Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

WSJ : ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ , Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ

Πιο κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται η Ελλάδα, αλλά με τεράστιο κοινωνικό κόστος, τονίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με την φοροκαταιγίδα, έχουν καταφέρει διπλό πλήγμα στην αγοραστική ικανότητα, μειώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες στα επίπεδα μίας δεκαετίας πριν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο γενικός προϋπολογισμός της Ελλάδας, βρίσκεται στην σωστή τροχιά ώστε να επιτευχθεί φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρεται στο άρθρο της WSJ που υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη.
«Στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης, οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν δεσμευτεί να αναζητήσουν τρόπους για περαιτέρω μείωση του υπέρογκου χρέους της χώρας- που τώρα εκτιμάται στο 180% του ΑΕΠ- όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Αλλά το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της Ελλάδας έρχεται με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Η οικονομία είναι στον έκτο χρόνο ύφεσης που έχει αυξήσει δραματικά τις πτωχεύσεις και εκτόξευσε την ανεργία στο ποσοστό-ρεκόρ του 27%, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ των νέων. Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα και οι συντάξεις έχουν υποστεί μείωση πάνω από 30%, ενώ μια σειρά φόρων έχουν αυξηθεί. Αυτό το διπλό χτύπημα έχει μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες των Ελλήνων στα επίπεδα μίας δεκαετίας πριν» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Η WSJ αναφέρεται επίσης στην αυξημένη τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν που συνέβαλε στο να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα στοιχεία για την ύφεση, αυξάνοντας τις ελπίδες για μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας από αυτή που προβλέπει η τρόικα.

ethnos.gr