Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΛΗ


Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, μετά από επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και εκείνου με τους αρμόδιους υπουργούς.
Η διάταξη, όπως έχει γίνει γνωστό από τη γραμματεία της κυβέρνησης, θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση, που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των μερών.
Νωρίτερα, από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε γίνει γνωστό ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν επρόκειτο να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.
Κατά τις ίδιες πηγές, αποκλειόταν -κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχθεί «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».
Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του και ο ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες Φώτης Κουβέλης:
«Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας- όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής- είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.
Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».
newsit.gr