Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ : ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ - ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ


Δώρο Πάσχα: Ποιοι το δικαιούνται - Πως υπολογίζεται
Για να υπολογιστεί το ποσό του Δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο ξεκινά από την 1 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας υπάλληλος αν έχει εργαστεί ολόκληρο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου. Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες.
Πότε καταβάλλεται και ποιες εισφορές παρακρατούνται
Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Διευκρινίσεις πάντως για το Δώρο Πάσχα, τους χρόνους που συνυπολογίζονται και μη, παρέχονται από το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ


 http://www.newsbomb.gr