Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ" ΚΑΘΑΡΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ"



Ενας νέος κύκλος ανοίγει στον Περισσό, μετά την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΚΚΕ και την ανάδειξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο ύπατο αξίωμα.
Μετά από 22 χρόνια παρουσίας της Αλέκας Παπαρήγα στο τιμόνι του κόμματος και την προσωπική της απόφαση να αποσυρθεί από τη θέση του γραμματέα, το ΚΚΕ εισέρχεται σε μια «νέα εποχή», χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και στροφή πολιτικής του κόμματος.
Ο 58χρονος Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζεται «αυστηρός» αλλά και «εγγυητής» της «σκληρής γραμμής», στέλεχος που γνωρίζει άριστα το κόμμα, καθώς πέρασε από όλες τις κρίσιμες βαθμίδες της κομματικής «επετηρίδας».
Κομματικά στελέχη που γνωρίζουν καλά τον κ. Κουτσούμπα λένε ότι ήταν και είναι απόλυτα προσηλωμένος στις κομματικές αρχές. Ο κ. Κουτσούμπας έγινε μέλος του κόμματος το 1974 και σχεδόν τρία χρόνια μετά εκλέγεται γραμματέας της οργάνωσης Βοιωτίας. Είναι η χρονιά που το ΚΚΕ αρχίζει να αυξάνει θεαματικά τις κομματικές του δυνάμεις και τίθεται επειγόντως ζήτημα ανάδειξης νέων στελεχών.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Κουτσούμπας είναι προ των πυλών της Κ.Ε. καθώς εκτιμάται η δράση του ως γραμματέα της Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας. Πρώην στελέχη του κόμματος, που σήμερα έχουν «αποστρατευθεί», θυμούνται ότι ο κ. Κουτσούμπας διακρίθηκε για το πάθος του σε όσα μέλη εξέφραζαν «οπορτουνιστικές απόψεις».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το βιογραφικό σημείωμα που έδωσε ο Περισσός, μετά την εκλογή του κ. Κουτσούμπα στη θέση του γραμματέα, δεν ήταν ένα «ξερό» κείμενο απαριθμώντας την κομματική του ζωή από τη δικτατορία μέχρι σήμερα.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι αναφορές ότι στη διάσπαση του κόμματος, το 1991, ως γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας και μέλος της Κ.Ε. «δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στη διασπαστική οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στον ΣΥΝ».
Ο κ. Κουτσούμπας εκλέγεται μέλος της Κ.Ε. τον Μάιο του 1987 (12ο Συνέδριο) και τον Δεκέμβριο του 1991, στο 14ο Συνέδριο - μετά τη διάσπαση του κόμματος, αναδεικνύεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
Το πράσινο φως
Το όνομά του για την ηγεσία του ΚΚΕ ακουγόταν τα τελευταία χρόνια. Πολλοί συνέδεαν την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα, λόγω της συμμαχίας του με τον «ισχυρό» κομματικά, Δημήτρη Γόντικα. Το «πράσινο φως» πάντως άναψε, όπως φαίνεται, όταν η Αλέκα Παπαρήγα πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.
Η ανάδειξη του κ. Κουτσούμπα στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας κρίθηκε από κάποιους ως κίνηση που αφορά μόνο το κόμμα, καθώς είναι άγνωστος εκτός των «κομματικών τειχών». «Μετράνε με σταθμά και κριτήρια άλλων αστικών κομμάτων» απάντησε ο Περισσός, ενώ στελέχη του σημείωσαν πως «όσοι επικαλούνται την εσωκομματική δημοκρατία στο κόμμα κρίνουν εξ ιδίων».
Ο Περισσός δεν αφήνει κανένα περιθώριο ή «παράθυρο» και στο μείζον θέμα των συμμαχιών. Μάλιστα όσοι υποστηρίζουν πως οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν την τακτική του ΚΚΕ, μάλλον θα διαψευστούν καθώς τα στελέχη του παραπέμπουν στα ντοκουμέντα του συνεδρίου.
Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε άλλωστε και ο νέος γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο, όταν μεταξύ άλλων επεσήμανε σε κομματική εκδήλωση ότι «δεν χρειάζεται εφησυχασμός, μην πούμε ξεμπερδέψαμε άμα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ ή γίνει κυβερνητική δύναμη και τότε ο λαός θα τον εγκαταλείψει αυτόματα και θα έρθει ως ώριμο φρούτο σε εμάς». Σημείωσε δε πως «ο οπορτουνισμός πετάει συνεχώς κεφάλια σαν τη Λερναία Υδρα...».
Ανάλογη «παρακαταθήκη» άφησε και η κ. Παπαρήγα καθώς στο κλείσιμο της συζήτησης του 19ου Συνεδρίου προειδοποίησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει διαμορφώσει την εκλογική του τακτική» και πως ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει το δίλημμα «σκότος - φως», δηλαδή όσοι δεν συνεργαστούν μαζί του για να κυβερνήσουν αναλαμβάνουν την ευθύνη».
Η ηγεσία του ΚΚΕ, όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα, έχει γραμμή δράσης για πόλεμο εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία στροφή στη «γραμμή» του 19ου Συνεδρίου.
Σημειώνεται ότι η κ. Παπαρήγα μπορεί να είναι πλέον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά «ατύπως» έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου. Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε γινόταν όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ήταν επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, αλλά πολλάκις συμμετείχε στις συνεδριάσεις του τότε Πολιτικού Γραφείου. Και συν τοις άλλοις, η κ. Παπαρήγα παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς ο κ. Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής.
Αθλιότητα τα περί διαρχίας
Υπέρ της θέσης αυτής είναι και η Ελένη Μπέλλου -μέλος του Πολιτικού Γραφείου- η οποία αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΚΚΕ.
Επί πολλά χρόνια, κοντά στην Αλέκα Παπαρήγα, η κ. Μπέλλου θα έχει ρόλο - κλειδί στο κόμμα. Σημειώνεται ότι στο συνέδριο ήταν επικεφαλής των Επιτροπών Θέσεων - Προγράμματος, Καταστατικού και Προτάσεων για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Στα ερωτήματα εάν αυτό σημαίνει «διαρχία» στο κόμμα, στελέχη απαντούν ειρωνικά...
Είναι χαρακτηριστικό σχόλιο του Ριζοσπάστη ότι όσοι μιλούν για ύπαρξη διαρχίας λένε και «άλλες αθλιότητες που παράγονται και αναπαράγονται στα κόμματά τους, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια».
Η διαδρομή του
Ο νέος γραμματέας του ΚΚΕ είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Η οικογένειά του ήταν αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής αντίστασης. Ο πατέρας του Αποστόλης, μέλος του ΚΚΕ, συνελήφθη το 1945 στη Λάρισα, δικάστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια. Ο κ. Κουτσούμπας τελείωσε το γυμνάσιο το 1973 και στη συνέχεια εισήχθη στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και οργανώνεται στην ΑΝΤ-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβριο του 1973 και στο κόμμα τον Δεκέμβριο του 1974.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr