Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΝΑ ΦΕΚ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ- ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣH ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ





Της Μαρίνας Μάνη 

«Ένα νομικό κενό καλύψαμε, μη πάει το μυαλό σας σε ανασχηματισμό», απαντούν από το Μαξίμο στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε, αίφνης, τη δημιουργία έξι θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε ισάριθμα υπουργεία. 

Πρόκειται για τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ η απόφαση εστάλη άμεσα στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. 

Παρά τις... συστάσεις, βεβαίως, φούντωσαν οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού, καθώς η εξήγηση περί «νομικού κενού» δεν ακούστηκε καθόλου πειστική. 

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επιμένουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμία κυβερνητική αλλαγή «πριν υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα» εν όψει της αξιολόγησης του Ιουνίου. 

Σημειώνουν δηλαδή ότι ο περίφημος ανασχηματισμός θα γίνει («αν γίνει») εκείνο το διάστημα, ώστε το νέο σχήμα να «τρέξει» τη δουλειά του με μία σχετική άνεση χρόνου, δεδομένου ότι οι τροϊκανοί θα μας ξανάλθουν τον Σεπτέμβριο. 

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φέρεται να έχει σχηματίσει εικόνα για το ποιοι υπουργοί-αναπληρωτές-υφυπουργοί πρέπει να αντικατασταθούν, ωστόσο ποντάρει στην κινητοποίηση αρκετών εκ των «αδρανών» εξαιτίας (και) της φημολογίας περί ανασχηματισμού. «Αυτή τη στιγμή όλοι είναι στην πρίζα κι αυτό μετράει», λένε συνεργάτες του. 

Με την κάλυψη «του νομικού κενού» πάντως τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου… πλησιάζουν αισίως στα 50 έναντι των 41 που είναι σήμερα, καθώς προβλέπεται και μία επιπλέον θέση υφυπουργού στο Παιδείας.

Η ύπαρξη αναπληρωτών σε όλα σχεδόν τα υπουργεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει... κενό εκπροσώπησης των κυβερνητικών εταίρων σε αυτά. 

Η λεπτομέρεια είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ ο υφυπουργός στον υπουργό του.

Κυβερνητική ανταρσία στο Ναυτιλίας

Χθες πάντως δοκιμάστηκαν και πάλι οι σχέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για θεσμοθέτηση ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα ποντοπόρων πλοίων και σκαφών αναψυχής.

Ο υπουργός Κώστας Μουσουρούλης επέμεινε να εντάξει το εν λόγω άρθρο στο νομοσχέδιο του παρότι οι εκπρόσωποι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων τού είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν το δέχονται, όπως βέβαια και το σύνολο της αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν 151 αρνητικές ψήφοι και το άρθρο να καναμπει στο "συρτάρι". 

Ο κ. Μουσουρούλης εμφανίζεται... υπουργός προς αποχώρηση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων.


Πηγή:www.capital.gr