Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΒΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



Στην δυσκολότερη για την χώρα μας οικονομική συγκυρία η συζητούμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις των δανειοληπτών.
Είναι απαράδεκτο την στιγμή που η Ελληνική Κοινωνία διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας, η οποία συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των πολιτών, να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία.
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει κανέναν, ούτε καν τις ίδιες τις Τράπεζες, ενώ θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ανάφλεξης. Τυχόν κύμα μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων, θα οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ένα σενάριο εφιαλτικό τόσο για εκείνους που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, όσο και για τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και για τις ίδιες τις Τράπεζες.
Σε μια εποχή που το κόστος αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης επιβαρύνει επιχειρήσεις και πολίτες και πλήττει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας,  το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητά από την Πολιτεία τόσο την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όσο διαρκεί η κρίση, όσο και την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους.