Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΜΙΝΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ



Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Απριλίου 23, 2013
20130423-092312.jpgΜε την συμμετοχή 6 υπουργών συνεδριάζει στις 13:30 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Στην κυβερνητική επιτροπή στην οποία μετέχουν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα συζητηθούν τα οργανογράμματα των υπουργείων, το νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπως επίσης και η προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τους υπουργούς για την άμεση υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα όπως η άμεση απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο των δημόσιων οργανισμών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι Γ. Στουρνάρας, Ευ. Στυλιανίδης, Αντ. Μανιτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σταμάτης, Σ. Κεδίκογλου.

Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει για να προλάβει τις προθεσμίες και κυρίως το Eurogroup της 12ης Μαΐου εκεί όπου ο Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να πάει με ψηφισμένο το «πακέτο» της συμφωνίας με την τρόικα. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή κλείνει λόγω των εορτών του Πάσχα.
Το νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο περιλαμβάνει τις απολύσεις και τις προσλήψεις στο δημόσιο, την παράταση στο «χαράτσι», τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες για το νομοθετικό πλαίσιο του επίμαχου νομοσχεδίου θα συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχει στο υπουργείο Οικονομικών στις 15:30 ο Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Φ. Σαχινίδη και Δ. Χατζησωκράτη αντίστοιχα.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς σχεδόν όλα τα θέματα είναι γνωστά και το μόνο που απομένει είναι η διατύπωση των νομοθετικών κειμένων.
Πάντως στο ΠΑΣΟΚ θέλουν μέσα στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνεται ρύθμιση και για τους ανέργους -να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια- μία πρόταση που είχε καταθέσει ο Ευ. Βενιζέλος.
Εν τω μεταξύ από μηδενική βάση ξεκίνησε ο διάλογος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει το 2014. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει και επιθυμεί να υπάρχει αφορολόγητο όριο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παράταση στο «χαράτσι».
Πηγη: real.gr