Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΗΓΕΙΤΑΙ Ή ... ΆΓΕΤΑΙ;




H επιλογή της ΠΟΑΣΥ για βράβευση των αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στη βασανισμό των  συλληφθέντων στο Βελβεντό, που θα γίνει στο πλαίσιο της ημερίδας «Και οι Αστυνομικοί έχουν μάνες», έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ενεργειών και συμβάντων που επιβεβαιώνουν την ολισθηρή  και επικίνδυνη πορεία της  ΕΛ.ΑΣ. Όμως αυτή τη φορά δε μιλάμε απλώς για ατιμωρησία ή συγκάλυψη  πράξεων έκνομης βίας αστυνομικών οργάνων αλλά για επιβράβευση  της κατάχρησης εξουσίας και της βάναυσης συμπεριφοράς, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο για συνέχιση και κλιμάκωση τέτοιων πρακτικών.  Και έχουμε έτσι το παράδοξο σχήμα της καταδίκης, από τη μια,  της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για αδικαιολόγητη χρήση βίας από τα αστυνομικά όργανα που έχει οδηγήσει επανειλημμένα σε επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων και της  επίσημης, θεσμικής νομιμοποίησης και επιδοκιμασίας των ίδιων ακριβώς πράξεων από την άλλη.
 Η επιλογή αυτή της ΠΟΑΣΥ, η οποία συνιστά μία επίδειξη δύναμης και  έκφραση της απόλυτης  στήριξης των δραστών,  επιφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην ήδη καταρρακωμένη δημοκρατία μας. Επιπλέον σηματοδοτεί  την οπισθοδρόμηση, την κλιμάκωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  σφραγίζει με έναν επίσημο τρόπο το καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνουν οι δράστες τέτοιων ενεργειών.  Επιλογές σαν αυτή, είναι ιδιαίτερα προκλητικές και δημιουργούν συνθήκες βεντέτας μεταξύ ΕΛΑΣ και πολιτών που δεν ανέχονται την φασιστική αυθαιρεσία, καθώς  η ΕΛΑΣ αντί να εφαρμόζει τον νόμο τον παραβιάζει και επιβραβεύει τον εαυτό της γι΄ αυτό!
Τα συνεχιζόμενα και συνεχώς κλιμακούμενα δείγματα γραφής της ΕΛ.ΑΣ. μας ανησυχούν. Με αυτές τις πρακτικές οι καταγγελίες για θύλακες της Χρυσής Αυγής μέσα στην ΕΛΑΣ  μόνο ανυπόστατες  δεν μπορούν να θεωρηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Δένδιας δεν μπορεί να συνεχίζει να προστατεύει εκείνους που λειτουργούν εκτός νόμου και ενάντια στους πολίτες. Οι ΟΠ έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών για τα πολλαπλά κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας στην θέση των  ΕΔΕ, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως καταλήγουν στην αθώωση των δραστών. Παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι στις τάξεις των αστυνομικών υπάρχουν ευσυνείδητοι δημόσιοι λειτουργοί, που σέβονται τη νομιμότητα και απέχουν από φασίζουσες νοοτροπίες. Τους αστυνομικούς αυτούς οφείλει να αναδείξει και να βραβεύσει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.