Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΣΤΟ ΣτΕ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Απριλίου 3, 2013
Στο ΣτΕ οι δικηγόροι για το χαράτσιΜε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προειδοποιεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αν η κυβέρνηση διατηρήσει το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος αναφέρει ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση της επιβολής και για το 2013 του “χαρατσιού” που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ανταποκρινόμενος στον κατά νόμο θεσμικό του ρόλο (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα προσφύγει άμεσα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερασπιζόμενος τα συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως ιστορικά πράττει μέχρι σήμερα».
Ο κ. Αδαμόπουλος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».
Αναφέρει ακόμη πως είναι προφανές ότι «η παράταση ενός ήδη εφαρμοζόμενου μέτρου δεν μπορεί να θεωρηθεί “έκτακτη περίπτωση”, στην οποία μάλιστα να συντρέχει “εξαιρετικά επείγουσα” και συγχρόνως “απρόβλεπτη ανάγκη”, ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία».
«Αν, όπως είθισται τελευταία, η κυβέρνηση επιλέξει -και αυτή τη φορά- τη συγκεκριμένη μέθοδο παράκαμψης της Βουλής, όπως, σημειωτέον, συνέβαινε κατά κόρον και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης λίγο πριν από την κατάρρευσή της, ο πραγματικός λόγος δεν μπορεί παρά να έγκειται στο ότι δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση τέτοιων μέτρων», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
sofokleousin.gr