Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ , ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥΣ


Νέα ερώτηση προς την Κομισιόν του Νίκου Χρυσόγελου για την κρίση στην υγεία και στα συστήματα υγείας


Τα προβλήματα  του συστήματος υγείας στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζονται, επαναφέρει με νέα ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητάει να μάθει τη θέση της Κομισιόν σχετικά με το κλείσιμο των 5 νοσοκομείων στην Αττική και την συνεχιζόμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και πώς αυτή συνάδει με "τον στόχο  του Πολυετούς Προγράμματος Δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας 2014-2020 για πρόσβαση ΟΛΩΝ των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας".
Όπως αναφέρει ο Νίκος Χρυσόγελος στην ερώτησή του "η δημοσιονομική πολιτική πλήττει βίαια τις πολιτικές συνοχής και υγείας, αντί να συμβάλει στον εξορθολογισμό τους. Πρόσφατα έκλεισαν 5 νοσοκομεία στην Αττική για να τεθούν σε διαθεσιμότητα -κινητικότητά οι εργαζόμενοι. Ένα από αυτά, το Γεν. Νοσοκομείο Πατησίων, παρείχε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς 1.000.000 κατοίκους μιας ευρύτερης περιοχής, υπηρεσίες, όπως το ιατρείο πόνου, που δεν παρέχονται αλλού, ενώ είχε υγιή οικονομικά και μηδενικά χρέη. 40.000 υπογραφές πολιτών κι ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο".
Η χώρα βίωνε διαχρονικά δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις του συστήματος δημόσιας υγείας. Αντί, όμως, για εξορθολογισμό δαπανών κι αναβάθμιση υπηρεσιών, η αλληλεπίδραση οικονομικού σοκ, λιτότητας και ασθενών κοινωνικών δικτύων προστασίας κλιμακώνει την κρίση στον τομέα της υγείας. Με μείωση εισοδημάτων 30-50% κι αύξηση του ποσοστού φτώχειας, μικρομεσαίοι χάνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αδυνατώντας να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι περισσότεροι από τους 1.400.000 ανέργους. Με σειρά γραφειοκρατικών "ρυθμίσεων" μένουν ακάλυπτοι, ή χάνουν οποιαδήποτε οικονομική στήριξη, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας κι ανάπηροι, ιδιαίτερα από νησιά κι απομακρυσμένες περιοχές. Λόγω έλλειψης υπαλλήλων κι αύξησης της γραφειοκρατίας, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ χρωστάει 40.000.000 ευρώ σε ασθενείς. Πολλοί, με καρκίνο κι άλλες σοβαρές ασθένειες, αναγκάζονται να προκαταβάλουν από το υστέρημά τους υψηλό κόστος για τις θεραπείες αλλά περιμένουν πάνω από 1 χρόνο για να πάρουν πίσω τα χρήματα.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε με επανειλημμένες παρεμβάσεις του ζητήσει από την Κομισιόν - όπως και οι δυο συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων, Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς - την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης ανεξάρτητης έρευνας για τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών προσαρμογής στην υγεία και στα συστήματα υγείας αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε οι πολίτες είτε είναι άνεργοι είτε εργάζονται, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα για κάποιους μήνες να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, να μην στερούνται πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές και συστήματα υγείας.
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: " Υπάρχει το παράλογο, κάποιος να πληρώνει τις εισφορές του για πολλά χρόνια αλλά αν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση για κάποιους  μήνες και δεν μπορεί  να καταβάλει τις εισφορές να χάνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Είναι απάνθρωπο και μας γυρνάει σε άλλες εποχές. Κάθε πολίτης στην σημερινή κρίση πρέπει να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Είναι θέμα στοιχειώδους κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και διατήρησης των δαπανών του συστήματος υγείας σε λογικά επίπεδα. Η εμπειρία δείχνει ότι αν οι πολίτες χάσουν την ασφάλισή τους και δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις ή να πάνε στο γιατρό, αργότερα λόγω επιδείνωσης της υγείας και εμφάνισης σοβαρών ασθενειών το κόστος στο σύστημα υγείας εκτινάσσεται στα ύψη.
Τα οικονομικά της υγείας δεν μπορούν να "βελτιώνονται" κλείνοντας νοσοκομεία, μειώνοντας το αναγκαίο προσωπικό, διαλύοντας τις υποδομές υγείας κι αυξάνοντας την ταλαιπωρία των πολιτών και τη γραφειοκρατία. Υπάρχουν λύσεις που συνδυάζουν ανύψωση των υπηρεσιών με βελτίωση των οικονομικών της υγείας. Οι πολίτες και οι φορείς είναι ώρα να θέσουν υψηλά στις προτεραιότητές τους και να διεκδικήσουν αποφασιστικά ένα πραγματικά δημόσιο και κοινοτικό σύστημα υγείας που θα βασίζεται στην πρόληψη, την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση του κοινωνικού ιστού, τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών και νοσηλευτικών δαπανών, τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων  και παράλληλα θα είναι στραμμένο προς την διατήρηση της υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Καλά παραδείγματα υπάρχουν πολλά γύρω μας. Η υγεία είναι βασικό δικαίωμα, και την εποχή της κρίσης η διατήρησή της είναι όρος επιβίωσης αλλά κι εξυγίανσης των δημοσιονομικών δαπανών".

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Κομισιόν

Θέμα: Κρίση και περικοπές στην υγεία

Η δημοσιονομική πολιτική πλήττει βίαια τις πολιτικές συνοχής και υγείας, αντί να συμβάλει στον εξορθολογισμό τους. Πρόσφατα έκλεισαν 5 νοσοκομεία στην Αττική για να τεθούν σε διαθεσιμότητα -κινητικότητά οι εργαζόμενοι. Ένα από αυτά, το Γεν. Νοσοκομείο Πατησίων, παρείχε υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς 1.000.000 κατοίκους μιας ευρύτερης περιοχής, υπηρεσίες, όπως το ιατρείο πόνου, που δεν παρέχονται αλλού, ενώ είχε υγιή οικονομικά και μηδενικά χρέη. 40.000 υπογραφές πολιτών κι ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο.
Με μείωση εισοδημάτων 30-50% κι αύξηση του ποσοστού φτώχειας, μικρομεσαίοι χάνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αδυνατώντας να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι περισσότεροι από τους 1.400.000 ανέργους. Με σειρά γραφειοκρατικών "ρυθμίσεων" μένουν ακάλυπτοι, ή χάνουν οποιαδήποτε οικονομική στήριξη, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας κι ανάπηροι, ιδιαίτερα από νησιά κι απομακρυσμένες περιοχές. Λόγω έλλειψης υπαλλήλων κι αύξησης της γραφειοκρατίας, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ χρωστάει 40.000.000 ευρώ σε ασθενείς. Πολλοί, με καρκίνο κι άλλες σοβαρές ασθένειες, αναγκάζονται να προκαταβάλουν από το υστέρημά τους υψηλό κόστος για τις θεραπείες αλλά περιμένουν πάνω από 1 χρόνο για να πάρουν πίσω τα χρήματα.
Ερωτάται η Κομισιόν:
- Ποια είναι η θέση του εκπρόσωπού της στην τρόικα για τη βαρβαρότητα αυτή απέναντι σε ανθρώπους που υποφέρουν; Έχει γνώση των συνεπειών από το κλείσιμο νοσοκομείων με στόχο "διαθεσιμότητα" 1700 ατόμων; Έχει συζητήσει με οργανώσεις ασθενών τις συνέπειες των πολιτικών αυτών στην υγεία;
- Πώς θα διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των ελλήνων πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με το Πολυετές Πλαίσιο για την Υγεία 2014-2020;
- Πώς θα διασφαλίσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνει τάχιστα τα κόστη θεραπειών που έχουν προκαταβάλει ασθενείς ώστε να μην περιμένουν πάνω από ένα χρόνο;