Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΕΩΝ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι, με κύριο στόχο την προστασία του κοινωνικού ιστού, με τη δημιουργία αποθέματος για την πρόσθετη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών.
Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική, γιατί:
 1.Έρχεται να συνδράμει να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που είναι η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση των συνταξιούχων, η μείωση των εργαζομένων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
2.Η συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνει το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών.
3.Επιβεβαιώνει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, καθώς το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα από την εκμετάλλευση τους.
4.Ανοίγει την επείγουσα ατζέντα που αφορά στη νέα γενιά της χώρας. Τα ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά δεν είναι μόνο η μεγάλη ανεργία, αλλά και τα προβλήματα συμμετοχής των νέων. Ανοίγει η προοπτική για μία ουσιαστική συζήτηση, όπως γίνεται και στην Ευρώπη για την εγγύηση για τη νέα γενιά.  Δηλαδή, τη δυνατότητα να μπορεί ο κάθε νέος θεσμικά, με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων να έχει ένα, τουλάχιστον, έτος πρακτικής δόκιμης απασχόλησης με ταυτόχρονη επαγγελματική κατάρτιση.
5.Με το νομοσχέδιο αυτό καταδεικνύεται ότι η πολιτική ζωή δεν είναι μόνο κορώνες, δεν είναι εξαγγελίες.  Η πολιτική ζωή μπορεί να είναι και ανάδειξη λύσεων και προτάσεων.
Επίσης, το Εθνικό Ταμείο εκτός από την ασφάλεια των εργαζόμενων θα έχει κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση και θα λειτουργεί σε ένα πλαίσιο «Ηθικής Επιχειρηματικότητας» και δεοντολογίας.