Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ VS ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



olo-to-sxedio-oikonomikou-kai-geopolitikou-elegxoy-tis-elladas 
Για βάρβαρο αναδασμό οικονομικών συμφερόντων είχε μιλήσει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτή η φράση βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αφυπνίστηκαν μόλις τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα και θορυβημένοι με όσα πληροφορούνται, οχυρώνονται, όσο αυτό είναι εφικτό, για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της τρόικα που θέλει να ελέγξει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πίσω από τις «κουρτίνες» της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, διεξάγεται ένας πολύ σκληρός αγώνας για τα τραπεζικά ασημικά της χώρας, αφού οι πιστωτές θέλουν να αποφασίζουν για την τύχη των ελληνικών τραπεζών. 

Η στρατηγική επιλογή τους να προσπαθήσουν να κερδίσουν τμήμα ή ολόκληρη μια μεγάλη ελληνική τράπεζα, όπως π.χ. η Εθνική, είναι απόλυτα ταυτισμένη με τον οικονομικό και γεωπολιτικό έλεγχο της Ελλάδας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίος τραπεζίτης έλεγε προ ημερών, αρκετά προβληματισμένος: «Αυτός που θα ελέγξει και θα διοικεί τις τράπεζες, ελέγχει τα δάνεια, διοικεί τις επιχειρήσεις και κυβερνά τη χώρα. Όλα τα άλλα είναι ασήμαντα, μπροστά σε αυτή την τραγωδία που μπορεί να έρθει».

Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές για τον επερχόμενο αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε αξιολογήσει επαρκώς τα μηνύματα. 

Η έλευση της τρόικα έχει άμεση σχέση με αυτό το παιχνίδι που παίζεται σε υψηλότατο βαθμό και η ελληνική πολιτική τάξη, αδυνατεί μέχρι στιγμής να διαχειριστεί. 

Μια αρνητική εξέλιξη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα σημάνει τη μεταφορά του κέντρου λήψης αποφάσεων εκτός Ελλάδος. 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστερεί και φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «συλλαμβάνεται» απροετοίμαστη για τη μεγάλη μάχη και χωρίς να έχει καταστρώσει στρατηγικό σχέδιο. 

Ο εκνευρισμός λέγεται ότι κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και υπάρχει ένταση για το απρόβλεπτο που μπορεί να υπάρξει στο τραπεζικό τομέα και που μπορεί να επιφέρει δραματικές εξελίξεις. 

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κυριολεκτικά «δαίμονες» που είναι εν υπνώσει (για να θυμηθούμε την προ ημερών φράση Γιούνκερ, ότι οι δαίμονες κοιμούνται). 

Το βασικό πρόβλημα είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει ανοικτό δίαυλο με την Καγκελαρία, ενδιαφέρεται περισσότερο για τους κρυμμένους σκελετούς στις ντουλάπες των ελληνικών τραπεζών και αυτοί είναι το μεγάλο ύψος του δανεισμού τους από ξένες πηγές. 

Επί της ουσίας η ΕΚΤ ενδιαφέρεται να διαχειριστεί τα «ανοίγματα» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για να αποφύγει απρόβλεπτα ντόμινο και όχι να το ενεργοποιήσει στη μάχη κατά της ύφεσης. 

Αυτό το δύσκολο και σύνθετο παζλ καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και θεωρείται πολύ πιθανόν, με βάσει τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, ότι στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα γίνει εκτενής συζήτηση για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.   

Ιωάννης Μαρτέλλος 
newpost.gr