Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ / ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ. ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ»

Τις έντονες διαμαρτυρίες Ελλήνων ανταποκριτών στη Μόσχα, για τη σοβαρότατη εμπλοκή που έχουν στην αποστολή τους σε μία σημαντικότατη χώρα, όπως είναι η Ρωσία, με ευθύνη της εκεί Ελληνικής Πρεσβείας, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, δημοσιογράφο Σίμο Κεδίκογλου, ο Βουλευτής Επικρατείας Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  Δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ.

Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ και τους Γενικούς Διευθυντές  εφημερίδων και καναλιών και του Αθηναϊκού Πρακτορείου όπου εργάζονται (η οποία δημοσιεύθηκε και στην ενημερωτική ιστοσελίδα «Δραγουμάνος»), οι Έλληνες ανταποκριτές, καταγγέλλουν «την πρωτοφανή στάση της Πρεσβείας, δεδομένου ότι χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ή προειδοποίηση και άγνωστο από ποια κίνητρα κινούμενη, έθεσε υπό αμφισβήτηση την πάγια και καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες πρακτική, που ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν προηγούμενο Πρέσβη».

Η πρακτική αυτή προβλέπει ότι όποιοι ανταποκριτές το επιθυμούν και εφόσον δεν έχουν συγγενικές ή άλλες ιδιοκτησίες στη Μόσχα, ενοικιάζουν τα προβλεπόμενα για τους ξένους διαμερίσματα της ειδικής υπηρεσίας του ρωσικού ΥΠΕΞ, υπό την κάλυψη της Πρεσβείας, όπως και το λοιπό τακτικό ή και επιτόπιο προσωπικό της.

Και αυτό συμβαίνει επί δεκαετίες για τον απλούστατο λόγο ότι η αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ νοικιάζει διαμερίσματα-γραφεία μόνο σε νομικά πρόσωπα.

Επειδή κανένα ελληνικό ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να συντηρεί κανονικό γραφείο, με υπαλλήλους, λογιστήριο, σφραγίδα, όπως τα μεγάλα ΜΜΕ άλλων χωρών, οι μόνιμοι ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ, τόσο για τυπικούς λόγους, όσο και πολλούς ουσιαστικούς λόγους ασφαλείας κλπ, από τα σοβιετικά ακόμη χρόνια, έβρισκαν «κάλυψη» και ένα στοιχειώδες πέπλο προστασίας υπό την Πρεσβεία, στην οποία και κατέβαλαν ανελλιπώς το ενοίκιό τους, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα.

Το ίδιο άλλωστε πράττουν εκατοντάδες άλλοι ανταποκριτές και μικρά ΜΜΕ άλλων χωρών σε αντίστοιχα διαμερίσματα στα ίδια ακριβώς κτήρια, μια πρακτική, για την οποία επί της ουσίας δεν έχει αντίρρηση ούτε η ρωσική πλευρά, η οποία μας διαπιστεύει κανονικά στις ίδιες διευθύνσεις επί πολλά χρόνια.

Όπως καταγγέλλεται στην επιστολή, «εξαίρεση αποτέλεσε η νέα Πρέσβης της Ελλάδας, η οποία, εν καιρώ μάλιστα κρίσης, δημιουργεί με γραφειοκρατικές και τυπολατρικές λογικές της πλάκας ένα ανύπαρκτο θέμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, τα επαγγελματικά συμφέροντα τόσο των ανταποκριτών, όσο και των ελληνικών ΜΜΕ, απειλώντας να διαλύσει γραφεία, που λειτουργούν επί χρόνια, καθώς και τις σχέσεις τους με τις υπεργραφειοκρατικές ρωσικές υπηρεσίες, όσο και να πλήξει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά τους, καθώς τους εξισώνει με περίεργους και προσβλητικούς ισχυρισμούς περί realestate με παρείσακτους, που κερδοσκοπούν ή καταχρώνται κάποιας κατάστασης».

«Ο Σίμος Κεδίκογλου, δημοσιογράφος και ο ίδιος, ο οποίος έχει σπουδάσει και έχει ζήσει στη Ρωσία, άρα γνωρίζει την εκεί πραγματικότητα, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα; Ή θα το αγνοήσει;», ερωτά τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση, για το εάν υπάρχει συμφωνία του Υπουργείου Εξωτερικών με την πρακτική που ακολουθεί η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, εις βάρος των Ελλήνων ανταποκριτών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
            
ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ/ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

κ.κ. Υπουργοί,

Η δημοσιογραφική ιστοσελίδα Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δημοσιοποιεί επιστολή Ελλήνων ανταποκριτών τύπου στη Μόσχα προς Πρόεδρο και ΔΣ ΕΣΗΕΑ, Πρόεδρο και ΔΣ ΕΣΠΗΤ και τους Γενικούς Διευθυντές των Εφημερίδων, Καναλιών και Αθηναϊκού Πρακτορείου που εργάζονται. Η εν λόγω επιστολή μου κοινοποιήθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που μου έχει «ανοίξει» η Βουλή των Ελλήνων.

Αφορά τη σοβαρότατη εμπλοκή που έχουν στη αποστολή τους σε μία σημαντικότατη χώρα, όπως είναι η Ρωσία, καταγγέλλοντας ως υπεύθυνη την Πρέσβη Δανάη Κουμανάκου.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια σας παραθέτω τη πλήρη επιστολή διαμαρτυρίας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στα σωματεία μας και να ζητήσουμε την υποστήριξή σας για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, που προέκυψε από την πρωτοφανή στάση της νέας Πρέσβεως στη Μόσχα κας Κουμανάκου.

Χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ή προειδοποίηση και άγνωστο από ποια κίνητρα κινούμενη, η εν λόγω κυρία έθεσε υπό αμφισβήτηση την πάγια και καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες πρακτική, που ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν προηγούμενο Πρέσβη, ανεξαρτήτως αν είχαν θερμές ή όχι σχέσεις με τους διαπιστευμένους τακτικούς ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα.

Η πρακτική αυτή προβλέπει ότι όποιοι ανταποκριτές το επιθυμούν και εφόσον δεν έχουν συγγενικές ή άλλες ιδιοκτησίες στη Μόσχα, ενοικιάζουν τα προβλεπόμενα για τους ξένους διαμερίσματα της ειδικής υπηρεσίας του ρωσικού ΥΠΕΞ, υπό την κάλυψη της Πρεσβείας, όπως και το λοιπό τακτικό ή και επιτόπιο προσωπικό της.

Και αυτό συμβαίνει επί δεκαετίες για τον απλούστατο λόγο ότι η αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ νοικιάζει διαμερίσματα-γραφεία μόνο σε νομικά πρόσωπα. Επειδή κανένα ελληνικό ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να συντηρεί κανονικό γραφείο, με υπαλλήλους, λογιστήριο, σφραγίδα, όπως τα μεγάλα ΜΜΕ άλλων χωρών, οι μόνιμοι ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ, τόσο για τυπικούς λόγους, όσο και πολλούς ουσιαστικούς λόγους ασφαλείας κλπ, από τα σοβιετικά ακόμη χρόνια, έβρισκαν «κάλυψη» και ένα στοιχειώδες πέπλο προστασίας υπό την Πρεσβεία, στην οποία και κατέβαλαν ανελλιπώς το ενοίκιό τους, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα.

Το ίδιο άλλωστε πράττουν εκατοντάδες άλλοι ανταποκριτές και μικρά ΜΜΕ άλλων χωρών σε αντίστοιχα διαμερίσματα στα ίδια ακριβώς κτήρια, μια πρακτική, για την οποία επί της ουσίας δεν έχει αντίρρηση ούτε η ρωσική πλευρά, η οποία μας διαπιστεύει κανονικά στις ίδιες διευθύνσεις επί πολλά χρόνια.

Εξαίρεση αποτέλεσε προς έκπληξή μας η νέα Πρέσβης της Ελλάδας, η οποία, εν καιρώ μάλιστα κρίσης, δημιουργεί με γραφειοκρατικές και τυπολατρικές λογικές της πλάκας ένα ανύπαρκτο θέμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, τα επαγγελματικά συμφέροντα τόσο των ανταποκριτών, όσο και των ελληνικών ΜΜΕ, απειλώντας να διαλύσει γραφεία, που λειτουργούν επί χρόνια, καθώς και τις σχέσεις μας με τις υπεργραφειοκρατικές ρωσικές υπηρεσίες, όσο και να πλήξει τη στοιχειώδη αξιοπρέπειά μας, καθώς μας εξισώνει με περίεργους και προσβλητικούς ισχυρισμούς περί realestate με παρείσακτους, που κερδοσκοπούν ή καταχρώνται κάποιας κατάστασης.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας με τη μορφή επείγοντος διαβήματος στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, στην οποία υποτίθεται ότι παρέπεμψε την τελική απόφαση η κα Πρέσβης, καθώς κρίνεται από μέρα σε μέρα η δυνατότητα της περαιτέρω απρόσκοπτης εργασίας μας.

Με εκτίμηση,

Οι ανταποκριτές
Θανάσης Αυγερινός
Αχιλλέας Πατσούκας»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε μία χώρα όπως η Ρωσία, από τις πιο γραφειοκρατικές του κόσμου, συμφωνείτε να υφίστανται οι ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ τα όσα καταγγέλλουν σχετικά με τους σε βάρος τους χειρισμούς από την ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα;

2.Τα όσα συμβαίνουν σε βάρος των Ελλήνων δημοσιογράφων, είναι με τη δική σας συμφωνία και γιατί;

3.Ειδικότερα ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου, δημοσιογράφος και ο ίδιος, ο οποίος έχει σπουδάσει και έχει ζήσει στη Ρωσία, άρα γνωρίζει την εκεί πραγματικότητα, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα; Ή θα το αγνοήσει;Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ