Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

ΤΟ ΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑΜε αφορμή τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση εντός των προσεχών ημερών σχετικά με την ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με έγγραφο του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και τους Βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων επισημαίνει τα εξής:
Η Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες και κατάθεση απόψεων αρκετών επιχειρήσεων- μελών του, δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση της με την προωθούμενη ρύθμιση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι καθώς προηγούμενες και μάλιστα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα η νέα δυσμενέστερη ρύθμιση δεν δύναται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεδομένης της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν σήμερα σχεδόν στο σύνολο τους οι ελληνικές επιχειρήσεις απαιτούνται ρεαλιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που θα εξασφαλίζουν κρατικά έσοδα αλλά και την συνέχιση λειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και την απομάκρυνση κινδύνων για περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε :
-Κεφαλαιοποίηση (πάγωμα) των παλαιών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα αποπληρωμής μετά το 2014. Με την κεφαλαιοποίηση θα παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, τουλάχιστον για την περίοδο 2013-2014, να πληρώνει μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Με αυτόν τον τρόπο οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειας τους.
-Να μην αποκλειστούν επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις και μάλιστα ήταν συνεπείς.
-Να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων.
-Να μην καταργηθεί η πάγια ισχύουσα ρύθμιση του Ν. 3863/2010.
Καταλήγοντας η Διοίκηση του ΒΕΑ τονίζει ότι, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν. Απαιτείται πολιτική βούληση και παρέμβασή, σε διαφορετική περίπτωση, η νέα ρύθμιση έτσι όπως προωθείται δεν πρόκειται να αποφέρει οφέλη ούτε στις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τεράστια ανάγκη από εισροή εσόδων.