Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Τροπολογία που θα καθιερώνει το ύψος της ελάχιστης αμοιβής για τους ιδιώτες δικηγόρους θα καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό το βασικό αίτημα των δικηγορικών συλλόγων.
Πέραν αυτού, ο υπουργός κατά την συζήτηση του νέου Κώδικα των Δικηγόρων στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής εξήγησε ότι «ο νέος Κώδικας δεν αποτελεί επιβολή της τρόικας. Είναι πρωτοβουλία της κυβέρνησης και αποτέλεσμα πολύμηνης επεξεργασίας και εκτεταμένης διαβούλευσης».
Σημείωσε δε ότι οι διατάξεις που απαγορεύουν σε δικηγόρους – βουλευτές να υπερασπίζονται εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές ή παιδόφιλους «εισήχθησαν προκειμένου οι βουλευτές να μην φθείρονται από τέτοιες υποθέσεις», ενώ πρόσθεσε ότι η περίπτωση που απαγόρευε σε δικηγόρους –βουλευτές να αναλαμβάνουν υποθέσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα θα αποσυρθεί «ως παντελώς αόριστη».
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τα μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, υπέρ του νέου Κώδικα ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.
Κριτική Αδαμόπουλου σε Στουρνάρα
Νωρίτερα, οι φορείς του δικηγορικού κλάδου υποστήριξαν τις περισσότερες διατάξεις του νέου Κώδικα, επισήμαναν όμως δύο διατάξεις για τις οποίες εξέφρασαν ισχυρές ενστάσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας οι ενστάσεις εντοπίζονται στην διάταξη που καταργεί την ελάχιστη αμοιβή τους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ζητούν ελάχιστη αμοιβή αντίστοιχη με τους δικηγόρους του Δημόσιου τομέα) και σε εκείνη που καθορίζει τα ποσοστά εισφορών στα διπλότυπα γραμμάτια είσπραξης στα Δικαστήρια.
Πέραν ,αυτών ιδιαίτερη αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου ο οποίος άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και σε όσους υποστηρίζουν ότι το δικηγορικό επάγγελμα είναι κλειστό.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Αδαμόπουλος είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας δεν ζητα την απελευθέρωση του επαγγέλματος λόγω τρόικας. Τα ίδια έλεγε και πριν 25 χρόνια. Υπάρχουν όλα αυτά στις εκθέσεις του ΙΟΒΕ. Δεν είναι λοιπόν απόψεις της τρόικας αλλά εσωτερικών συμφερόντων και απόψεων» και πρόσθεσε «πολλοί χρησιμοποιούν την καραμέλα για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Όμως με όσα μέτρα έχουν ληφθεί το επάγγελμα κλείνει. Δεν ανοίγει».
Ο πρόεδρος μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίζει την ομιλίας του σύμφωνα με τα οποία:
Το 2010 εισήλθαν στον ΔΣΑ 1.005 νέα μέλη και εξήλθαν 642. Το 2011, εισήλθαν 1.049 και έφυγαν 642 ενώ το 2012 μπήκαν 850 και εξήλθαν 721. Από τους 850 μάλιστα μόλις οι 255 έμειναν τελικά ενεργά μέλη του δικηγορικού κλάδου.
Εξίσου, αποκαλυπτικά είναι τα νούμερα για τις παραστάσεις των δικηγόρων καθώς και για τις συνάψεις συμβολαίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αδαμόπουλου: το 2011 δόθηκαν 1.056.000 παραστάσεις και το 2012  932.000. Το 2013 στην Αθήνα 7.747 δικηγόροι δεν είχαν καμία παράσταση ενώ πάνω από 50 παραστάσεις είχαν μόλις 50 δικηγόροι (1/20 του συνόλου)

protothema.gr