Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΚΟΥΒΕΛΗΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : "ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"


Κουβέλης - Βενιζέλος: Ήρθε η ώρα της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ συγκυβέρνησης
- Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το απόγευμα.
- Ανασχηματισμός, άμεσα, προσδιοριζόμενος στις επόμενες δύο βδομάδες. 
- Στελέχωση συντονιστικού οργάνου, για την εφαρμογή των Κυβερνητικών αποφάσεων.
- Επικαιροποίηση του Κυβερνητικού Προγράμματος.
Στις 10.45 έληξε η πολύωρη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών -κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελου Βενιζέλου- αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της ΕΡΤ και μετά την ανακοίνωση της προσωρινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιτάσσει την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Οι πρώτες δηλώσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος και ανακοίνωσε πως «η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί  την Τετάρτη το απόγευμα» μετά το αίτημα του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για εις βάθος μελέτη της απόφασης του ΣτΕ.
«Καμία Κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος. Καμία Κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει τη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, που ουσιαστικά και τυπικά επιβεβαιώνει την παραπάνω θέση.
Ο κ. Βενιζέλος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα» ανασχηματισμού της Κυβέρνησης και του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, μέσω της δημιουργίας ενός σχήματος, που θα εφαρμόζει τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην επείγουσα προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ.
«Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, άμεσα» τόνισε ο κ. Κουβέλης, κατά την αρχή των δηλώσεων του, από τα Γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. και σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, του εξορθολογισμού είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν άμεσα», αλλά «αυτά δε σχετίζονται με την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, συνεχίζοντας «η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι επισπεύδουσα δύναμη προς αυτήν την κατεύθυνση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν στιγμές έντασης, μεταξύ του αρχηγού της Ν.Δ. από τη μία πλευρά, και των αρχηγών της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την άλλη, κυριότερα κατά το σημείο, που συζητήθηκε το θέμα της ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, έριξε μέρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, στον κ. Κουβέλη και συγκεκριμένα στον Υπουργό του -αυτόν της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη- που «κωλυσιέργησε στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.
Επίσης, ένταση υπήρξε κι μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Στουρνάρα, με αφορμή το email που είχε φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών, προς ΜΜΕ, που προειδοποιούσε για επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις αναμετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ.
Της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών και των δηλώσεων των κ.κ. Φ. Κουβέλη και Ε. Βενιζέλου, ακολούθησε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ: 
«Με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της. Διατάσσεται ο Υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος Υφυπουργός -κ. Σίμος Κεδίκογλου- να εκπέμψουν πρόγραμμα από Δημόσιο Φορέα μέχρι της συστάσεως νέου».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜ.ΑΡ.
«Όπως σας είναι γνωστό,  εκδόθηκε μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας αναφορικά με την ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ. Κατά συνέπεια αναμένουμε,  χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά, με μία λειτουργία η οποία ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην πολιτική ενημέρωση. Η απόφαση αυτή συντάσσεται ουσιαστικά με εκείνο το οποίο έχουμε πει, ότι κανένας δεν είχε δικαίωμα, κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την Εθνική Ραδιοτηλεόραση  και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.
Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ  και από εκεί και πέρα βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να δρομολογηθούν. 
Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα ανέδειξε το γεγονός ότι κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο μια τρικομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια. Και ήταν μονομέρεια από τη μεριά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δεν υπογράφεται από 4 υπουργούς. Αυτό έδειχνε, καταδείκνυε τη συγκεκριμένη επιλογή να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα, στηρίζεται και στη Δημοκρατική Αριστερά. 
Με το ζήτημα της ΕΡΤ ΑΕ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση η οποία υπάρχει, αλλά και στην ανάγκη της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουν. Εμείς επιμένουμε ότι  η ΕΡΤ πρέπει  να λειτουργήσει σε λίγη ώρα, να λειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της και από εκεί και πέρα να το επαναλάβω, στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, των αναδιαρθρώσεων και του εξορθολογισμού  είναι μεγέθη τα οποία πρέπει να προωθηθούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η Δημοκρατική Αριστερά, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις,  αλλά είναι η επισπεύδουσα δύναμη. Άλλης τάξεως ζήτημα, όμως, οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η συγκεκριμένη επιλογή, η οποία υπήρξε να διακοπεί απότομα η λειτουργία της ΕΡΤ και να υπάρξει το μαύρο χρώμα στους τηλεοπτικούς δέκτες. 
Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Ο κ. πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να αξιοποιηθεί και βεβαίως να αντιμετωπιστούν και όλα εκείνα τα ζητήματα με την πραγματική συλλειτουργία των τριών κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουμε.»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
«Η συζήτηση που είχαμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχιστεί μεθαύριο, Τετάρτη, το απόγευμα γιατί αύριο υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού και κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δικές μας.
Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει. Το βασικό ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η προγραμματική βάση της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας Τρικομματικής Κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων. Και βεβαίως η ανάγκη ν’ αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η χώρα, πού πηγαίνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι αγωνίες της κοινωνίας. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί.
Αυτή η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Δεν είναι όμως η ΕΡΤ το μόνο ή το βασικό αντικείμενο. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.
Το βασικό θέμα είναι η κυβέρνηση αυτή να λειτουργεί ως μια πραγματική Κυβέρνηση Συνεργασίας και όχι ως μια μονοκομματική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δυο εταίρους.
Και βεβαίως βασικό θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, πραγματικές μεταρρυθμίσεις όμως. Όχι προχειρότητες, αντιφάσεις, οπισθοδρομήσεις.
Ξέρουμε τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και τι έχει γίνει και τον τελευταίο χρόνο. Άρα, αν ανοίξει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτά που έγιναν, γι’ αυτά που δεν έγιναν, και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν.
Η ΕΡΤ είναι και εδώ ένα καλό παράδειγμα, γιατί είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης, της ριζοσπαστικής, αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας το οποίο θα έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη, θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή.
Δε μπορεί καμία Κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ στην πραγματικότητα λέει αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής: Ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της. Για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.
Κανείς δε μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό, να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του ΡΙΚ, του Euronews και άλλων μεγάλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Ενημερώνουν και αυτές οι εκπομπές τον ελληνικό λαό και γενικότερα τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μίνιμουμ.
Επίσης η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο. Και ο νόμιμος τρόπος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τίποτα δε μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου.
Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε και πάλι την Τετάρτη, γιατί περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της.
Ο κ. Σαμαράς φάνηκε στη σημερινή πρώτη συζήτηση να αποδέχεται επιτέλους αυτά που κατ’ επανάληψη έχουμε πει και που τώρα φαντάζομαι τα καταλαβαίνουν όλοι: Ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, γιατί πρέπει να δούμε που ήμαστε, πού βρισκόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε. Επείγει η ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή η ανάγκη του ανασχηματισμού, για να μιλάμε πρακτικά. Και επείγει η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουμε οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτό, πρέπει να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ. Γιατί εδώ ο αγώνας δε γίνεται για κάποιους εργαζομένους ή για κάποιες δεδομένες καταστάσεις. Ο αγώνας γίνεται για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την πολιτική μας σοβαρότητα, την προοπτική της κυβέρνησης, την αγωνία του ελληνικού λαού που δε θέλει εκλογές, θέλει μεταρρυθμίσεις αλλά θέλει να ξέρει ότι η Κυβέρνησή του τον καθοδηγεί σωστά και υπεύθυνα στην οριστική έξοδο από την κρίση.»