Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Πέμπτη η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Η ρύθμιση δίνει «ανάσα» σε περίπου 2,5 εκατ. οφειλέτες που θα μπορούν πλέον να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 48 έως και 100 δόσεις.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή έντυπα μέχρι τις 18 Ιουλίου στις εφορίες και στα τελωνεία της χώρας όταν πρόκειται για οφειλές έως 1,5 εκατ. ευρώ και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης για μεγαλύτερα ποσά.
Από τις 18 Ιουλίου και μετά η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία τους στις εφορίες.
Όσοι οφειλέτες του Δημοσίου επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους (με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής) έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι την 1η Ιουλίου.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέη τους μπορούν να τα ρυθμίσουν με «καπέλο» 8,5%, το οποίο θα πληρώσουν επιλέγοντας τα προγράμματα των 48 ή των 100 δόσεων.
Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης έως 48 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται το αργότερο μέχρι την 31η.7.2013.
Η ελάχιστη δόση ορίστηκε στα 15 ευρώ το μήνα, αλλά αυτό θα ισχύσει για λίγους οφειλέτες. Κάποιοι θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού θα αναγκαστούν να πληρώνουν μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα.
Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση:
-Οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013.
-Οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια εφορία.



newpost.gr