Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Frankfurter Allgemeine : Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Στα φορολογικά προνόμια των Ελλήνων εφοπλιστών και στη συμφωνία τους με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τουςφόρους που θα πληρώσουν αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine.
«Η Ευρώπη μιλάει για περαιτέρω βοήθεια – η Ελλάδα παλεύει με τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας, που αναφέρεται εκτενώς στα φορολογικά προνόμια των Ελλήνων εφοπλιστών, γράφει η Deutsche Welle.
«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς ήρθε σε συμφωνία τον Ιούλιο με τους εφοπλιστές, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα πληρώνουν διπλάσιους φόρους αντί των σημερινών 140 εκ. ευρώ ετησίως. Όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι εφοπλιστές στην Ελλάδα απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια, γιατί τα πλοία φορολογούνται συνολικά για το τονάζ, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση να είναι μικρή.
Πάντως οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πάντοτε προσεκτικές απέναντι στους εφοπλιστές, οι οποίοι απασχολούν 45.000 εργαζόμενους, με καλές αμοιβές, ενώ παράγουν σχεδόν το ήμισυ του πλεονάσματος στο ισοζύγιο άδηλων πόρων».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε σχόλιό της, υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες αναφορές Σόιμπλε περί «νέου πακέτου βοήθειας» προς την Ελλάδα αποτελούν, εμμέσως πλην σαφώς, προεκλογική βοήθεια για τους Φιλελεύθερους του FDP, οι οποίοι τηρούν ιδιαίτερα αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Ο Μπρύντερλε, ο Γκίντο Βεστερβέλε και άλλοι Φιλελεύθεροι μπορούν τώρα να αυτοπροβληθούν και πάλι ως εκείνοι που διαφυλάττουν τα χρήματα των φορολογουμένων, ως εκείνοι που φροντίζουν να μην είναι ούτε υπερβολική, ούτε πρώιμη η όποια βοήθεια».

newsit.gr