Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

"ZHTAME AΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΑ 136 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΤΟΥ 2012"


Τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το ρόλο των Περιφερειών στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση  των 13 Περιφερειαρχών με τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,  Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη τέθηκαν
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός αλλά και οι όλοι οι Περιφερειάρχες που πήραν τον λόγο έθεσαν επιτακτικά τα εξής:
Ως προς τον προγραμματισμό για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Οι 13 Περιφέρειες  απαιτούν την κατοχύρωση του πολυτομεακού και πολυταμειακού χαρακτήρα με την ενσωμάτωση στα ΠΕΠ των χρηματοδοτήσεων του Αγροτικού Τομέα, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής
Παράλληλα κατέθεσαν προτάσεις για την ουσιαστική απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Οι Περιφερειάρχες τόνισαν στον Υπουργό Εσωτερικών κ.Στυλιανίδη ότι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των Περιφερειών με την απόδοση στο ακέραιο των θεσμοθετημένων πόρων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης του θεσμού.
Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι η χρηματοδότηση των Περιφερειών υπολείπεται κατά πολύ από το επίπεδο των πόρων που δικαιούνται από το νόμο. Για το 2012 ως τακτική επιχορήγηση δόθηκε μόνο το ποσό των 42,3 εκατομμυρίων ευρώ ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα οφειλόμενο ποσό περί τα 136 εκατομμύρια ευρώ.
Η επίσης πενιχρή χρηματοδότηση των Περιφερειών μέσω του ΠΔΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιήσουν αναγκαίες δράσεις όπως η συντήρηση και επισκευή του οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών.
Επιπρόσθετα, σημαντικοί πόροι που συνδέονται με την άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί στις Περιφέρειες όπως οι μεταφορές μαθητών δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμα με κίνδυνο να είναι αδύνατη η άσκησή τους.
Υποστήριξαν επίσης την αναγκαιότητα καθιέρωσης του προληπτικού ελέγχου και την ταυτόχρονη κατάργηση των εντελλομένων καθώς και την θεσμοθέτηση ενιαίου εργολαβικού οφέλους 18% για όλα τα δημόσια έργα


aftodioikisi.gr