερνώντας σε λαϊκισμό τον κ. Μανώλη!

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Όπως με ενημέρωσε ένας από τους παλιούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή, όταν ο δημοσιογράφος του μίλησε για την διακυβέρνηση Καραμανλή, ο πρώην Υπουργός Εργασίας στραβομουτσούνιασε και επανέλαβε το ίδιο τροπάριο περί λαθών. Να συμφωνήσω ότι είναι έτσι. Έγιναν λάθη πολλά εκείνη την πενταετία αλλά ο κ. Παναγιωτόπουλος όταν ήταν στην παντοδυναμία του ο κ. Καραμανλής γιατί δεν τα έλεγε δημοσίως; Γιατί άραγε περιοριζόταν στο να διοχετεύει παραπολιτικά σχόλια; Φυσικά θεωρούσε ότι αδίκως εξεδιώχθη από την Κυβέρνηση γιατί η άποψη του ήταν ότι τα κατάφερνε πολύ καλά. Εν πολλοίς ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι ήταν αλλά και είναι εξόχως σπουδαίος πολιτικός. Αλλά θα μας επιτρέψει να παραθέσουμε όσα μας είπε η καθ όλα έγκυρη πηγή μας. Σήμερα-για πρώτη φορά- αποκαλύπτουμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ο Καραμανλής «έφαγε» τον «κόκκινο Πάνο». Η αλήθεια είναι ότι δεν τον πείραξε ο Αγγέλου ή ο τότε ισχυρός Ρουσόπουλος. Έφυγε γιατί απλούστατα κορόιδευε τον Καραμανλή. Πλειστάκις ο πρώην Πρωθυπουργός του είχε τηλεφωνήσει- αλλά του το είχε επισημάνει και κατ ιδίαν- για να απομακρύνει τον πρόεδρο μεγάλου Οργανισμού τον οποίο ο ίδιος ο πρώην Υπουργός είχε τοποθετήσει.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποσχόταν στον Καραμανλή ότι θα το κάνει αλλά τελικά ο πρόεδρος εξακολουθούσε να μένει στην θέση του. Ο φάκελος που είχε τότε το Μαξίμου στα χέρια του για τα έργα και τις ημέρες του εν λόγω κυρίου ήταν ογκώδης και έβριθε σκανδάλων. Αυτός λοιπόν είναι ο πραγματικός λόγος απομάκρυνσης του. Το ξέρει αλλά κάνει ότι δεν θυμάται άλλωστε βολεύει να πουλάει παραμύθι στους ψηφοφόρους του ότι τάχα τον έφαγαν τα συμφέροντα και οι εσωκομματικές διαμάχες…

Πηγή: Πρώτο Θέμα/Φανούριος

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) ---
Μειώσεις βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική πώληση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου και δεκάδες μέτρα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει η απόφαση του ECOFIN που...
συνυπέγραψε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομόλογοί του και έχει ουσιαστικά το χαρακτήρα νέου μνημονίου.

Το έγγραφο της απόφασης αποδεικνύει ότι:
1.Τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση με επίσημες ανακοινώσεις διέψευδε ζήτημα μείωσης συντάξεων και επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των απολύσεων, προσυπέγραφε τα ίδια μέτρα με τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή κείμενο απόλυτα δεσμευτικό και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου.
2. Πλέον δεν μιλάμε για αναθεωρημένο μνημόνιο αλλά για νέο μνημόνιο που εκτείνεται έως το 2015. Ο στόχος για το έλλειμμα φτάνει έως το 2014 (2,6% του ΑΕΠ).
Ωστόσο αναγράφεται ρητά η κυβερνητική δέσμευση για δεκάδες εισπρακτικά μέτρα, αλλά και για έσοδα αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το 2015 (προηγουμένως μνημονιακός στόχος ήταν τα 35 δισ. ευρώ έως το 2014). Η παρούσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις υποχρεούνται πλέον να εντάξουν στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ακίνητα και ΔΕΚΟ, που θα αποτιμηθούν εκ των υστέρων ότι θα έχουν αξία 50 δισ. ευρώ.
3.Καταργείται η απόφαση 2010/320/Ε.Ε. του Μαΐου του 2010, η οποία ουσιαστικά ενέκρινε το μνημόνιο από την πλευρά της Ε.Ε. με υπογραφές των υπουργών Οικονομικών.
Μέχρι τώρα η απόφαση αναθεωρούνταν κάθε τρεις μήνες, ύστερα από τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, αφού προσετίθεντο νέα μέτρα, δίδοντας την εντολή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Παράλληλα ανακοινωνόταν στους πολίτες το αναθεωρημένο μνημόνιο που αποτελούνταν από την απόφαση του Συμβουλίου συν τα μέτρα που δεν είχαν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Πλέον, με την αιτιολογία ότι η απόφαση του 2010 «έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και ουσιωδώς» το Συμβούλιο την αντικατέστησε με νέα. Θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» της οικονομικής πολιτικής της χώρας έως και το 2015.
Η απόφαση περιλαμβάνει στις 50 σελίδες της όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν έως το 2015. Τα κατανέμει ανά τρίμηνο και υποχρεώνει την Ελλάδα στη λήψη τους. Δεσμεύει τη χώρα και αν οι αξιολογήσεις για τη «συμμόρφωση της Ελλάδος προς την παρούσα απόφαση» δείξουν ότι δεν έχει συμμορφωθεί, «η Επιτροπή μπορεί να υποδείξει τα μέτρα που χρειάζονται για να τηρηθεί η πορεία της προσαρμογής που χαράσσει η παρούσα απόφαση».
Η απόφαση προβλέπει παρεμβάσεις που θα αγγίξουν κομβικά σημεία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα:
*Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων με βάση τη μόνιμη κατοικία.
*Περικοπές στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση.
*Υποχρεωτικές απολύσεις και προσωρινή αργία (εργασιακή εφεδρεία) στις δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και αύξηση των τιμολογίων τους.
*Αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν κριθεί ότι η αύξηση των δαπανών του δημοσίου τομέα για συντάξεις έως το 2060 ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ.
*Ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας «τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015».
*Συγχωνεύσεις/κλείσιμο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
*Μείωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους (έλεγχος εισόδου) και εισαγωγή χρέωσης για την παροχή υπηρεσιών σε αλλοδαπούς πολίτες.
*Αύξηση των εσόδων από διόδια, τέλη, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων.
*Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στο φυσικό αέριο και το υγραέριο, αλλά μείωση από τον Δεκέμβριο της φορολογίας των επιχειρήσεων.
*Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

Ρεπορτάζ : Α. Μάρκου
(από το Βήμα της Κυριακής) ---


Η ανάγκη για νέα κεφάλαια λόγω της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους αλλά και η πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις τράπεζες για απεμπλοκή από τη...
χρηματοδότησή της και για κάλυψη του χαρτοφυλακίου των δανείων τους με πρόσθετες προβλέψεις αναμένεται να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι εξελίξεις από το ερχόμενο φθινόπωρο με βάση τα ως τώρα δεδομένα αναμένονται καταιγιστικές καθώς θα εκδηλωθούν νέες δράσεις με στόχο την απομόχλευση του ενεργητικού των τραπεζών και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου οι εργασίες λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί κατακόρυφα, περιορίζοντας και τις ανάγκες σε δίκτυο και ανθρώπινο δυναμικό. Εφόσον προχωρήσουν συγχωνεύσεις τραπεζών, στο πλαίσιο της δημιουργίας λιγότερων αλλά ισχυρότερων σχημάτων, θα υπάρξουν σημαντικές επιδράσεις στα επίπεδα απασχόλησης στον κλάδο.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στα γενικά έξοδα, καθώς και στην αναδιάταξη του δικτύου τους, που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις καταστημάτων και κλείσιμο αρκετών σημείων πώλησης. Παράλληλα, μείωση του αριθμού των απασχολουμένων επιτυγχάνεται με προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έχουν προχωρήσει αλλά και με τη μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται. Σε σχέση με τους μισθούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών έχουν «παγώσει» καθώς οι τραπεζίτες ζήτησαν οριζόντιες μειώσεις της τάξεως του 8%, τις οποίες δεν δέχθηκαν οι συνδικαλιστές, αντιπροτείνοντας «πάγωμα» των μισθών για μία τριετία.

Παρά ταύτα, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων πέραν όσων προβλέπει η κλαδική σύμβαση, τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου αλλά και την προώθηση του καθεστώτος της χρηματοδότησης μακροχρόνιας άδειας. Πρόκειται για τις πιο ανώδυνες επιλογές που είχαν ως σήμερα οι τράπεζες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ως εκ τούτου σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε ακόμη και η συγκατάθεση των εργαζομένων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν σημειώθηκαν σοβαρές αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα Sabbatical που εφάρμοσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας εξοικονομώντας σε ετήσια βάση 3 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τη σύμφωνη γνώμη και του προσωπικού. Σε μειώσεις μισθών ως και 10% έχει προχωρήσει και η Αγροτική Τράπεζα μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει ο διοικητής της κ. Θ. Πανταλάκης.Εθελούσια έξοδος πραγματοποιήθηκε στη Citibank, από όπου αποχώρησαν περίπου 200 εργαζόμενοι. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα, καθώς τα υψηλά πακέτα αποζημίωσης που δόθηκαν αποτέλεσαν δέλεαρ για όσους έμειναν χωρίς δουλειά.

Από την άλλη πλευρά, κινήσεις για την ελάφρυνση του μισθολογικού κόστους έχουν γίνει από τις διοικήσεις της Εμπορικής Τράπεζας και της Geniki Βank. Από τη μία πλευρά η διοίκηση της πρώτης έχει προχωρήσει σε καταγγελία της επιχειρησιακής σύμβασης με στόχο την ανατροπή του υφισταμένου καθεστώτος, ενώ στη Γενική Τράπεζα επιδιώχθηκε η υπογραφή νέας ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση μισθών ως και 10%. Ωστόσο τα πάντα βρίσκονται στον «αέρα» ως και σήμερα και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή. Ο γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ κ. Στ. Κούκος σημειώνει ότι με τις κινήσεις αυτές «υπονομεύονται οι συλλογικές συμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περιθώρια περικοπών «από τις επιπλέον παροχές ύψους 500 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν πέραν των συμβάσεων τα μεγαλοστελέχη».

Η συνταγή Προβόπουλου
Χαρακτηριστικές της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες είναι οι συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλουγια μια γενικότερη ανασύνταξη δυνάμεων μέσω συγχωνεύσεων. Οπως έχει επανειλημμένως τονίσει τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής, τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, να μεταβάλουν γρήγορα την επιχειρησιακή τους στρατηγική, να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχει το Ευρωσύστημα.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ , ΑΛΛΑ... ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με μπαράζ αιφνιδιαστικών ελέγχων, συνεχίζονται οι εξορμήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, για την πάταξη του παρεμπορίου τόσο στο Ιστορικό Κέντρο όσο και σε άλλες περιοχές της πόλης. Στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την πάταξη του παρεμπορίου διενεργήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, στις 21.00, νέος αιφνιδιαστικός έλεγχος στην Παλιά Παραλία (Λευκός Πύργος), από τη Δημοτική Αστυνομία με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (Υ.Μ.Ε.Τ.) και τη συνεργασία του ΣΔΟΕ....
Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν συνολικά τριανταπέντε κατασχέσεις σε βάρος παράνομων μικροπωλητών, επιβλήθηκαν δέκα πράξεις βεβαίωσης παράβασης υπαιθρίου εμπορίου και οκτώ παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για κατάληψη τμήματος οδού και πεζοδρόμου.

Τα κατασχεθέντα προϊόντα καταστράφηκαν άμεσα και επί τόπου με τη συνδρομή απορριμματοφόρου οχήματος του Δήμου καθώς και με τη χρήση σπρέι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
dimotikosafari.blogspot.com

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

επιμέλεια ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΓΑΝΑ ---


ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΝ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!

Ταφοπλακα στον παγωμενο παραδεισο της Αρκτικης απειλουν να βαλουν οι εξορυξεις υδρογονανθρακων που δρομολογουνται στον Αρκτικο ωκεανο,συμφωνα με τις περιβαντολλογικες οργανωσεις.Το λιωσιμο των παγων αποκαλυψε τεραστια αποθεματα φυσικου αεριου και κοιτασματων πετρελαιου,κυρρυσοντας την εναρξη μιας νεας βιομηχανικης εποχης για ολοκληρη την περιοχη του Βορειου Πολου.Επιπλεον, η υπερθεμανση του πλανητη κανει προσπελασιμη τη θαλασσα του βορρα για τα εμπορικα πλοια,αφου πλεον θα ενωνει τους δυο μεγαλυτερους ωκεανους της Γης,τον Ατλαντικο με τον Ειρηνικο.Αυτο το γεγονος θα αλλαξει ολοκληρο τον χαρτη της παγκοσμιας θαλασσιας μεταφορας,αυξανοντας τις διελευσεις καραβιων στην περιοχη, αλλα υποβαθμιζοντας το οικοσυστημα.
Επιστημονες και διεθνεις φορεις για την προστασια του περιβαλλοντος κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για την σωτηρια της σπανιας και ευαισθητης βιοποικιλοτητας της Αρκτικης,καθως η περιοχη θα μετατραπει σε μια απεραντη βιομηχανικη ζωνη......
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ!

Το ευαισθητο οικοσυστημα δεν εχει να αντιμετωπισει μονο την κλιματικη αλλαγη αλλα και την ενταση των βιομηχανικων δραστηριοτητων.Πρωτοπορα δραση σε αυτες τις εργασιες προκειται να αναλαβει η Ρωσια.Το Κρεμλινο σχεδιαζει μεσα στο 2012 να ζητησει απο τον ΟΗΕ την επεκταση της υφαλοκρηπιδας της χωρας, προκειμενου να αναπτυξει εξορυκτικες δραστηριοτητες στο βυθο του Αρκτικου και συγκεκριμενα στη μεσοωκεανια ραχη του Λομονοσωφ.
Ο στοχος ειμαι μεχρι το 2018 να κατασκευασει στα βορεια συνορα της Ρωσιας στη χερσονησο του Γιαμαλ εμπορικο λιμανι και αποθηκευτικους χωρους για τους υδρογονανθρακες που θα βγαζει απο τον ωκεανο.Αυτο το προγραμμα θα στοιχισει πανω απο 30 δις δολαρια.
Για την ολοπλευρη αναπτυξη αυτων των δραστηριοτητων η Μοσχα δεν επαναπαυετααι μονο στην δημιουργια των υποδομων.Αντιθετα ο Βλαντιμιρ Πουτιν ανακοινωσε οτι μεχρι το 2020 θα κατασκευασει τρια ατομικα παγοθραυστικα, καθως και μερικες δεκαδες συμβατικα τελευταιας τεχνολογιας.
Οι προθεσεις του ειναι προφανεις....Η Ρωσια ειναι η μεγαλυτερη δυναμη της Αρκτικης και δεν νοειται να μη διαθετει δυνατο στολο παγοθραυστικων.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ!

Περιβαλλοντικες οργανωσεις και φορεις εκτιμουν, οτι,εφοσον αναπτυχθουν ολες αυτες οι δραστηριοτητες,οι διεθνεις συμβασεις που προστατευουν το αρκτικο συστημα θα γινουν κουρελοχαρτα.Χαραχτηριστικο παραδειγμα η προσφατη εκστρατεια της GREEN PEACE στην νορβηγικη πλατφορμα πετρελαιου που εκτελουσε με ανεπαρκεις περιβαλλοντικους ορους εξορυκτικες εργασιες στην Γροιλανδια.Δεκαοχτω ακτιβιστες της περιβαλλοντικης οργανωσης συνεληφθησαν επειδη ζητουσαν απο τους υπευθυνους της εταιρειας Κειρν το εκτακτο σχεδιο αντιμετωπισης σε περιπτωση διαρροης πετρελαιου στην θαλασσα.Η διαχειριστρια εταιρεια της πλατφορμας οχι απλα δεν παρεδωσε ως οφειλε,αλλα αντιθετα,απειλησε την οργανωση πως εαν επαναληφθει παρομοια ενεργεια,η GREENPEACE θα κληθει να καταβαλλει στην εταιρεια αποζημιωση 2 εκατομ.ευρω για καθε μερα που θα εμποδιζει την εξορυξη.

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ...

επιμέλεια ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΓΑΝΑ ---

ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ,ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥΣ.

Εντος των ημερων τοποθετησε την παυση των Χωρων Ανεξελεγκτης Διαθεσης Απορριματων (ΧΑΔΑ) που παραμενουν ανοικτες ο υπουργος περιβαλλοντος Γεωργιος Παπακωνσταντινου.Η προθεσμια για το κλεισιμο των παρανομων χωματερων βασει της δεσμευσης μας απεναντι στην Ευρωπαικη Ενωση,εξεπνευσε την 1η Ιουλιου,ωστοσο, συμφωνα μετα συναρμοδια υπουργεια,δεν κατεστη δυνατη η καταργηση τους μεσα στο συγκεκριμενο χρονοδιαγραμμα.
Αντιστοιχα,αδυνατη αποδυκνειεται και η καταγραφη τους,καθως,οπως τουλαχιστον εξηγει εκπροσωπος του αρμοδιου υπουργειου δεν διατιθενται επισημα στοιχεια σχετικα με τον ακριβη αριθμο τους και στην διασπορα τους ανα την επικρατεια.Ο ιδιος ζητα κατανοηση, διοτι ο υπουργος μολις ανελαβε καθηκοντα(λες και εαν ηταν καιρο στην θεση του θα το διευθετουσε).
Η καθυστερηση πλεον στο οριστικο κλεισιμο των χωματερων ειναι μνημειωδης και φερνει, για μια ακομα φορα,τη χωρα μπροστα στην απειλη των προστιμων απο την Ευρωπαικη Επιτροπη.
Οσον αφορα την προσφατη αποφαση του Ελεγκτικου Συνεδριου να μην εγκρινει την προγγραματικη συμβαση μεταξυ Ενιαιου Συνδεσμων Δημων και Κοινοτητων Αττικης και γενικου γραμματεα Αποκεντρωμενης Διοικησης, πηγες του υπουργειου Περιβαλλοντος επισημαινουν οτι δεν θετει σε κινδυνο τα εργα υποδομης διαχειρισης απορριματων του περιφερειακου σχεδιασμου Αττικης.Αντιθετως,τονιζουν οι ιδιες πηγες,ενδεχεται να επισπευσει τις διαδικασιες.Υπενθυμιζεται οτι απο 1ης Ιουλιου,συμφωνα με τον Καλλικρατη η υλοποιηση του περιφερειακου σχεδιασμου περναει στην Περιφερεια.Ωστοσο, εκκρεμει η συσταση του φορεα διαχειρισης που θα αναλαβει την δημοπρασια των εργων..
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗ-SOS!
Το ολο εγχειρημα εχει αποδειχτει εξαιρετικα δυσκολο και ειδικα σε ορισμενες περιοχες,οπως στην Πελοποννησο,σχεδον ακατορθωτο.Η περιοχη αντιμετωπιζει σοβαροτατα προβληματα,καθως υπαρχουν ακομα τουλαχιστον 20 ενεργες χωματερες,ενω δεν εχει προκηρυχτει διαγωνισμος για τις αναγκαιες υποδομες της διαδοσης της καταστασης.Αντιστοιχα προβληματικα ειναι και τα νησια,οπου δεν εχει προβλεφθει καποια ρυθμιση για την μεταφορα των σκουπιδιων.Κατα την διαρκεια του καλοκαιριου οι ποσοτητες των σκουπιδιων ειναι τεραστια..
Οσο το κλεισιμο των χωματερων καθυστερει και η απειλη των προστιμων ειναι κατι παραπανω απο ορατη, η κατασταση στο μελλον θα ειναι πολυ δυσκολη για τους δημοτες των περιοχων με ενεργους ΧΑΔΑ,καθως σ αυτους θα μετακυλησουν τα προστιμα μεσω των δημων!

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ;

Ο έγκριτος νομικός Μ.Δημητρακόπουλος μίλησε στο Νewsit για την απόφαση σταθμό του Αρείου Πάγου με την οποία μπαίνει τέλος στη φίμωση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.
Μετά από εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ομόφωνα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 6/2011 απόφασή της περί κηρύξεως αντισυνταγματικής της διάταξης της παρ. 2 του μόνου άρθρου του Ν. 1178/1981, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 10 του Ν. 2328/1995, με βάση την οποία το ελάχιστο όριο της χρηματικής ικανοποίησης για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης προσώπου, του οποίου εθίγη η τιμή και η υπόληψη από δημοσίευμα και τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή, καθορίστηκε σε 100.000.000 δραχμές ή 293.470,00 ευρώ προκειμένου για σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε o νομικός που αγωνίστηκε για να ανατραπεί αυτός ο τυποκτόνος νόμος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος "η απόφαση αυτή ειναι σταθμός για την ελευθεροτυπία στη χώρα μας. Επί 16 και πλέον έτη η ΕΣΗΕΑ προσπαθούσε να πείσει την πολιτική ηγεσία ότι αυτός ο νόμος ήταν άδικος, ήταν τυποκτόνος και ουσιαστικά ακύρωνε το λειτούργημα των δημοσιογράφων, αλλά η πολιτεία εκώφευε. Ήρθε λοιπόν η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός"

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο κύριος Δημητρακόπουλος μας εξηγεί "η απόφαση ειναι σημαντική γιατί κάποιος που ασκεί μαχητική δημοσιογραφία, ενδεχομένως η κριτικη του κάποια στιγμή να είναι και αυστηρή. Υπήρχε λοιπόν αυτός ο νομος που έλεγε πως εάν θιγεί κάποιος απο έναν δημοσιογράφο και προέρχεται η προσβολη κατά την άποψή του μέσα από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, τα πρόστιμα που έμπαιναν ήταν πάνω από 300.000 ευρώ, το ελάχιστο σύμφωνα με αυτό το νομο στην τηλεόραση και 150.000 ευρώ το ελάχιστο για το ραδιόφωνο. Όπως αντιλαμβάνεστε, όταν είχε αυτά τα ελάχιστα όρια ο δικαστής, μετά επέβαλλε και μεγάλες χρηματικές ικανοποιήσεις κατά των δησιογράφων. Υπήρχαν δημοσιογράφοι που είχαν ενα αυτοκίνητο ως περιουσιακό στοιχείο και ένα σπίτι που μετά από πολλούς αγώνες είχαν φτιάξει και εξαιτίας αυτού του νόμου έρχονταν να πληρώσουν υπέρογκες αποζημιώσεις για μια ελάχιστη προσβολη της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Γι΄αυτό τον ελεγαν τυποκτονο αυτο το νόμο. Πλέον μετά την κατάργηση του νόμου αυτού ο δικαστής μπορεί να επιβάλλει 100 ευρώ, 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 3.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της προσβολής. Ρεαλιστικές ποινές και ανάλογες με το είδος της προσβολής. Δεν ειναι δυνατόν το δικαστήριο να είναι υποχρεωμένο να βάλει ποινή 300.000 ευρώ εαν ένας δημοσιογράφος πει σε κάποιον πως λέει βλακείες η κουταμάρες, όταν για ψυχική οδύνη μιας μάνας που έχασε το παιδί της σε τροχαίο, τα διαστήρια επέβελλαν 50.000 ή 100.000 ευρώ".

"ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΑΓΩΝΕΣ"
Μετά απο 7ετή νομικό αγώνα ο κύριος Δημητρακόπουλος εξηγεί γιατί νοιώθει δικαιωμένος. Όπως χαρακτηριστικά είπε "νοιώθω δικαιωμένος καθώς απο την πρώτη στιγμή πίστευα πως ο νομος αυτός ειναι αντισυνταγματικός και προσέβαλλε τη συνταγματική αρχή της αναλογίας. Εξάλλου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ομόφωνα έκρινε πως ο νόμος ειναι αντισυνταγματικός, δεν υπήρξε ούτε μια διαφωνία και αυτο για εμένα είναι δικαίωση".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ
"Αναμφισβητητα" πρόσθεσε ο κύριος Δημητρακόπουλος "στον αγώνα μου έκανα εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων. Σας λέω όμως πως τέτοιος τυποκτόνος νόμος δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτός ο νόμος ήταν εφεύρεση ελληνική".

Ο ΤΥΠΟΚΤΟΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΟΠΗΚΕ ΜΑΧΑΙΡΙ
Τέλος ο κύριος Δημητρακόπουλος είπε πως "οι δικαστές ξεκινάνε από το μηδέν και κρίνουν ανάλογα με τη βαρύτητα της προσβολής. Πλέον οι δημοσιογράφοι μπορούν ανεμπόδιστα να ενημερώνουν το κοινό και αυτο ήταν ένα αίτημα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου παρά τη σκοπιμότητα του πολιτικού κόσμου που τους εξυπηρετούσε ο τυποκτονος νόμος. Όμως τώρα κόπηκε μαχαίρι".

newsit.gr

O "ΚΟΡΙΟΣ" ΤΗΣ ΕΥΠ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ... ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ


Στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στελέχη Εφοριών έχουν μπει μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, αλλά και γνωστοί δικηγόροι των Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και κατ’ επέκταση τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, αποφάσισε να επιστρατεύσει – μεταξύ των άλλων – και τον πολυσυζητημένο κοριό της ΕΥΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν «μεγάλα ψάρια» που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνιας στις Εφορίες. Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν περιέλθει εδώ και καιρό πληροφορίες σχετικά με τη δράση που αναπτύσσουν υψηλόβαθμα στελέχη Εφοριών.

Οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και αναμένεται να δώσουν συναρπαστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, λέγεται ότι έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 25 εφοριακοί που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα.

Με δεδομένη την αποφασιστικότητα που έχει δείξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Γ.Πεπόνης θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι οι αποκαλύχεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας θα ταρακουνήσουν για τα καλά το σύστημα.

Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έναντι της τρόικας με αφορμή την αδυναμία που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και λόγω των παρανομιών που λαμβάνουν χώρα στις Εφορίες της χώρας.
newsbeast.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ... ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΩΝ


Χαμένα δείχνει να τα έχει η κυβέρνηση στο ζήτημα των οφειλετών του δημοσίου.

Λίγες μέρες μετά την εντολή στις εφορίες, ώστε να σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους χρωστάνε με κίνδυνο να βρεθούν στη φυλακή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, δεσμεύεται ότι κανένας μικροοφειλέτης δεν θα πάει στη φυλακή.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο κ. Οικονόμου δηλώνει χαρακτηριστικά ότι "δεν πρόκειται να πάνε στο Αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην εφορία 5.000 και 10.000 ευρώ".

Η εντολή του έτερου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να εκδοθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς πολίτες να δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν, ακόμα και αν πάνε φυλακή.

Ο Παντελής Οικονόμου αδειάζει ουσιαστικά τον Φίλιππο Σαχινίδη, καθώς ξεκαθαρίζει ότι "εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας".

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η τελική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς συνεχίζεται η απαράδεκτη διγλωσσία σε ένα "καυτό" θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες.

Σε περίπτωση που εφαρμοζόταν κατά γράμμα η εντολή, περίπου 170.000 Έλληνες φορολογούμενοι θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι νέα εγκύκλιος δεν έχει σταλεί και επομένως η απειλή
news247.gr

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΖΩΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Αττική έφθασε ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τις υπηρεσίες του υπουργείου και το ΚΕΛΠΝΟ πως δύο δείγματα αίματος ιπποειδών εξετάστηκαν για Πυρετό του Νείλου και βρέθηκαν θετικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δείγματα προέρχονται από ζώα που βρίσκονται σε εκτροφή στη περιοχή της Αττικής (Εκάλη) και τα οποία εμφανίζουν και κλινικά συμπτώματα.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως δεν έχει αναφερθεί προσβολή από τη νόσο σε άνθρωπο στην περιοχή της Αττικής.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δείγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κωνωποκτονίες και καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).

Όπως διαβεβαιώνεται, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρακολουθεί στενά τα περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του ( www.keelpno.gr ).

naftemporiki.gr

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣΣτη Shell θα περιέλθει τελικά το ποσοστό της αμερικανικής εταιρείας Duke Energy στην EΠA Aττικής. H συμφωνία με την Aγροτική Tράπεζα στην οποία περιήλθαν οι μετοχές της Duke Energy μετά την αποχώρησή της, έναντι μη εξυπηρέτησης αρχικού δανείου 62 εκατ. ευρώ, έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού προηγηθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της EΠA Aττικής για την επικύρωσή της. Mε την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Shell, η οποία κατέχει σήμερα το 24,5% της EΠA Aττικής, θα ελέγχει το 49% και θα έχει τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ που μέχρι τώρα είχε από κοινού με τον συνεταίρο της Duke Energy.

Oι συζητήσεις με την Aγροτική Tράπεζα και τη Shell ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για τη διάθεση του ποσοστού της Duke μέσω διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή και της Deutsche Bank. Mέσω μάλιστα της διαδικασίας αυτής, η Shell προετίθετο να διαθέσει και η ίδια τις μετοχές της, αποχωρώντας από την EΠA Aττικής στην περίπτωση που βρισκόταν ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής. Oι σχεδιασμοί της εταιρείας άλλαξαν, αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού κατατέθηκαν μόνο δύο προσφορές, από την εταιρεία M+M (όμιλοι Bαρδινογιάννη και Mυτιληναίου) και τη γερμανική εταιρεία Goldgas, οι οποίες κρίθηκαν ασύμφορες.

Tο τίμημα που θα καταβάλει η Shell για την εξαγορά του ποσοστού της Duke δεν έχει γίνει γνωστό, αρμόδιες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι είναι σημαντικά υψηλότερο από το τίμημα που προέβλεπαν οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό. Ο έλεγχος στο 49% της ΕΠΑ Αττικής γίνεται μέσω της εταιρείας Attiki Denmark, στην οποία το 51% κατέχει η Duke και το 49% η Shell Gas & Power. Βάσει της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, το μάνατζμεντ της εταιρείας θα ασκείται από το 49%, ενώ μέτοχος του 51% παραμένει η ΔΕΠΑ, η οποία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της εταιρείας, χωρίς να συμμετέχει στη καθημερινή διοίκηση. H εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα θετική τόσο για την ανάπτυξη της εταιρείας που μονοπωλιακά ελέγχει τη λιανική αγορά φυσικού αερίου της Aττικής όσο και για τη ΔEΠA, για την οποία το όλο θέμα αποτελούσε μεγάλη εκκρεμότητα ενόψει της ιδιωτικοποίησής της, αλλά και για την Aγροτική Tράπεζα που θα απεμπλακεί από τη συμμετοχή της σε ένα χαρτοφυλάκιο που δεν συνάδει με τις βασικές της δραστηριότητες.

Σήμερα η ΕΠΑ Αττικής εξυπηρετεί 230.000 οικιακούς καταναλωτές, 5.300 επαγγελματικούς, 400 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς, μέσω ενός δικτύου 3.000 χιλιομέτρων, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 800.000 καταναλωτές. H εταιρεία ανακοίνωσε προσφάτως την αποδέσμευση της τιμολογιακής της πολιτικής από το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της αύξησης της φορολογίας στο συγκεκριμένο καύσιμο αλλά και της επιβολής για πρώτη φορά ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.


H εταιρεία από 1ης Oκτωβρίου καταργεί την έκπτωση 18% επί του πετρελαίου θέρμανσης που παρείχε στους πελάτες της και καθιερώνει για πρώτη φορά μια κοστοβαρή τιμολογιακή πολιτική. Oπως επεξηγήθηκε, εάν η εταιρεία διατηρούσε τη σημερινή της πολιτική, να ακολουθεί δηλαδή με τιμή μικρότερη κατά 18% την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τότε οι οικιακοί καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με μεγάλες αυξήσεις στην επόμενη 2ετία, καθώς το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει σταδιακή αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο φέτος τον Οκτώβριο στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο το 2013. Για τους επαγγελματίες μάλιστα, οι αυξήσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, θα ανέρχονταν σε 58%, και θα ίσχυαν άμεσα από φέτος τον Οκτώβριο, καθώς ο νόμος προβλέπει την εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης για επαγγελματική χρήση, από τον φετινό χειμώνα.


H διοίκηση της EΠA Aττικής έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις της επιβολής ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο στη ζήτηση του καυσίμου, καθώς η δυστοκία των καταναλωτών στην αποπληρωμή λογαριασμών διευρύνεται. Mέσα σε έναν χρόνο οι διακανονισμοί για την αποπληρωμή των λογαριασμών σε δόσεις, που αναγκάζεται να κάνει η EΠA Aττικής, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 200%. Ενώ πέρυσι τέτοια εποχή οι περιπτώσεις που ζητούσαν ρύθμιση της οφειλής τους σε δόσεις από 6 έως 12 μήνες ανέρχονταν σε 100-200, έχουν φτάσει πλέον στις 500 με 600.

ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ-ΣΤΑ ΒΑΤΕΡΑ ΛΕΣΒΟΥ

Στη μέση του δρόμου, μέρα- μεσημέρι, δυο Βούλγαροι κακοποιοί απήγαγαν έναν 80χρονο και τον φόρτωσαν δια της βίας στο αυτοκίνητό τους, με σκοπό να τον ληστέψουν! Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στα Βατερά Λέσβου, αλλά η
θρασύτατη απαγωγή δεν είχε την κατάληξη που περίμεναν οι δράστες.

Ο άτυχος ηλικιωμένος καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια, αλλά οι δύο άγνωστοί του άνδρες κινήθηκαν αστραπιαία. Τον επιβίβασαν διά της βίας στο αυτοκίνητό τους, πάτησαν γκάζι και εξαφανίστηκαν.
Σε μια ερημική τοποθεσία του Πολιχνίτου σταμάτησαν, του άρπαξαν 300 ευρώ και έφυγαν βιαστικά εγκαταλείποντάς τον! Ο 80χρονος βρήκε τρόπο να ειδοποιήσει την Αστυνομία, άνδρες της οποίας εντόπισαν τους Βούλγαρους απαγωγείς σε περιοχή της Μυτιλήνης και τους συνέλαβαν.

ΠΗΓΗ egklimatikotita.blogspot.com

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣΥποχώρηση της τάξεως του 20% φαίνετια να καταγράφει ο εσωτερικός τουρισμός, με τους Έλληνες να επιλέγουν για τον παραθερισμό τους, σπίτια φίλων και συγγενών. Η πτώση καταγράφεται ακόμη και στις «φθηνές κατηγορίες διακοπών» όπως το κάμπινγκ, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο.

Αυξημένα συγκριτικά με πέρυσι είναι τα ποσοστά εκείνων που δεν θα πάνε καθόλου διακοπές, αλλά κι εκείνων που έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις ημέρες των διακοπών τους.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το INKΑ και δημοσιεύει σήμερα η Real News, το 72% των Ελλήνων που θα μπορέσουν να πάνε διακοπές, επιλέγει ολιγοήμερες διακοπές σε ιδιόκτητο, φιλικό ή συγγενικό σπίτι.
Το 46% θα πάει διακοπές μόλις για 7 ημέρες, το 25% για 10, το 23% για 15 ημέρες, το 5% θα κάνει 20 ημέρες διακοπές ενώ μόλις το 1% θα μπορέσει να αποδράσει για έναν ολόκληρο μήνα.

Πάντως, το 62% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν προγραμματίζει, ούτε και πιστεύει ότι θα πάει διακοπές φέτος το καλοκαίρι.
Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.gr

Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

... ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ...ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ
--από το ΚΕΝΤΡΙ ---

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ Μ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ... "ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΠΤΙΚΗ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ... ---


-Καλά, μιλάμε ότι εκεί στο MEGA, υπάρχουν περιπτώσεις, που το... "πρασίνισμα" ξεπαρνάει ακόμη και αυτό της ΕΡΤ...
-Ειδικά ο Λοβέρδος, πρέπει να έχει μεγάλο... "πέρασμα"
-Τον "έπαιξαν" στο μπάσκετ, τον "έπαιξαν" 2 - 3 μέρες με την δημοπρασία κάποιων φαρμάκων, θα του "παίξουν" και καμμιά εξτρά δήλωση για άσχετο θέμα και βλέπουμε...
-Η περίπτωση με την ομάδα μπάσκετ των βουλευτών είχε φοβερή πλάκα, όπως την "έπαιξαν" στο MEGA,πράγμα που δεν τόλμησε ούτε η ΕΡΤ να κάνει...
-Όλοι όσοι ασχολούνται μ'αυτά γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αυτή η ομάδα , αλλά και η πρωτοβουλία, είναι δημιούργημα του Ιωαννίδη, κάτι που δεν μπόρεσε να κρύψει, ούτε ο Λοβέρδος...
-Αισθανόταν αμήχανα δίπλα στον Ιωαννίδη, κάνοντας και πλακίτσα μαζί του...
-Εν τούτοις, στο "έγκυρο" MEGA, ακούσθηκαν μόνο οι δηλώσεις του Λοβέρδου και του Πλεύρη, και ..."κόπηκαν κανονικά" οι δηλώσεις του Ιωαννίδη, που στο κάτω-κάτω αυτή την ομάδα και την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αυτός την είχε πάρει επί προηγούμενης κυβέρνησης
-Στο MEGA όμως, προφανώς σκεπτόμενοι με διαφορετική ... οπτική, θεώρησαν σκόπιμο, ότι έπρεπε να ..."κόψουν" τις δηλώσεις Ιωαννίδη
-Που μάθαμε ότι ο Ιωαννίδης είχε κάνει δηλώσεις; Μα από την ΕΡΤ, που "έπαιξαν" κι αυτοί το θέμα...
-Προφανώς, ο Λοβέρδος μέσα στα πλαίσια της προβολής που τυγχάνει να έχει από τα φίλα προς αυτόν ΜΜΕ, είχε καλέσει τα κανάλια για να μας δείξουν ότι οι ... βουλευτές αθλούνται και ασκούνται
-Βρήκαν την ευκαιρία λοιπόν και εξ αιτίας αυτής της δράσης, προσπάθησαν να μας πιπιλίσουν το μυαλό, ότι ο Λοβέρδος ενδιαφέρεται και για την υγεία μας... Οτι είναι πρωτοβουλία του Λοβέρδου και τα λοιπά γνωστά...
- Από την άλλη, η ΕΡΤ μας "έπνιξε" με την διαδικτυακή on line δημοπρασία των φαρμάκων, που και αυτή ανήκει στον κ. Λοβέρδο...
-Μιλάμε΄, ότι μπορεί να το "έπαιζε" η ΕΡΤ ως ένα από τα βασικά θέματα των δελτίων της, επί 3 -4 μέρες συνέχεια, καθημερινώς, σε όλα τα δελτία...
-Τέτοια ΄"πλύση εγκεφάλου"...
-Το που το πάει ο Λοβέρδος θα το πούμε κάποια άλλη στιγμή...
-Δεν έχει κρύψει ο άνθρωπος άλλωστε τις αρχηγικές του επιδιώξεις...
-Ειδικά τώρα που ο Παπανδρέου φέρεται να έχει παραχωρήσει το "δαχτυλίδι" στον Βενιζέλο, οπότε τα πράγματα σκουραίνουν...
-Για να μη ξεχνάμε και ο Παπανδρέου με ... "δαχτυλίδι" είχε πάρει την εσωκομματική κατ'αρχάς εξουσία...
-Αλλά για την δημοπρασία των φαρμάκων, υπάρχει ένα θέμα, αφού η έκπτωση που έγινε από την εταιρεία που μειοδότησε, έφθασε στο 80% σώμφωνα με τις ανακοινώσεις, πράγμα που μάλλον προς το αφύσικο φαίνεται να δείχνει..
-Θα το δούμε στη συνέχεια το πως θα εξελιχθεί το ζήτημα, οπότε, καλού-κακού, ας κρατάμε "μικρό καλάθι"
-Άσε που οι του φαρμάκου μιλούν για dabbing... στο συγκεκριμένο ζήτημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και θα έχουμε εξελίξεις...
-Τα "ενημερωτικά και έγκυρα" όμως μεγαλοκάναλα, δεν θεώρησαν φαίνεται σκόπιμο να κάνουν μια ενημέρωση στους τηλεθεατές τους και πάνω σ' αυτό το θέμα, που σίγουρα δημιουργεί νεομονοπωλιακές καταστάσεις, προφανώς γιατί θα "χάλαγαν τη σούπα" της προβολής Λοβέρδου...
- Αυτά, για να μη νομίζουν ότι όλοι είμαστε και... "χάπατα"

"ΧΡΥΣΟΙ ΜΙΣΘΟΙ" ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ρητός και κατηγορηματικός ήταν σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντίνος Ρόβλιας, όσον αφορά στα «γκόλντεν μπόις» των δημοτικών επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Παύλο Δραγκόλα και το γενικό γραμματέα ΠΟΕ ΔΕΥΑ Αχιλλέα Μητράκο).

Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλων αποδοχών εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις, των «γκόλντεν μπόις», και μάλιστα σε υπερχρεωμένους δήμους, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να εξορθολογήσουμε τις αποδοχές που προκαλούν την κοινωνία και ότι είναι άδικο να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις αποδοχές των εργαζομένων».

Ο Ντίνος Ρόβλιας υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δήμοι που δεν έχουν ανταποκριθεί στο έγγραφο του υπουργείου και δεν έχουν στείλει τα στοιχεία της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους θα υποχρεωθούν να το κάνουν άμεσα.

Μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα των δαπανών.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, που εκπροσωπούν περί τους 6.500 εργαζομένους, επισήμαναν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων λαμβάνει δίκαιες αμοιβές αναλογικά με την εργασία που προσφέρει και ότι μόνο για ακραίες περιπτώσεις πολύ υψηλών αποδοχών μπορεί να τίθεται θέμα.
aftodioikisi.gr

ΟΙ 47 ... ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ...

Ρεπορτάζ: Σπύρος Γιωτάκης ---

Με αντίληψη Βυζαντινού Αυτοκράτορα και εμπιστευόμενος αποκλειστικά το στενό του περιβάλλον ο πρωθυπουργός εξέδωσε 47 χρυσόβουλα προς τους υπουργούς του προκειμένου να υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο κ. Παπανδρέου πλαισιωμένος από τους κυρίους Ηλία Μόσιαλο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ρέππα, Γιάννη Ραγκούση, Ευάγγελο Βενιζέλο, Παύλο Γερουλάνο και Θόδωρο Πάγκαλο αλλά και τους αδελφούς του Νίκο και Αντρίκο, εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει έως τα τέλη του καλοκαιριού 47 νομοθετήματα ή σχέδια δράσεις, που συνιστούν απαιτήσεις της τρόικα.

Πρόκειται για νομοσχέδια, τα οποία είναι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και φέρνουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό, που ήδη στενάζει από την εφαρμογή του Μνημονίου-1.

Επικαλούμενος την ανάγκη η 6η δόση του Σεπτεμβρίου να δοθεί χωρίς προβλήματα στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, αφού συναποφάσισε με την πολιτική του καμαρίλα, απέστειλε επιστολές, που εμπεριέχουν τις 47 προτεραιότητες κυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ, στους υπουργούς του.

Τα σχέδια δράσης, τα οποία θα «τρέξουν» μέσα στο κατακαλόκαιρο και παράλληλα με τα «μπάνια του λαού», που έλεγε και ο πατέρας του και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, θα προκαλέσουν ένα ακόμη σοκ στην Ελληνική κοινωνία.

Από τα χρυσόβουλα ξεχωρίζουν: το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ήδη μετρούν εισοδηματικές απώλειες 40%, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου που αφήνουν στον «αέρα» 7.500 εργαζόμενους αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που προμηνύουν νέα φορο-επιδρομή στα ισχνά εισοδήματα των πολιτών.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου, έχοντας πλήρως προσδεθεί στο άρμα της τρόικα, ζητεί από τους υπουργούς του να προωθήσουν τα χρυσόβουλα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb.gr, τα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα, που βρίσκεται στη χώρα μας πρόκειται από τη Δευτέρα να «περιοδεύσει» σε όλα τα υπουργεία, προκειμένου να πειστεί πως τα εν λόγω νομοσχέδια και σχέδια δράσης θα γίνουν πραγματικότητα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε στο newsbomb.gr ότι στην περίπτωση κατά την οποία η τρόικα δεν πειστεί από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη μείωση του ελλείμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τότε δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέες προτεραιότητες ή ακόμη και παρουσιαστεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Αυτά είναι τα 47 χρυσόβουλα ανά υπουργείο:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Υπουργός: Ρέππας Δημήτρης

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Ενιαίο μισθολόγιο (σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ) – βαθμολόγιο, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του τρόπου αξιολόγησης και προαγωγής προσωπικού

2. Σχέδιο για συγχωνεύσεις φορέων

3. Αναμόρφωση λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και σύνδεσή του με προσπάθεια μεταφοράς τεχνογνωσίας από χώρες της ΕΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπουργός: Καστανίδης Χάρης

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Θεσμικό πλαίσιο για διενέργεια δημοψηφισμάτων

2. Αλλαγή τρόπου ελέγχου «Πόθεν Έσχες»

3. Πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υπουργός: Βενιζέλος Ευάγγελος

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Θέσεις μας για εθνικό διάλογο για νέο φορολογικό σύστημα.

2. Σχέδιο δράσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Σχέδιο για αναδιοργάνωση φοροεισπρακτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής σε outsourcing.

4. Σχέδιο δράσης για πάταξη λαθρεμπορίας καυσίμων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

Υπουργός: Μπεγλίτης Πάνος

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Ναυπηγική πολιτική

2. Σύνδεση στρατιωτικών νοσοκομείων με ΕΣΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Υπουργός: Χρυσοχοϊδης Μιχάλης

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Σχέδιο επιτάχυνσης και αναμόρφωσης ΕΣΠΑ, με βάση και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με ΕΕ.

2. Σχέδιο νόμου για άρση εμπόδιων για επιχειρηματικότητα.

3. Ναυτική πολιτική (σε συνεργασία με υπ. Εθνικής Άμυνας)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Υπουργός: Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων (με έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ) – δραστική μείωση του όγκου των φακέλων που εκκρεμούν προς έγκριση

2. Ολοκλήρωση σχεδίου νόμου για αλλαγή διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης

3. Οριστικό σχέδιο ρύθμισης για τα αυθαίρετα

4. Ολοκλήρωση σχεδίου νόμου για αλλαγή τόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών

5. Σχέδιο για Κερατέα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Υπουργός: Διαμαντοπούλου Άννα

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Προώθηση μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

2. Σχέδιο για ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

3. Συμπεράσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής του ηλεκτρονικού βιβλίου στα σχολεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Υπουργός: Ραγκούσης Γιάννης

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Αντιμετώπιση εμπλοκών στην προώθηση των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

2. Συνεπής εφαρμογή σχεδίου για εξυγίανση συγκοινωνιακών φορέων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Υπουργός: Κουτρουμάνης Γιώργος

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατά της ανεργίας σε συνδυασμό με κατάρτιση/ εκπαίδευση όλων των μορφών.

2. Ολοκλήρωση διαδικασιών για Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

3. Εφαρμογή σχεδίου για εισφοροδιαφυγή – αντιμετώπιση της περίπτωσης των μεγάλων οφειλετών/ πρώτα αποτελέσματα

4. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα (screening), σε συνεργασία με τα Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Υπουργός: Λοβέρδος Αντρέας

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Προώθηση της μεταρρύθμισης για σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας – ολοκλήρωση του ΕΟΠΥΥ.

2. Υλοποίηση της λίστας φαρμάκων και περαιτέρω μείωση τιμών

3. Σχέδιο για την αύξηση χρήσης των γενόσημων φαρμάκων στα νοσοκομεία.

4. Οριστικό σχέδιο για συνενώσεις νοσοκομείων

5. Σχέδιο δράσης για μείωση λίστας αναμονής ΟΚΑΝΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Υπουργός: Σκανδαλίδης Κώστας

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Πλάνο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής και αλλαγής αγροτικού ισοζυγίου.

2. Ριζική απλοποίηση αδειοδότησης αγροτικών – κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

3. Χρήση αξιοποίησης γεωργικής γης

4. Σχέδιο για σχολή για αγροτικά στελέχη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Υπουργός: Παπαϊωάννου Μιλτιάδης

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Κατάθεση σχέδιο νόμου για fast track για μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Υπουργός: Παπουτσής Χρήστος

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Εφαρμογή σχεδίου για Κέντρο Αθήνας

2. Προώθηση κέντρων υποδοχής μεταναστών.

3. Αποτελεσματική διαχείριση των παρανόμως εγκατεστημένων στην Ελλάδα (screening), σε συνεργασία με τα Υπ. Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας.

4. Βελτίωση λειτουργίας συστήματος ασύλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Υπουργός: Γερουλάνος Παύλος

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Εφαρμογή σχεδίου για την εξυγίανση ποδοσφαίρου – πλαίσιο για την επόμενη χρονιά.

2. Εξέταση της σκοπιμότητας τροποποίησης νόμου για κρουαζιερόπλοια (σε συνεργασία με Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Υπουργός: Μόσιαλος Ηλίας

Μακροπρόθεσμα Ζητήματα κατά προτεραιότητα, τέλος Αυγούστου

1. Σχέδιο Αναδιοργάνωσης κρατικής τηλεόρασης

2. Σχέδιο για νέο νομικό πλαίσιο για ΜΜΕ

newsbomb.gr

EΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Ευθύνες στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέλει με κάποιο τρόπο να καταλογίσει η πλειοψηφία της εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ ως η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ήταν σπάνια, χθες εμφανίστηκαν μπροστά τους τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευτύχης Δαμιανάκης, όσο και η Βασιλική Τσόνογλου, για να μεταφέρουν την εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η αδράνεια και η αμηχανία της κυβέρνησης της ΝΔ επιβάρυνε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Ως υπουργός Άμυνας ακόμη, ο κ. Βενιζέλος είχε υποσχεθεί στην Επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση, ότι θα την ενημερώσει για την κατάσταση που παρέλαβε. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά το 2008, θα έπρεπε να είχε καταγγελθεί η σύμβαση ή να παραληφθεί το υποβρύχιο. Με βάση τα ανωτέρω, κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι η Επιτροπή θα έχει ένα πάτημα, για να καταλογίσει τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη.

Είναι ενδεικτικό αυτής της διάθεσης, ότι ενώ ως χθες ουδείς είχε ασχοληθεί με τις εργασίες της Επιτροπής και σχεδόν κανένα από τα μέλη της δεν έμπαινε στον κόπο να ενημερώσει εγκαίρως για τις εργασίες της, χθες μετά την κατάθεση Βενιζέλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους, οι οποίοι από τις συζητήσεις με βουλευτές της ΝΔ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Βενιζέλος ούτε δόλο διαπίστωσε στους χειρισμούς των προκατόχων του, ούτε μαύρο χρήμα. Οι του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να διορθώσουν αυτήν την εντύπωση μεταφέροντας ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί να αποφανθεί αν υπήρξε δόλος αλλά και τη φράση πως «ότι κάναμε δυο χρόνια ήταν η εκκαθάριση ενός βεβαρημένου παρελθόντος». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ πάλι, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν ήταν οι συμβάσεις το πρόβλημα αλλά η διαχείριση τους, οι πληρωμές τις οποίες φέρεται να χαρακτήρισε ελεγκτέες.

Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, που περίμενε αυτή την εξέλιξη, τόνισε ότι επί των ημερών του δεν έγινε τίποτε μεμπτό και για να το στηρίξει αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος ενημέρωνε κάθε δύο μήνες την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τις συμβάσεις, δίνοντας τους μάλιστα πλήρη φάκελο. Θεωρείται πιθανό πάντως η Επιτροπή να καταλήξει σε πολιτικές ευθύνες του κ. Μεϊμαράκη για τους χειρισμούς του το διάστημα 2006-2009.
newpost.gr

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΡΗΝΙΚΩΝ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ"...

Μίκα Κοντορούση ---


Επιχείρηση απομάκρυνσης των σκηνών από την πλατεία Συντάγματος έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 8 το πρωί του Σαββάτου.

Περίπου 20 φορτηγά του Δήμου Αθηναίων με τη συνδρομή της αστυνομίας απομάκρυναν πανό και σκηνές που βρίσκονταν από τον Μάιο στην πλατεία Συντάγματος. Οι σκηνές βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος από τον Μάιο.

Η επιχείρηση αποκατάστασης της εικόνας της πλατείας πραγματοποιήθηκε με εντάσεις.

Άλλωστε, την απομάκρυνση των καταληψιών είχε προαναγγείλει την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Είχε τονίσει ότι οι άνθρωποι που διαμένουν στην πλατεία δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται, ότι κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τις σκηνές και τα πανό στην πλατεία Συντάγματος διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Ελένη Ράικου με την εντολή να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Ενταση κατά την απομάκρυνση

Όλα έγιναν λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς τα ΜΑΤ έπιασαν στον ύπνο τους "Αγανακτισμένους" που έχουν κατασκηνώνει στο Σύνταγμα εδώ και δύο μήνες περίπου.

Η πλατεία περικυκλώθηκε από έξι διμοιρίες των ΜΑΤ. Παρόντες ήταν και δυνάμεις της δημοτικής αστυνομίας αλλά και εισαγγελέας.

Σε λίγα λεπτά μέσα έγινε η επέμβαση, με τα ΜΑΤ να καταστρέφουν και να ξηλώνουν τις σκηνές και να πετάνε τα πράγματα των "Αγανακτισμένων", ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξηλώθηκε και το αυτοσχέδιο ιατρείο.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με έξι προσαγωγές, σύμφωνα με τις πρώτες πληφορορίες της αστυνομίας, ενώ τις σκηνές και άλλα αντικείμενα των αγανακτισμένων, φορτώθηκαν φορτηγά του δήμου Αθηναίων που κυριολεκτικά εισέβαλαν στην πλατεία και λίγο αργότερα απομακρύνθηκαν.
news247.gr

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ !!!

επιμέλεια ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΓΑΝΑ ---ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ!ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ!


Μαφια Αλβανων ξυλοκοπων καταστρεφει το σπανιο δασικο οικοσυστημα του Γραμμου στην Καστορια.Οργανωμενες σπειρες μπαινουν παρανομα στην Ελλαδα και κοβουν ελατα,δρυες,οξιες και πευκα.Οι ζημιες που εχουν προκαλεσει τα τελευταια χρονια οι αδιστακτοι λαθραιοι υλοτομοι υπολογιζονται σε 2000 στρεμματα δασους.Το εμπορευμα μεταφερεται με μουλαρια και τρακτερ πισω στην Αλβανια μεσα απο δυσβατα μονοπατια,αφηνοντας πισω ρημαγμενες εκτασεις.Απο την αλλη,οι αρμοδιες υπηρεσιες του Υπουργειου Περιβαλλοντος ενω εχουν στα χερια τους εδω και 11 χρονια ειδικες περιβαντολλογικες μελετες που θα προστατευαν τον Γραμμο,δεν ανακηρυσσουν την περιοχη σε Εθνικο Παρκο και ολιγωρουν αδικαιολογητα για την σωτηρια του.
--------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΟΝΙΖΕΙ!

Το φαινομενο με την παρανομη υλοτομια στην περιοχη δεν ειναι καινουργιο."Αναλογα περιστατικα εχουμε ηδη απο το 2007.Η μεθοδος ειναι γνωστη.Οταν ανοιξει ο καιρος οι Αλβανοι ξυλοκοποι εισερχονται κρυφα στο δασος του Γραμμου και υλοτομουν παρανομα οτι βρουν μπροστα τους.Στις αρχες του μηνα,δυο ομαδες εξι ατομων μπηκαν στην περιοχη του Τριλοφου και εκοψαν τρεις οξιες με αλυσοπριονα.Ενας κτηνοτροφος που βοσκουσε το κοπαδι του στην περιοχη καταλαβε τι γινοταν και ειδοποιησε την αστυνομια.Στην τοποθεσια οπου συνεβαινε το περιβαντολλογικο εγκλημα η προσβαση ηταν εξαιρετικα δυσκολη.Παρ'ολα αυτα,η τοπικη αστυνομια με την βοηθεια της Συνοριοφυλακης καταφερε να συλλαβει εναν 64χρονο Αλβανο που συμφωνα με τις αρχες ηταν ο τσιλιαδορος της σπειρας.Οι υπολοιποι συνεργοι του καταφεραν να διαφυγουν εγκαταλειποντας ολο τον εξοπλισμο τους πισω τους μαζι με οκτω μουλαρια,που τα κατασχεσε το Δασαρχειο.Φυσικα το εργο μας ειναι παρα πολυ δυσκολο,καθως στην περιοχη που εγινε το περιστατικο η προσβαση ειναι πιο ευκολη απο την πλευρα της Αλβανιας,διοτι απο την δικη μας πλευρα δεν εχουμε δρομους και απαιτουνται ωρες πεζοποριας για να φυλαχτει η τοποθεσια,επισημαινει ο αστυνομικος διευθυντης.
Απο το 2007 μεχρι σημερα εχουν γινει περιπου 15 συλληψεις Αλβανων που οδηγηθηκαν στην δικαιοσυνη χωρις ωστοσο να υπαρχει ουσιαστικη τιμωρια,αφου απελαθηκαν στην χωρα τους.Πρεπει να τονισουμε οτι οι Αλβανικες Αρχες,οποτε τους εχει ζητηθει,συνδραμουν στις προσπαθειες μας να αντιμετωπισουμε αυτο το φαινομενο.
Η δραστηριοτητα των Αλβανων ξυλοκοπων εχει καταστρεψει στην περιοχη μια δασικη εκταση που για την αποκατασταση της θα χρειαστουν χρονια,υποστηριζουν οι κατοικοι της Καστοριας.
Η περιοχη οπου εξορμουν οι Αλβανοι ειναι στα χωρια Τριλοφος,Φουσια, Μονοπυλο,Καλη βρυση και Σλημνιτσα.Τα περισσοτερα απο αυτα τα χωρια ειναι εγκαταλελειμμενα που ευνοουν τους λαθροξυλοκοπους να περνουν απαρατηρητοι στο ελληνικο εδαφος.
Ο Δημος κανει εκκληση προς την πολιτεια να τον βοηθησει για την φυλαξη της περιοχης.Το κυριωτερο προβλημα ειναι η προσβαση.Απο την στιγμη που δεν υπαρχει δρομος, δεν μπορουμε να φυλαξουμε τον Γραμμο.
Ο στρατος θα μπορουσε να διανοιξει δρομους με μπουλντοζες για να προστατευτει η περιοχη.
Οι κορμοι των δεντρων που φευγουν απο την χωρα προοριζονται για καυσοξυλα.Ωστοσο, δεν λειπουν και οι περιπτωσεις οπου ολοκληροι κορμοι απο οξιες και ελατα μεταφερονται στην Αλβανια με την βοηθεια τρακτερ και αλλων μεσων.
Το δασαρχειο Καστοριας επιβεβαιωνει οτι οι Αλβανοι ξυλοκοποι εχουν κοψει και μεγαλης αξιας δεντρα,οχι μονο για καυση ξυλων,αλλα και για αλλες χρησεις,οπως κατασκευη επιπλων,ξυλινων στυλων κ.α.Οσον αφορα τη φυλαξη του Γραμμου,περα απο την απροβλεπτη αντιδραση των Αλβανων,το Δασαρχειο εχει να αντιμετωπισει και αλλες δυσκολιες.Σε ολοκληρη την περιοχη απο τον καιρο του εμφυλιου υπαρχουν ναρκοπεδια που δεν εχουν καθαριστει απο τον Στρατο.Πως να γινει αλλωστε,αφου ακομα δεν εχουν καταγραφει ολες οι ναρκοθετημενες περιοχες........

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ 51 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ PROTON BANK

Πρόεδρος στο...
Δ.Σ. είναι ο D. Speckhard, τέως πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος παραμένει, ως μη εκτελεστικός Πρόεδρος. Με την απόφαση αυτή ζητείται να παγώσει η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βασικού μετόχου της Proton Bank και για ένα διάστημα και προέδρου του Δ.Σ., αλλά και ακόμη επτά προσώπων, που έχουν περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Πρόκειται για τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank, όπως ο Α. Αθανάσογλου, μέχρι προχθές διευθύνων σύμβουλος, ο Τρύφων Κολίντζας (παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους τον Αύγουστο του 2010), ο Αθ. Παπασπηλιού, ο Δημ. Σαραμαντής, η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, η Γραμματική Αρβανίτη και ο Διον. Μπιθάρης.

Στην απόφαση της Αρχής, ο πρόεδρός της, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, αναφέρει ότι από έρευνα που διεξάγεται και από πόρισμα ελέγχου, που ήδη έχει συντάξει η Α' Μονάδα της Αρχής, «συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 7 μελών του Δ.Σ. της Proton Bank».

Το σοκαριστικό είναι ότι στην ίδια απόφαση που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών γράφεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά τέως μελών του Δ.Σ. της Proton «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».

Εκτός, πάντως, από την απαγόρευση κίνησης των λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και των υπολοίπων επτά, μπλόκο τίθεται στην πώληση μετοχών από μέρους τους, στη ρευστοποίηση χρηματοπιστωτικών-επενδυτικών προϊόντων, καθώς και στο άνοιγμα θυρίδων με δικαιούχο ή συνδικαιούχο τους ίδιους.

Οι τράπεζες θα πρέπει να εκτελέσουν την παραγγελία αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει φτάσει ώς και τα υποθηκοφυλακεία, καθώς «απαγορεύει την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση» οκτώ ακινήτων που ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά υπόθεση υπεξαίρεσης -ίσως και πλυντηρίου μαύρου χρήματος-, ενώ το πόρισμα ελέγχου οδεύει προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, οπότε και θα γίνουν γνωστές οι ακριβείς πτυχές της υπόθεσης, το περιεχόμενο της καταγγελίας, η έκταση της διαφθοράς κ.ά.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι οι χθεσινές αλλαγές στο Δ.Σ. της Proton Bank και ειδικότερα η αντικατάσταση του κ. Αθανάσογλου από τον κ. Γ. Τανισκίδη (τέως διευθύνοντα σύμβουλο της Millennium) συναρτώνται ευθέως με το έγγραφο της Αρχής και τις επικείμενες διώξεις. Βεβαίως αμετακίνητος στη θέση του προέδρου της Proton παραμένει ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ Daniel vem Speckhard.

Αξιόπιστες πηγές φέρουν θορυβημένη την ΤτΕ από τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα της Αρχής κατά του μαύρου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης στην Proton Bank και αναμένονται από μέρους της αποφάσεις διοικητικών μέτρων και εποπτείας.

Πάντως, στην αγορά χθες διακινούνταν το σενάριο ενδεχόμενου γάμου της Proton με τη Millennium, με αφορμή την έλευση στην πρώτη του κ. Τανισκίδη, επικρατούσε χρηματιστηριακή ευφορία, όμως στην αντίθετη κατεύθυνση έβαιναν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Proton. *
enet.gr

ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η κυβέρνηση έδειξε ότι δε μπορεί να ανεχθεί τη μη βία και την αυτενέργεια των πολιτών. Η νυκτερινή επιδρομή στο Σύνταγμα, αποτελεί συνέχεια της 28ης και 29ης Ιουνίου, όταν κυνηγούσαν χιλιάδες ειρηνικούς πολίτες στα σκαλιά του Συντάγματος με κίνδυνο να σκοτωθούν άνθρωποι. Χρησιμοποιώντας για πολιτική δίωξη το νόμο κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης, μας γυρνούν στις δεκαετίες μετά τον Εμφύλιο, όταν ο νόμος 4.000 περί τεντυμποϊσμού ήταν σε μόνιμη χρήση εναντίον κάθε διαδηλωτή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δε δεχόμαστε κανένα ενδιαφέρον για την εικόνα της πόλης από εκείνους που χτυπούσαν αδιάκριτα τουρίστες στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, καμιά επίκληση νομιμότητας από το πολιτικό σύστημα της φοροδιαφυγής και των αυθαιρέτων. Μαζί με την άμεση κατάργηση της νομοθεσίας που ποινικοποιεί τις διακοπές όσων δεν έχουν να πληρώσουν, απαιτούμε άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων χωρίς κατηγορίες, πλήρεις αποζημιώσεις για την καταχρηστική κράτηση και τις φθορές σε προσωπικά είδη, αποπομπή των εγκεφάλων της επιδρομής, πλήρη απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Από σήμερα είμαστε όλοι «αγανακτισμένοι», διατηρώντας τη δέσμευσή μας στη μη βίαιη αμφισβήτηση, που αποδεδειγμένα πια ενοχλεί το πολιτικό σύστημα.

Στα ίχνη των Χαμένων Χρωμάτων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΑ

Στέλιος Μπαμιατζής ---


Να επιστραφούν όλα τα δώρα τα οποία έχουν ανταλλαγεί, επιτάσσει η απόφαση του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση λύσης του αρραβώνα.

Ο λόγος, ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.

Η ιστορία για την εν λόγω απόφαση ξεκινά το 2000, όταν πραγματοποιήθηκε αρραβώνας με ρητές αμοιβαίες υποσχέσεις γάμου, μετά την αποπεράτωση της ημιτελούς οικίας της μνηστής.

Για την αποπεράτωση του σπιτιού ο υποψήφιος γαμπρός έδωσε στη μνηστή του το ποσό των 32.400 ευρώ, αφού προηγουμένως πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.

Όμως η μνηστή διέλυσε τον αρραβώνα και κατόπιν αυτού ο πρώην μνηστήρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να του επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε μαζί με του νόμιμους τόκους.

Το σκεπτικό της απόφασης

Οι αρεοπαγίτες, έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση που δικαίωσε τον πρώην μνηστήρα είναι ορθή και η αγωγή του νόμιμη, ενώ επίσης σημειώνουν ότι η πρώην μνηστή μετά τη διάλυση του αρραβώνα έγινε "αδικαιολόγητα πλουσιότερη σε βάρος της περιουσίας του πρώην αρραβωνιαστικού της".

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι δεν ήταν αναγκαίο στην αγωγή να αναφέρεται πώς δαπανήθηκε το επίμαχο ποσό, αφού ο πλουτισμός της πρώην αρραβωνιαστικιάς "επήλθε με την αποφυγή μείωσης της περιουσίας της" κατά το ποσό της δωρεάς των 32.400 ευρώ, με σκοπό την αποπεράτωση της κατοικίας της. Και δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο ποιος από τους δύο (μνηστή ή αρραβωνιαστικός) προέβη στις δαπάνες αγοράς των υλικών και ποιος πλήρωνε τους εργατοτεχνίτες για την αποπεράτωση της ημιτελούς κατοικίας.

Παράλληλα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς της πρώην αρραβωνιαστικιάς, ότι:

*Δεν συνήφθη σύμβαση μνηστείας, αλλά συμφωνία ελεύθερης συμβίωσης, καθώς είχε θέση ως προϋπόθεση προοπτικής γάμου τη μετάθεση του πρώην μνηστήρα της στην Πάτρα και την αποδοχή της δημιουργίας οικογένειας,

*Το ποσό που κατέβαλε για τη αποπεράτωση της κατοικίας της ήταν πολύ μικρότερο από αυτό τον 32.400 ευρώ που αναφέρει στη αγωγή του,

*Οι επίμαχες δαπάνες για τη αποπεράτωση του σπιτιού δεν έγιναν με την προοπτική του γάμου, αλλά για λόγους αβροφροσύνης, εντυπωσιασμού και επίδειξης του υποψήφιου γαμπρού και

*Τα δώρα και οι παροχές του τέως μνηστήρα δεν έγιναν με πρόθεση αναζήτησής τους.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται, ακόμη, ότι η υπαναχώρηση από τη σύμβαση μνηστείας με μονομερή ρητή ή σιωπηρή δήλωση τους ενός από τα δύο μέρη, η οποία μπορεί να γίνει και χωρίς να υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος, "δημιουργεί αμοιβαία υποχρέωση απόδοσης των ληφθέντων λόγω δωρεών ή ως συμβόλων μνηστείας", σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, καθώς "λογίζεται ότι δόθηκαν υπό την προϋπόθεση του μέλλοντος γάμου".
news247.gr

¨ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΕ 20 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Τέλος δεν έχουν οι περικοπές στις αποδοχές των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Χθες με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο "κουρεύονται" 20 επιδόματα που λαμβάνουν υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η μείωση ανάλογα και τον τύπο των επιδομάτων ξεκινά από το 10% και φθάνει στο 50% για το κίνητρο απόδοσης, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι, και οι μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 16 έως και 97 ευρώ.

Οι περικοπές αφορούν γιατρούς του ΕΣΥ, ένστολους, αρχιερείς, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, δικαστικούς, ερευνητικό προσωπικό και άλλους.

Το νέο ψαλίδισμα των αποδοχών "μετρά" αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Αν τώρα σε αυτό συνυπολογιστούν το "πάγωμα" των ωριμάνσεων, η εισφορά υπέρ ανεργίας ύψους 3% και η μείωση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης κατά 50%, προκύπτει ότι, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν ένα μισθό τον χρόνο.

Και έπεται συνέχεια, καθώς είναι έτοιμες οι βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό θα προβλέπεται η κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων και η διατήρηση μόνο τεσσάρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος

Επειδή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχαν ολοκληρώσει το ενιαίο μισθολόγιο εντός του Ιουλίου όπως όριζε το μνημόνιο και ύστερα από πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση προχώρησε τώρα στις μειώσεις των επιδομάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, αναδρομικά από 1ης Ιουλίου μειώνονται κατά:
50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ που μισθοδοτούνται με τον ν.3205/2003. Το ποσό σήμερα κυμαίνεται από 57 ευρώ έως 100 ευρώ.
30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας ευρωπαϊκών κοινοτήτων, καθώς και των υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι λαμβάνουν 208 ευρώ και θα χάσουν 62,4 ευρώ τον μήνα...
25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων. Το συγκεκριμένο επίδομα κυμαίνεται μεταξύ 140 ευρώ και 388 ευρώ.
20% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΔΕΠ. Μέχρι και τον Ιούνιο κυμαίνονταν από 316 ευρώ μέχρι 426 ευρώ.
20% του ερευνητικού επιδόματος του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Κυμαίνεται από 136 ευρώ μέχρι 385 ευρώ.
20% του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ.
20% του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Σήμερα κυμαίνεται από 172 ευρώ μέχρι 394 ευρώ.
30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κ.λπ. που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
10% τα ποσά που χορηγούνται ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 700 ευρώ.
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Στο ποσό των 175,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω των περικοπών των επιδομάτων τους. Το 2012 σε ετήσια βάση θα χάσουν 351 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, τα 293 εκατ. προκύπτουν από το ψαλίδισμα των επιδομάτων στο Δημόσιο, τα 39 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στους ΟΤΑ και 19 εκατ. από τις περικοπές στα επιδόματα των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ

Ο λογαριασμός
Ποιους εργαζόμενους αφορά

Απώλειες έως 90 ευρώ τον μήνα θα υποστούν οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ, καθώς κατά 20% μειώνεται το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης.

Επίσης προβλέπονται μειώσεις:

20% του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ. 20% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
20% του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.
20% του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ.
20% του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ.
20% του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού εν γένει προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
20% του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
20% του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.
15% το ποσό του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των ιατροδικαστών.
15% του ειδικού μουσικού επιδόματος του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού σε Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ. και Ε.Λ.Σ. και του ειδικού ερευ-νητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Κατάργηση 100 βοηθημάτων, παραμένουν μόνο τέσσερα

Τέλος στο καθεστώς των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο και συνεπακόλουθα μειώσεις μεταξύ 10% και 20% στις συνολικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με την τελική πρόταση που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, καταργούνται 100 επιδόματα και παραμένουν μόνο τέσσερα. Το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων, τα οποία καταργούνται, θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο επίδομα θέσης.

Η καθιέρωση του ενιαίου επιδόματος θέσης για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με την πρόταση, καθώς η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θα γίνει με κριτήρια όπως η εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ο βαθμός του υπαλλήλου. Πιο αναλυτικά, τα επιδόματα που παραμένουν με πιθανές τροποποιήσεις στον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος τους είναι τα ακόλουθα:

Η οικογενειακή παροχή: Στους δημοσίους υπαλλήλους καταβάλλεται επίδομα γάμου 35 ευρώ και επίδομα τέκνων που κυμαίνεται από 18 έως 37 ευρώ ανά παιδί. Πιθανότατα θα μειωθεί κατά τι το ύψος του επιδόματος για τα παιδιά, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση να καταργηθεί το επίδομα γάμου.

Επίδομα εορτών - αδείας: Ανέρχονται στο σύνολό τους στα 1.000 ευρώ ετησίως, εφόσον οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δωδεκάμηνη βάση δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ανά μήνα. Επί του παρόντος δεν προβλέπεται αλλαγή για τη συγκεκριμένη παροχή.

Επίδομα μεταπτυχιακού και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ): Σήμερα το επίδομα ανέρχεται σε 75 ευρώ για διδακτορικό, 45 ευρώ για μεταπτυχιακό και 40 ευρώ για τους αποφοίτους της ΕΣΔΔ. Γι' αυτά εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις που θα φέρουν μειώσεις.

Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών: Το επίδομα αυτό ξεκινάει από 40 ευρώ και φτάνει τα 120 ευρώ τον μήνα, αναλόγως την περιοχή που εργάζεται ο υπάλληλος. Προτείνεται να παραμείνει μόνο για νησιωτικές και ορεινές περιοχές, με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια.

Θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα θέσης
Η λίστα με το μαχαίρι στα επιδόματα

Μακρά είναι η λίστα των 100 επιδομάτων που πρόκειται να καταργηθούν με το εναιίο μισθολόγιο και αντικατασταθούν από το επίδομα θέσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Επιδόματα που διαφοροποιούνται ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας ή συνδέονται με τον ρόλο του υπαλλήλου.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα επιδόματα μεταφραστών-διερμηνέων, πληροφορικής, εξωδιδακτικής απασχόλησης, διδακτικής προετοιμασίας, νοσοκομειακό και τροφής, ειδικών συνθηκών εργασίας, αρχαιολογικών ερευνών, αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών, σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων και άλλα.

Τα σημερινά επιδόματα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και οι τμηματάρχες της δημόσιας διοίκησης.
Τα επιδόματα υπαλλήλων υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΝΠΔΔ που καταβάλλονται λόγω πρόσθετης απασχόλησης.
Τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Πιο αναλυτικά, τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (κυμαίνονται από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανάπτυξης (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), Περιβάλλοντος (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και Τουρισμού (από 413,70 έως 450,14 ευρώ).
Τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων πολλών άλλων υπουργείων καθώς και φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία κυμαίνονται από 105,64 έως και 2.163 ευρώ τον μήνα.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας της κατάργησης του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος επιδομάτων είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και του πρώην υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Κι αυτό καθώς στις περιπτώσεις στις οποίες το άθροισμα των επιδομάτων ανεβάζει σημαντικά τις συνολικές αποδοχές ή τα ίδια τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα είναι παρά πολύ υψηλά, η κατάργηση του υφιστάμενου επιδοματικού καθεστώτος και η θέσπιση ενός ενιαίου επιδόματος θέσης θα σημάνει τη σημαντική μείωση των συνολικών αποδοχών.

Κώστας Τσαχάκης
e-go.gr

ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΑΞΙ τζηδες

Σοβαρές υλικές ζημιές προκάλεσαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, αυτοκινητιστές ταξί, οι οποίοι προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μια μεγάλη ομάδα περίπου 150 ατόμων, έσπασε την πόρτα των γραφείων της κομματικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας, εισέβαλε στους χώρους, κατάστρεψε γραφεία ακόμα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του σωματείου των ιδιοκτητών ταξί Κέρκυρας ο "Ταξιάρχης", Θεόδωρος Μίαρης, καταδίκασε τους βανδαλισμούς, λέγοντας πως "είχαμε γενική συνέλευση για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις και αποφασίστηκε να κάνουμε πορεία στο κέντρο της πόλης. Ήταν μία ειρηνική διαμαρτυρία με συνθήματα. Προσωπικά βρισκόμουν στην κεφαλή της πορείας, δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε. Καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς. Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό".

e-go.gr

ΠΕΡΙ Ι.Γ.Μ.Ε. ...

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με το μέλλον του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών), με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, έχει ενταχθεί στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μανιάτης στη Βουλή (18.7.2011) δηλώνει ότι: «Σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη διατύπωση αναφορικά με το τι θα γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση με το μέλλον του ΙΓΜΕ». Η σύγχυση της κυβέρνησης είναι προφανής.
Την ίδια ημέρα, ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό προσωπικού, καθώς και στο υψηλό κόστος της μισθοδοσίας τους, υπογραμμίζοντας ότι 18,5 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στη μισθοδοσία των 491 εργαζομένων αποτελούν το 80% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης.
Ξέχασε φυσικά να αναφέρει ότι το ΙΓΜΕ αποτελούσε «παραδοσιακά» μία από τις πολλές δεξαμενές αθρόων προσλήψεων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα τα τέλη της δεκαετίας του ’80 που το Ινστιτούτο αριθμούσε περίπου 1.200 εργαζομένους.
Και βέβαια ξέχασε να πει ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να «οικοδομήσει» όλα αυτά τα χρόνια μια «μοναδική» αναλογία για τέτοιου είδους επιστημονικά ινστιτούτα, όπως είναι το ΙΓΜΕ: να προσλαμβάνει έναν επιστήμονα για κάθε 5 κλητήρες, θυρωρούς, καθαρίστριες ή ξυλοδέτες, ενώ διεθνώς η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας προς ένας.
Ωστόσο, το ΙΓΜΕ δεν παύει να επιτελεί ένα σημαντικότατο έργο σε επίπεδο μεταλλευτικών, λατομικών, υδρογεωλογικών, τεχνικογεωλογικών, περιβαλλοντικών ερευνών και μελετών, διαθέτοντας παράλληλα ικανό αριθμό ειδικευομένου προσωπικού, καθώς και σειρά σύγχρονων εργαστηρίων υψηλής τεχνολογίας.

Δεδομένου ότι :
α) αντίστοιχα γεωλογικά ινστιτούτα λειτουργούν σε όλες τις χώρες του κόσμου με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος,
β) αποτελεί κανόνα να λειτουργούν αυτά ανεξάρτητα και να τελούν υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου,
η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τα εξής:
• τη διατήρηση της σημερινής μορφής του ΙΓΜΕ ως ΝΠΙΔ με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ώστε να συνεχίσει το έργο του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
• τη μείωση, αλλά και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του υπηρετούντος μόνιμου προσωπικού, και
• τέλος, τον δραστικό εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προνομιακών μισθολογικών ρυθμίσεων και εφάπαξ αποζημιώσεων του προσωπικού του».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝΕκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου θα δημιουργήσουν οι ελάχιστοι (600 στο σύνολο των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης) έως μηδενικοί ( σε ορισμένες ειδικότητες) διορισμοί νέων εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε από τα ΜΜΕ η Υπουργός Παιδείας.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του μνημονίου στην παιδεία.

Το γεγονός αυτό είναι ακόμη σοβαρότερο αν λάβουμε υπόψη μας:· τους χιλιάδες εκπαιδευτικών που ωθούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση ( για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) από τα σκληρά και ανάλγητα μέτρα που προβλέπονται και για τις συντάξεις των εκπαιδευτικών,

· τις ελάχιστες προβλεπόμενες από το «μεσοπρόθεσμο» προσλήψεις αναπληρωτών,

· τη παρατηρούμενη αύξηση του μαθητικού δυναμικού,

· το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων,

· τις συνολικά μειωμένες δαπάνες για το 2011.Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας γιατί επιδιώκει να «λύσει» το πρόβλημα των κενών εκπαιδευτικού προσωπικού με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο σχολείων και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα,

Απαιτούμε διορισμούς ώστε να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου από μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Απαιτούμε την ακύρωση της πολιτικής του μνημονίου στην παιδεία.