Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΜέσα στα σκουπίδια, τις κατσαρίδες και τα ποντίκια θα είναι αναγκασμένα να περάσουν τα παιδιά το νέο σχολικό έτος, με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων, που καταδικάζουν πολλές σχολικές μονάδες χωρίς καθαριότητα.

Αυτό καταγγέλλει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη και Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πήρε από το στέλεχος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στον Νομό Βοιωτίας Κατερίνα Παπαβασιλείου, που είναι και  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Α΄ Λυκείου Λιβαδειάς και μέλος της Ένωσης Συλλόγων Δήμου:

«Οι περισσότερες σχολικές μονάδες που δεν διαθέτουν μόνιμες καθαρίστριες».

Θέμα το οποίο αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γραφειοκρατική αναλγησία της χώρας μας.

Όπως επισημαίνει η Κατερίνα Παπαβασιλείου:

 «Μέχρι και πέρσι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  χρηματοδοτούσε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους δήμους για την πρόσληψη καθαριστριών στις σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν καλύπτονται από προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις.

Αυτό το πρόγραμμα τελείωσε και αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται και για το τρέχον έτος η δυνατότητα των Δήμων να καταρτίζουν συμβάσεις αφού εγγραφεί πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών , εντούτοις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στον Δήμο Λιβαδειάς ,αφού το Ίδρυμα Νεολαίας δεν έχει πίστωση ακόμη ,αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει ακόμη απάντηση για την κάλυψη των κονδυλίων αυτών που αφορούν την υγεία των παιδιών».

«Εάν δεν βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων κατανοείτε ότι η υγεία των παιδιών μας διατρέχει σοβαρότατους κινδύνους;»  ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με την πίστωση του Δήμου Λειβαδιάς και εάν το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται και σε άλλους Δήμους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ:  ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 – 2014

Κύριοι  Υπουργοί,

Το στέλεχος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στον Νομό Βοιωτίας Κατερίνα Παπαβασιλείου, που είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Α΄ Λυκείου Λιβαδειάς και μέλος της Ένωσης Συλλόγων Δήμου Λιβαδειάς, μου έστειλε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο πληροφορίες σχετικά με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων του σχολικού έτους 2013-2014, ζήτημα μεγάλης σημασίας  για τις περισσότερες σχολικές μονάδες που δεν διαθέτουν μόνιμες καθαρίστριες, το οποίο αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τη γραφειοκρατική αναλγησία της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και πέρυσι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  χρηματοδοτούσε με ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους δήμους για την πρόσληψη καθαριστριών στις σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν καλύπτονται από προσωπικό καθαριότητας που υπηρετεί σε οργανικές θέσεις.

Αυτό το πρόγραμμα τελείωσε και αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 6 του Ν. 4076/2012 (ΦΕΚ τ.Α 159/2012) προβλέπεται και για το τρέχον έτος η δυνατότητα των Δήμων να καταρτίζουν συμβάσεις, αφού εγγραφεί πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών , εντούτοις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στον Δήμο Λιβαδειάς ,αφού το Ίδρυμα Νεολαίας δεν έχει πίστωση ακόμη ,αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει ακόμη απάντηση για την κάλυψη των κονδυλίων αυτών που αφορούν την υγεία των παιδιών και τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχουν (ηπατίτιδα κλπ).

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ.  Υπουργοί:

1.Τι ακριβώς συμβαίνει με την πίστωση του Δήμου Λειβαδιάς; Υπάρχει ανάλογη εικόνα και σε άλλους Δήμους;

2.Κατανοείτε ότι εάν δεν βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων, η υγεία των παιδιών μας διατρέχει σοβαρότατους κινδύνους;
Ο Ερωτών ΒουλευτήςΤέρενς - Νικόλαος Κουίκ