Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΕΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ



Στο 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντέςπου οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για 7η φορά στη Σίφνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του νησιού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 22 νησιά, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /  Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό ‘Άνεμο Ν. Αιγαίου. 
Στην ομιλία του ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε: «Το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας είναι ένας πετυχημένος θεσμός που οργανώνεται για 7η χρονιά με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και χάρη στην μεγάλη συμμετοχή εθελοντών από τα νησιά. Αφορά στα θέματα γαστρονομίας και καλής τροφής, σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σχετική συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εξάλλου πρόσφατη είναι η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης του Πράσινου ευρωβουλευτή και αγρότη ακτιβιστή Ζοζέ Μποβέ για την «Ευρώπη των γεύσεων», που δίνει μεγάλη έμφαση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Αλλά το Φεστιβάλ έχει και πολλούς άλλους συμβολισμούς. Λίγα μόλις χρόνια πιο πριν θα ήταν αδιανόητο να μαζευτούν στη Σίφνο, ένα μικρό νησί των Δυτ. Κυκλάδων, τόσοι άνθρωποι – πολλοί από αυτούς νέοι στην ηλικία, από τόσα νησιά, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και της απουσίας μιας στρατηγικής συνεργασιών και ανταλλαγών μεταξύ των νησιών. Κι όμως για 7η χρονιά οι πολίτες που είναι αποφασισμένοι ξεπερνούν όλα τα εμπόδια και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, μπορεί να χρειάστηκαν βέβαια να πάνε πρώτα στον Πειραιά ή να ταξιδεύουν πολλές ώρες αν και ξεκινάνε από νησιά που βρίσκονται κοντά, ή να ταξιδέψουν με καΐκια ή ιδιωτικά ταχύπλοα. Απάντησαν στην κρίση με πρωτοβουλίες, δημιουργικές λύσεις και γι αυτό ξεχείλισε στη συνάντηση ο ενθουσιασμός γιατί συνάντησαν ξανά ανθρώπους από τα άλλα νησιά, μοιράστηκαν κοινές αξίες, συμμετείχαν σε πολιτιστική ανταλλαγή. Το ίδιο γίνεται πλέον με αυξανόμενη ένταση και για άλλους παρόμοιους θεσμούς, όπως αυτός των πνευστών οργάνων, των μουσικών ή θεατρικών συναντήσεων, των Διαδρομών στην Μάρπησσα, κα.
Έχουμε προτείνει την οργανωμένη αναζωογόνηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής. Τα νησιά σε παλιότερες εποχές περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων επικοινωνούσαν πιο εύκολα, ανέπτυσσαν περισσότερες εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ τους αλλά και κοινωνικές σχέσεις. Σήμερα, με πρωτοβουλία πολιτών, και δραστηριότητες σαν κι αυτή, επανέρχεται η διάθεση επικοινωνίας και συνεργασιών και πρέπει να ενισχυθεί με κατάλληλες πολιτικές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Έχουμε προτείνει - και το τόνισα ξανά κατά τις επισκέψεις μου σε 17 νησιά του Ν. Αιγαίου στις συναντήσεις με ενεργούς πολίτες, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, σε εκδηλώσεις το φετινό καλοκαίρι, σε επισκέψεις - την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και «διαδρομών» που συνδέουν και από κοινού αναδεικνύουν τον σημαντικό παραγωγικό, οικολογικό πλούτο, τη βιομηχανική, μεταλλευτική κι αρχαιολογική κληρονομιά,  συμπεριλαμβάνοντας και την ανθρώπινη παρουσία, σοφία και γνώσεις, που υπάρχουν σε περισσότερα νησιά. Πρέπει να περάσουμε από οπτικές το κάθε νησί μόνο του, σε κοινές προσπάθειες, ώστε να αναπτυχθεί μια βιώσιμη περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη οικονομικών, πολιτιστικών, εμπορικών συνεργασιών κι ανταλλαγών, 12 μήνες το χρόνο. Μόνο έτσι θα γίνουν βιώσιμες ξανά σωστές ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ των νησιών και θα κάνουν βιώσιμα τα σχέδια κατασκευής και λειτουργίας (συνεταιριστικών) σκαφών, όπως αυτό που είναι προς μελέτη με πρωτοβουλία των πολιτών της Σίφνου και του Δήμου του νησιού.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε, επίσης ότι «η διέξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί ενεργοποίηση των πολιτών και των κοινωνικών φορέων, ώστε να διαμορφώσουν από τα κάτω μια διαφορετική από την προωθούμενη σήμερα πολιτική λιτότητας και περικοπών. Οι νησιωτικές κοινωνίες θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής πρότασης που θα είναι δημιουργική και θα ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή. Μπορεί να συνεισφέρουν με πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με   περισσότερη δημοκρατία, όχι βαρβαρότητα, με περισσότερο πολιτισμό, όχι επιστροφή σε  εποχές απαξίωσης των ανθρώπων, με περισσότερη συνεργασία και ουσιαστικό διάλογο, όχι με αίμα, βία και τρόμο».
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε την ευκαιρία να συζητήσει  με παραγωγούς αλλά και γενικότερα κατοίκους διαφόρων νησιών και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, της σύνδεσης του τουρισμού με την τοπική ποιοτική παραγωγή, την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων όπως είναι: πρόσβαση σε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό για φύτευση αμπελιών, σπόροι τοπικών ποικιλιών, συμβουλευτική και επιστημονική υποστήριξη για οικολογικές καλλιέργειες, επεξεργασία και τυποποίηση προϊόντων, δημιουργία δικτύων παραγωγών και καταναλωτών, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών, η πρόσβαση σε μικρο-πιστώσεις και βοήθεια για να ξεκινήσουν την παραγωγή νέοι αγρότες, προδιαγραφές για κατάλληλου μεγέθους υποδομές και τεχνικές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των νησιών (σφαγεία, τυροκομεία, συσκευαστήρια κα).
Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελούν τόσο οι πρωτοβουλίες νέων κυρίως ανθρώπων να αναζωογονήσουν την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών, να αναπτύξουν την μελισσοκομεία, να ασχοληθούν ενεργά με την κτηνοτροφία και την οινοποίηση, να αναζητήσουν νέες ιδέες για μια παραγωγική δραστηριότητα στα νησιά. Η στήριξη με κατάλληλα εργαλεία παρόμοιων πρωτοβουλιών, αντί της εγκατάλειψης ή της σπατάλης πόρων από τα κονδύλια για την απασχόληση σε άστοχες δραστηριότητες (πχ «κοινωφελής εργασία») θα προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν, να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στα νησιά σε μια εποχή βαθιάς κρίσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και μεγάλης ανεργίας στις πόλεις.