Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΑΠΟ ΤΟ 2014


Σε ενιαία διαπραγματευτική θέση έναντι της Τρόικας κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%.

Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Τρόικα.
Στην σύσκεψη όπως δήλωσαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζητήθηκαν μόνο τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της Τρόικας.
Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στις δηλώσεις που έκαναν βγαίνοντας, είπαν ότι κατέληξαν σε ενιαία θέση για την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, που θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ.
“Αντιμετωπίσαμε όλα όσα είναι στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Προσερχόμαστε με κοινή θέση να αντικατασταθεί το Ειδικό Τέλος απο τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, με το σημερινό χαρακτήρα. Όποιος δεν θέλει να το πληρώνει μέσω της ΔΕΗ, θα διαβιβάζεται στη ΔΟΥ" τόνισε ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ.
"Προσερχόμαστε με κοινή θέση και κοινή διεκδίκηση έναντι της Τρόικας. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα σημάνει ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών” συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: “Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευθεί η δόση".
"Πρέπει ο πολίτης και ο άνεργος να προστατευθεί, σε μία Ευρώπη που είναι σε νευρικότητα και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση. Το 2011, όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
"Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, αλλά δεν θα κόβεται το ρεύμα, ενώ για τα άλλα που θα προστεθούν, θα είναι οι εφορίες” κατέληξε ο κ. Βενιζέλος
protothema.gr