Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ !



Ο ΕΟΠΥΥ εν τη γενέσει του  δεν μπόρεσε να συνδυάσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα στην κατανομή των βαρών αλλά και την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Σήμερα, το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ κοντεύει να καταρρεύσει αφήνοντας τους ασφαλισμένους χωρίς υπηρεσίες. Μια σειρά δομικών προβλημάτων υποστήριξης της ΠΦΥ καθώς και ζητήματα χρηματοδότησης οφείλουν να επιλυθούν ώστε η υγεία του
πληθυσμού να μην ακολουθήσει την πτωτική πορεία του ΕΟΠΥΥ με τις
ανεξόφλητες οφειλές των Ταμείων, την εισφοροδιαφυγή και συνεχιζόμενη κακοδιαχείρηση. Το αποτέλεσμα αυτών είναι να παρατηρείται ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους "μαύρη τρύπα" 300 εκ. Ευρώ, η οποία αναμένεται - αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό - να φτάσει το 1 δις Ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, παραμένουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,5 δις Ευρώ
του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, που στερούν σημαντικούς πόρους από την αγορά που ασφυκτιά.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι τονίζουμε ότι είναι απαραίτητη η θεσμική
μεταρρύθμιση του ΕΟΠΠΥ για την διασφάλιση αξιοπρεπών προσβάσιμων  υπηρεσιών καθώς ελλείψεις υπάρχουν σε όλους τους νομούς της χώρας και προτείνουμε :
     1) Να επανέλθει η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 0,6% τουλάχιστον.
     2) Να θεσμοθετηθεί επιτέλους ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της εισφοροδιαφυγής, παράλληλα με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εντατικοποίηση των ελέγχων.
     3) Την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω γενναίων φορολογικών κινήτρων ιδίως για την κοινωνική και πράσινη επιχειρηματικότητα και
     4) Την οικονομική και φορολογική επιβράβευση των εργοδοτών που είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά Ταμεία.
    5) Να ξεκινήσει η δομική ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ βάσει τεκμηριωμένου επιστημονικού σχεδιασμού που θα επιλύει ζητήματα σχέσεων των υπηρεσιών του Συστήματος Υγείας, προμηθευτών και καταναλωτών στην βάση της αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.