Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Απριλίου 3, 2013
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους καταχραστές του Δημοσίου
«Παράθυρο» για το σπάσιμο ακόμη και των ισοβίων σε βάρος των καταχραστών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που καταχράστηκαν, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, όσοι επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν καταχραστεί μέχρι την απολογία τους στον ανακριτή θα τιμωρούνται με φυλάκιση δύο ετών. Αν τα επιστρέψουν μέχρι το πρωτόδικο δικαστήριο η ποινή θα είναι φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και αν πληρώσουν μέχρι το εφετείο θα τιμωρούνται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.
Ωστόσο από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει απιστία, υπεξαίρεση και απάτη σε βάρος του Δημοσίου, για τους οποίους η επαπειλούμενη ποινή μπορεί να είναι μέχρι και ισόβια κάθειρξη.
Ακόμη, με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει έως τώρα αδικήματα που τιμωρούνται έως ένα έτος. Εξαιρούνται η μη καταβολή διατροφής ή εργοδοτικών εισφορών και η μη αποπληρωμή δόσεων προς εμπορικά καταστήματα.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρουπακιώτης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο από το υπουργείο η μετατροπή ενός στρατοπέδου (εντός του νομού Αττικής) σε φυλακή όπου θα κρατούνται όσοι είναι έγκλειστοι για οικονομικά εγκλήματα, πλην βεβαίως των επικίνδυνων κρατούμενων και των βαρυποινιτών.

Δέσμη μέτρων ασφαλείας για τις φυλακές της χώρας
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πέραν του νομοθετικού έργου παρουσίασε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Ανάμεσα στα μέτρα βρίσκεται η μετατροπή άμεσα μίας εκ των υπαρχουσών φυλακών, είτε στα Τρίκαλα, είτε στο Δομοκό είτε στο Μαλανδρινο, σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας, όπου θα κρατούνται επικίνδυνοι κακοποιοί και βαρυποινίτες, οι οποίοι έχουν βεβαρημένο παρελθόν αποδράσεων.
Παράλληλα, θα ενισχυθούν με αλεξίσφαιρα τζάμια όλες οι εξωτερικές φρουρές και θα τοποθετηθούν συρμάτινα πλέγματα σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ θα προσληφθούν 500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ακόμη 220 δημόσιοι υπάλληλοι από τον θεσμό της κινητικότητας θα «περάσουν» στις υπηρεσίες των φυλακών. Επίσης, το ωράριο των σωφρονιστικών υπαλλήλων αυξάνεται στις 37,5 ώρες εβδομαδιαίως από τις 34,5 που είναι σήμερα.
Όσον αφορά τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι το ΣΔΟΕ θα ελέγξει λογαριασμούς τους και την περιουσιακή τους κατάσταση στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες ή ελέγχονται για ποινικά αδικήματα ή για σοβαρά πειθαρχικά, όπως εισαγωγή ναρκωτικών και όπλων στις φύλακες.
Πηγή: newsbomb.gr