Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΟΛΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ... ΔΟΣΗ


Όλα με δόσεις για τη ...δόση
αλλά και με υποθηκευμένες περιουσίες!

Tη δοκιμασμένη- πλην αποτυχημένη- συνταγή «περαιώσεων και τακτοποιήσεων» ως είδος διακανονισμού των χρεών επέλεξε τελικά η κυβέρνηση. Με την προωθούμενη ρύθμιση, υποθηκεύονται ισόποσα σε αξία με το ύψος των χρεών περιουσιακά στοιχεία. Έτσι, ευάλωτοι κοινωνικά πολίτες κινδυνεύουν με απώλεια της περιουσίας τους, εφόσον κάποια στιγμή δε θα μπορούν ν' ανταποκριθούν στα όσα προβλέπει η διάταξη. Η οικονομική δυσπραγία, η κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας και της νέας φτώχειας, δείχνουν ότι αυτή η κατηγορία είναι ιδιαίτερα πολυπληθής, χωρίς η τρικομματική κυβέρνηση να λαμβάνει ουσιαστικά πρόνοια. Την αρνητική κατάσταση επιτείνει και το ύψος των τόκων που καλούνται -παράλληλα με τα χρέη- να εξοφλήσουν.
Για άλλη μια φορά δε, οι -παρά τις μεγάλες αντιξοότητες- συνεπείς στις πληρωμές αντιμετωπίζονται ως "δεδομένα υποζύγια", αν και αριθμητικά ο όγκος τους μειώνεται διαρκώς την τελευταία τριετία. Με λίγα λόγια το ταμείο παραμένει και τώρα ...μείον, όπως φανερώνει και η εξέλιξη στην πορεία των εσόδων.
 Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σχετικά:
 «Το νομοσχέδιο προσφέρει ως δέλεαρ τη διευκόλυνση στην εξόφληση χρεών. Με μια λογική όμως, που κινδυνεύει να τη μετατρέψει σε "τυρί στη φάκα" για τους κοινωνικά αδύναμους, αφού, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι θα μπορέσει να' ανταποκριθεί, στις δεδομένες συνθήκες, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια ακόμα και μικρής περιουσίας».