Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ : ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ...


Το ΤΑΙΠΕΔ πραγματοποίησε λεπτομερείς τεχνικούς και νομικούς ελέγχους στα κτίρια του προγράμματος που μεταβιβάστηκαν στοΤαμείο, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αναλυτικά διαπιστώθηκε ότι:

- Σε τρία, από τα κτίρια δεν υπήρχαν οικοδομικές άδειες.
- Σε πέντε κτίρια εκκρεμούσαν πράξεις εξόφλησης του τιμήματος, χωρίς να υπάρχει ένδειξη αν το τίμημα είχε καταβληθεί.
- Σε τέσσερα κτίρια δεν είχε γίνει οριστική παραλαβή του έργου κατασκευής του κτιρίου, ενώ τα κτίρια είχαν ολοκληρωθεί.
- Τρία κτίρια, αν και φαίνονταν παραχωρημένα σε δημόσιους φορείς, παρέμεναν κενά και αναξιοποίητα. Τα κτίρια αυτά αποτελούσαν περισσότερο από το 23% της συνολικής αξιοποιήσιμης επιφάνειας των κτιρίων.
Ενημερώνει επίσης, ότι αυτά τα κτίρια δεν συντηρούνταν και παρέμεναν όλα ανασφάλιστα.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης θα εξασφαλίζεται η συντήρηση και ασφάλιση των κτιρίων, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας. Αν ληφθούν υπόψη οι ανωτέρω συνέργειες, πλέον της εξοικονόμησης τόκων από τη μείωση του χρέους, η πραγματική επιβάρυνση του Δημοσίου είναι σαφώς χαμηλότερη, καθιστώντας το έμμεσο κόστος δανεισμού του Δημοσίου πιο ανταγωνιστικό» αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.
Τέλος, το Ταμείο ενημερώνει ότι, «με αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, ανατέθηκε σε εννέα ελληνικές τράπεζες το έργο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε ακίνητα. Υποσύνολο της σύμβασης αυτής είναι και η σύμβαση για το πρόγραμμα πώλησης και ταυτόχρονης μίσθωσης ακινήτων του Δημοσίου. Η αμοιβή των συμβούλων προκύπτει ως μικρό ποσοστό επιτυχίας επί του οικονομικού ανταλλάγματος. Για τις ανάγκες του έργου, προέκυψε και η ανάγκη πρόσληψης διεθνούς νομικού συμβούλου, ο οποίος επελέγη κατόπιν διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού και με κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά».
newsit.gr