Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΧΡΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Τα «ενθαρρυντικά σημάδια» της ελληνικής οικονομίας απαρίθμησε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου εξηγώντας όμως πως «οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση ούτε εμπορευόμαστε την ελπίδα. Εργαζόμαστε μεθοδικά για να επιστρέψει η πατρίδα σε ρυθμούς ανάπτυξης και να επιστρέψει η ελπίδα».
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία στα τρία αυτά χρόνια, έχει καταφέρει να επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα. Ολοι το παραδέχονται αυτό, δεν γίνεται πια κουβέντα για έξοδο της χώρας από το ευρώ» υπενθυμίζοντας προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «εσείς επενδύατε μεχρι πριν από λίγους μήνες στην καταστροφή. Τώρα πρέπει να παραδεχθείτε το λάθος σας». Τόνισε δε πως τον «Μάρτιο έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα: Περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις».
Σε ένα μήνα ο συμψηφισμός οφειλών επιχειρήσεων - δημοσίου

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε πως η θετική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα «κατά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα το όποιο δημοσιονομικό κενό δεν καλύφθηκε από νέα μέτρα. Απεναντίας συμφωνήθηκε η ελάφρυνση των πολιτών με μείωση του τέλους ακινήτων, βάλαμε στο τραπέζι την μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως για τον ΦΠΑ εστίασης που υπάρχει δέσμευση ότι θα συζητηθεί εκτενώς τον Ιούνιο και ελπίζουμε σε ευτυχή κατάληξη». Σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον συμψηφισμό ποσών ΦΠΑ, συμπληρώνοντας ότι «στόχος πολύ σύντομα, ελπίζω μέσα στον επόμενο μήνα να δώσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτικών με όλες τις αντίστοιχες από όλο το δημόσιο».
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμίευση της τελευταίας δόσης του πρώτου τριμήνου. Παράλληλα, διευθετούμε τις εκκρεμότητες για να πάρουμε και την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε πως «η έγκριση των 2,8 δισ ευρώ της Δευτέρας είναι για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τα 6 είναι για να πληρωθεί το ομόλογο που λήγει στις 20 Μαΐου».
«Εμείς σώζουμε τι χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει;»
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε: «Στόχος το 2013 να είναι η πρώτη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα. Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το πλεόνασμα το πρώτο 3μηνο οφείλεται  στη μείωση των πρωτογενών δαπανών και αύξηση των εσόδων δημοσίων επενδύσεων, είναι κακό αυτό;». Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές, σημείωσε όμως πως «εμείς σώζουμε τη χώρα. Εσείς τι θα κάνατε; Νομίζετε ότι με τις προτάσεις που κάνετε θα σας εμπιστευτεί ο λαός;»
Για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά με τα μέτρα για την ανεργία που προωθεί το ΠΑΣΟΚ αλλά αρχικά δεν εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με αποτέλεσμα βουλευτές της Ιπποκράτους να τα επαναφέρουν με σχετική τροπολογία είπε ότι είναι «στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει όμως να τα κοστολογήσουμε αυτά τα μέτρα. Αυτή την ώρα γίνεται συνεργασία των υπουργείων, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε έως αύριο, αν δεν μπορέσουμε εγώ προσωπικά δεσμεύομαι και η κυβέρνηση ότι το υπουργείο Εργασίας θα φέρει μια σχετική διάταξη σε αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Αν είμαστε έτοιμοι, μπορεί να την κάνουμε δεκτή και αύριο». Φαίνεται όμως ότι η τοποθέτηση του υπουργού δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αναφέρουν ότι «εμάς ο κ. Στουρνάρας δεν μας κάλυψε».
Τέλος, σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων και την επιβολή του σε υπο ανέγερση οικοδομές εξήγησε ότι «η επιβολή του τέλους σε γιαπιά υπήρχε, απλά εμείς την εξορθολογίζουμε» και πρόσθεσε πως  «τα καραγιαπιά που δεν έχουν ρεύμα, εξαιρούνται ούτως ή άλλως».
protothema.gr