Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΤΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Με ενστάσεις, αλλά και αντιπροτάσεις από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τη Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών η σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη, ώστε να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι ενστάσεις υποβλήθηκαν κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της ΝΔ να τις χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακές», ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα.

Η κύρια αντιπρόταση από το ΠΑΣΟΚ (η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, υποβλήθηκε μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης) αφορά στο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την τρόικα).
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου οι συζητήσεις αυτές να έχουν καταλήξει έως τον Ιούνιο, πριν επανέλθει η τρόικα.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να βάζει προς το παρόν στον «πάγο» την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με τα στελέχη τού υπουργείου να αναφέρουν χαρακτηριστικά «ας μην δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει».
Παράλληλα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και για πρώτη φορά και έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».
Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους το θέμα της άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνάντηση, «γιατί η τελική εκτίμηση της τρόικας για τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών την περασμένη Κυριακή, επιτρέπει να γίνει αυτός ο χειρισμός».
Στο ίδιο πλαίσιο τόνιζαν ότι «βάση συνεπώς της δυνατότητας που έχει ανοιχτεί για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η εκτίμηση πως το έλλειμμα για το 2012 (χωρίς να υπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται μόνο λογιστικά) είναι 6%».
Χαρακτήριζαν δε αυτό το γεγονός ως «επιτυχία που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά βεβαίως και σε αυτούς που σήκωσαν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια».
«Συνεπώς», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές της Ιπποκράτους, «το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρώτο απ' όλους και δικαιούται και υποχρεούται να θέσει το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, γιατί είχε υποστεί το κόστος της αύξησής του που ήταν αναγκαία το 2011, όπως ακριβώς συνέβη και με το ΕΕΤΗΔΕ που τώρα ήρθε η ώρα να μειωθεί και να μετατραπεί σε ενιαίο φόρο ακινήτων».
Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ «διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι όμως «δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς».
Εξάλλου οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς.
Τέλος, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να περιληφθούν οι διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ («που κατέστη και απόφαση των πολιτικών αρχηγών») για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα επιδώσουν αύριο στο υπουργείο Οικονομικών, διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ ζητούν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα, να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.
Για το ίδιο θέμα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του. Ενώ, για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» (που, επίσης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, και οι, Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).
ethnos.gr