Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Δήλωση Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Ρεβέκκα Χαρμς, Νίκου Χρυσόγελου για κλείσιμο ΕΡΤ και αστυνομοκρατία

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την αντίθεσή της στις αντιδημοκρατικές επιλογές και πρακτικές της κυβέρνησης στο θέμα της δημόσιας ΕΡΤ. Οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεββέκα Χαρμς  θα βρίσκονται στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες και θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, θα συναντηθούν με δημοσιογράφους, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων,, που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων δήλωσε:
«Το αυταρχικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και του δημόσιου ραδιοφώνου στην Ελλάδα  προκαλεί αυξημένες ανησυχίες.  Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν γίνει τεράστια λάθη στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτά τα λάθη οδηγούν σε άστοχες, αυταρχικές και σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς και σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας της χώρας. Η Κομισιόν και η Τρόικα πρέπει επειγόντως να επανασχεδιάσει, σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η Ελλάδα χρειάζεται  δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση  που θα συνεπάρει τους πολίτες, αντί να τους σπρώχνει την αγκαλιά των λαϊκιστών.  Η Ελλάδα θα αλλάξει αν οι αλλαγές είναι δίκαιες, με την υποστήριξη και συμμετοχή των πολιτών, όχι ενάντια στους πολίτες».  
Η Ρεββέκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων δήλωσε:
«Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να στείλει την αστυνομία για να κλείσει τις συχνότητες της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας στην Αθήνα είναι ένας ακόμη συναγερμός στα όλο και περισσότερα και ανεύθυνα μέτρα που παίρνονται εν μέσω της κρίσης. Η κυβέρνηση θα μπορούσε, αν επιδίωκε πραγματικά μια μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, να συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο με τους εργαζόμενους, την κοινωνία των πολιτών και τους θεσμικούς  φορείς, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ώστε να σταματήσει ο ασφυκτικός έλεγχος από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΕΡΤ μπορεί να παίξει τον ρόλο που της αντιστοιχεί στην πληροφόρηση, την ενημέρωση και την προβολή μιας διαφορετικής, δυναμικής και δημιουργικής Ελλάδας που υπάρχει, την ενημέρωση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη».
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε: «Η κυβέρνηση επιλέγει το σκοτάδι αντί για το φως, μας επιστρέφει σε εικόνες της πιο σκοτεινής πλευράς της ελληνικής ιστορίαςΣε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα δεν είναι δυνατόν το κράτος να πετάει στο δρόμο 2.600 εργαζόμενους χωρίς καν να μιλήσει μαζί τους, να  στερεί τους Έλληνες πολίτες στη χώρα μας, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και στην Αυστραλία από την ενημέρωση που οφείλει να παρέχει η δημόσια τηλεόραση. Είναι σίγουρο ότι οι φωστήρες που σχεδίασαν το κλείσιμο της τηλεόρασης «για μερικές μέρες», δεν έχουν ιδέα από τα  νομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η απόφαση. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της. Θα έπρεπε να αφήσει την ΕΡΤ να παίξει τον ρόλο που της αντιστοιχεί σε θέματα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης.  Ενημέρωσης για πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, να αναδείξει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν στην κοινωνία, τις εναλλακτικές λύσεις, να φιλοξενήσει τον πολιτικό διάλογο, να συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, να αξιοποιήσει καλύτερα το τεράστιο και εξαιρετικά πολύτιμο ιστορικό, πολιτιστικό και πληροφοριακό υλικό που διαθέτει».