Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 8, 2013
 

Όταν μπαινόβγαινε ο πρόξενος στο Άγιον Όρος το 2008, είχαν κονδύλια φαίνεται…

“Λόγω περικοπών” η Αμερικανική Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει οριστικά από τις 31 Μαίου το Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη..
Το κλείσιμο του Προξενείου ανακοίνωσε και επίσημα η… ίδια η Πρόξενος, κα. Marsha Lance, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου.
Η Πρόξενος ανέφερε ότι, το κλείσιμο θα γίνει στις 31 Μαΐου 2013 και επομένως, από 1 Ιουνίου 2013, όσοι Έλληνες, Ελληνοαμερικανοί ή Αμερικανοί πολίτες θέλουν να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να απευθύνονται στην Αμερικάνικη Πρεσβεία των Αθηνών.

Να υπενθυμίσουμε πως σύσταση για κλείσιμο του Αμερικάνικου Προξενείου της Θεσσαλονίκης έκανε πρώτη φορά ο Γενικός Επιθεωρητής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε αναφορά του τον Μάρτιο του 2011 ωστόσο πέρασαν δύο χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην παρούσα απόφαση.
Η κα. Marsha Lance έδειξε να κατανοεί τις διαμαρτυρίες πολιτών που εξυπηρετούσε ως τώρα το προξενείο Θεσσαλονίκης, ωστόσο, όπως ανέφερε, η υπόθεση δεν έχει να κάνει με την ίδια, αλλά με τη σχετική απόφαση που έχει ληφθεί από την Αμερικανική Κυβέρνηση.
Ιστορική αναδρομή
Το προξενείο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1870 ως προξενική αρχή. Ο Περικλής Χατζηλαζάρου, επιφανής Θεσσαλονικιός, διορίστηκε ως ο πρώτος επίτιμος πρόξενος, μέχρι το 1906, οπότε και τον διαδέχθηκε ο κ. Ράσελ, ένας αξιωματικός του ναυτικού των ΗΠΑ.
Στις 10 Ιουνίου 1908, η προξενική αρχή έγινε προξενείο και ο κ. Evan E. Young διορίστηκε ο πρώτος Αμερικανός πρόξενος.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1915, το Προξενείο μεταφέρθηκε από το Rue Nouvelle Τζαμί στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 67.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το προξενείο έπαιξε μικρό ρόλο στην περιοχή. Το προσωπικό αποτελείτο από έναν πρόξενο, έναν βοηθό, έναν γραμματέα, έναν δακτυλογράφο και έναν αγγελιοφόρο. Το έργο που επιτέλεσε στο προξενείο ήταν περιορισμένο, καθώς δεν ήταν απαραίτητες οι βίζες για τα ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρχαν πολλοί λίγοι Αμερικανοί που ζούσαν στην περιοχή. Οι δραστηριότητες του προξενείου περιορίζονταν στην εκπροσώπηση, την πιστοποίηση των προξενικών τιμολογίων καθώς και ορισμένες εμπορικές εργασίες.
Το 1932 το προξενείο αναγκάστηκε να αλλάξει το χώρο, διότι το κτίριο στο οποίο βρισκόταν είχε καταστραφεί από το σεισμό του ίδιου έτους και μεταφέρθηκε στην Στρατηγού Καλλάρη 9.
Με διάταξη του γερμανικού Ράιχ, το προξενείο έκλεισε στις 11 Ιουλίου 1941 και οι αμερικανοί εργαζόμενοι έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα. Τα κλειδιά για το προξενείο έμειναν με υπάλληλο, Ιωάννη Α. Βαφειάδη, ο οποίος αναγκάστηκε να τα παραδώσει στους Γερμανούς, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν πόλεμο με τη Γερμανία.
Τον Νοέμβριο του 1944, αφού οι γερμανικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από την Ελλάδα, ο κ. William M. Gwynn, τοποθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως πρόξενος και το προξενείο άνοιξε ξανά στις 14 Δεκεμβρίου του 1944. Μίσθωσε το ισόγειο και πρώτο όροφο του κτιρίου, στο οποίο βρισκόταν το προξενείο μέχρι το 1999, στη Λεωφόρο Νίκης 59.
Το 1952 το προξενείο έγινε γενικό προξενείο και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα
Τον Απρίλιο του 1999, το γενικό προξενείο μετακόμισε στον έβδομο όροφο της Τσιμισκή 43, σε ειδικά κατασκευασμένα γραφεία.
Σήμερα, το γενικό προξενείο επιβλέπει τις δραστηριότητες των διαφόρων οργανισμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που βρίσκονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας και του αμερικανικού στρατού. Άλλες σημαντικές παρουσίες των ΗΠΑ είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Κολλέγιο Ανατόλια, το Διεθνές Σχολείο Pinewood, καθώς και αμερικανικές εταιρίες και τράπεζες.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 1988, το προξενείο παρείχε όλες τις προξενικές υπηρεσίες, όπως βίζες, διαβατήρια και τις αμερικανικές υπηρεσίες. Αργότερα οι υπηρεσίες για βίζες και διαβατήρια μεταφέρθηκαν στην πρεσβεία, στην Αθήνα. Το 1993 το Γενικό προξενείο ξανάρχισε να δέχεται αιτήσεις για διαβατήρια τις οποίες μεταβίβαζε στην πρεσβεία της Αθήνας και από το 1999 που μεταφέρθηκε στο κτίριο της Τσιμισκή, άρχισε να εκδίδει και πάλι διαβατήρια στη Θεσσαλονίκη.
Greece Salonika blogspot