Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ Eurobank

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΟΤΟΕ


thriler-gia-gera-neura-sto-xrimatistirio-me-ethniki-kai-Eurobank 
Νέος γύρος αναταραχής ξέσπασε σήμερα σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο με αφορμή την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής τράπεζας με την Eurobank.  

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στον απόηχο της αναστολής της συγχώνευσης με αποτέλεσμα οι μετοχές των δύο Τραπεζών να ξεκινούν την συνεδρίαση στο -30%. Ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες και να κλείσουν στο +20% η Eurobank και στο -10,38% η Εθνική.

Σύμφωνα με πληροφορίες την μεγάλη ανατροπή έφερε η είδηση πως η διοίκηση της Eurobank θα προσπαθήσει να καλύψει με ίδια κεφάλαια το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 3,8 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων με 1-2 μισθούς αλλά και η συμμετοχή ιδιωτών προσκείμενων στη σημερινή διοίκηση της τράπεζας. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στην περίπτωση της Εθνικής αφού εκεί οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία, κληροδοτήματα ιδρύματα και η Εκκλησια της Ελλάδος, θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες.



Εν μέσω της φημολογίας για το μέλλον των τραπεζών, σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι η απόφαση αναστολής της συγχώνευσης οφείλεται στην κυπριακή κρίση η οποία καθιστά πιθανό ένα μελλοντικό κούρεμα των καταθέσεων στη χώρα μας. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες. Τόσο ό κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Οικονομικών ανέφεραν ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστικό ναυάγιο στο θέμα της συγχώνευσης και πως όλα εξετάζονται. 

Το δημοσίευμα του Der Spiegel 

Στην κυπριακή κρίση και σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων αποδίδει την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής τράπεζας με την Eurobank, γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου», αναφέρει το δημοσίευμα στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού. 

«Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της Τρόικας, η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό – μετά την κυπριακή εμπειρία - ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει ο αρθρογράφος. 

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», επισημαίνει το περιοδικό. 

Αύριο συνεδριάζουν τα δ.σ. των τραπεζών 

Τη σύγκληση των διοικητικών τους συμβουλίων για την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν χωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους, μετά τις σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων αρχών ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ανακοίνωσαν σήμερα η Εθνική Τράπεζακαι η Eurobank. 

Λόγω της αναστολής της συγχώνευσης οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν, πλέον, από τον κοινό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής, όσο και της Eurobank, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις των τραπεζών, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου. 

Αντιδρά η ΟΤΟΕ 

Έντονη είναι η αντίδραση της ΟΤΟΕ στην παρέμβαση της τρόικας στη διαδικασία συγχώνευσης της ΕΤΕ και της Eurobank. Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο Τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στοχεύουν σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα έχει και οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, που αποβλέπουν στον έλεγχο όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον, αναφέρει η ΟΤΟΕ. Στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δέσμια των μνημονιακών επιλογών που επέβαλε η τρόικα σε βάρος τής ελληνικής κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας. 

Η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, αυτή η εξέλιξη που υπονομεύει συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.
newpost.gr