Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΔΑΝΕΙΑ



Σχετικά με τη συζητούμενη άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:


«Σε εμπόριο "κόκκινων δανείων" ανάμεσα σε τραπεζικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους, μετά τα deals που εδώ και καιρό εξυφαίνονται, φαίνεται να έχει εξελιχθεί η υπόθεση της άρσης αναστολής πλειστηριασμών. Η επιμονή όσων την προωθούν δε μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, αφού και σήμερα πλειστηριασμοί γίνονται, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για όσους δηλώνουν εισοδήματα, υπάρχει. Τα θύματα επομένως της διαφαινόμενης τροπής κατά κανόνα είναι ανήμποροι οφειλέτες, που κινδυνεύουν να μείνουν και άστεγοι!
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι σημαντικότατο μέρος των "κόκκινων" δανείων δεν μπορεί σήμερα να εξυπηρετηθεί. Τα δάνεια αυτά αφορούν πράξεις μιας άλλης εποχής με πολύ υψηλότερα εισοδήματα, ενώ και οι υποθήκες και προσημειώσεις είχαν να κάνουν με πολύ διαφορετικές αγοραίες αξίες. Κατά συνέπεια, η μόνη λύση είναι η απομείωση του κεφαλαίου όσων δανειακών συμβάσεων περιέχουν "πρώτη κατοικία". Με δίκαιο τρόπο και λαμβάνοντας υπ' όψη και τον αριθμό των συνοικούντων»