Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΙΟ , ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ. (ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ) ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ



Τραγωδίες σαν αυτή που συνέβη στη Λαμπεντούζα Ιταλίας μας αφήνει άφωνους. 92 πτώματα έχουν ανασυρθεί, δύο έγκυες γυναίκες μεταξύ αυτών και αναμένεται ο αριθμός των πνιγμένων να  ξεπεράσει τους 300.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι η αποτροπή και η καταστολή δεν μπορεί να είναι στο κέντρο της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Όταν δίνουμε χρήματα για κιάλια με υπέρυθρες ακτίνες, ραντάρ τελευταίου τύπου και καινούργια σκάφη εντοπισμού, όταν φυλακίζουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες σε φυλακές τύπου Αμυγδαλέζας και Μόριας Λέσβου πιο πρόσφατα, όταν μένουμε ήσυχοι όταν αυτοί είναι στα κελιά τους, όταν νοιώθουμε προστατευμένοι από τις αρρώστιες που υποτίθεται ότι κουβαλάνε και μακριά από τα προβλήματα τους που δεν μας αφορούν, όταν αφήνουμε τους ποινικούς της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να καθαρίζουν στα «δύσκολα», τότε κλείνουμε τα μάτια και αρνούμαστε την πραγματικότητα.

Κι όμως, ο πόλεμος σε πολλές χώρες συνεχίζεται, η εξαθλίωση οδηγεί όλο και περισσότερους να μεταναστεύσουν αψηφώντας τους φράχτες και τους κινδύνους και διακινδυνεύοντας τα πάντα προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις δυστυχίες στη χώρα τους.

Τις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αυξήσει τις μονάδες πλωτών περιπολικών στα γνωστά περάσματα μεταναστών, εφαρμόζοντας το νέο σύστημα παρακολούθησης Eurosur, δίνοντας την δυνατότητα στην Frontex να παίρνει κατευθείαν πληροφορίες για τα σύνορα από ένα on line πανευρωπαϊκό σύστημα που θα ενημερώνεται από τις λιμενικές αρχές των χωρών μελών σε πραγματικό χρόνο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να εξετάζει το ζήτημα του μεταναστευτικού με μέτρα αστυνόμευσης των συνόρων και αποτροπής μόνο. Η Ελλάδα που δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική προσδοκώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις. Μπορεί να προτείνει εφικτές λύσεις για το μεταναστευτικό ξεκινώντας από το κλείσιμο των κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών, την καθιέρωση ανοιχτών κέντρων υποδοχής. και την διεκδίκηση βραχεία παραμονής των μεταναστών στη χώρα μας ανατρέποντας τις συμφωνίες Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Αλλιώς θα κοιτάζουμε κι εμείς τους Σομαλούς και τους Ερυθραίους να πνίγονται, προσπερνώντας βιαστικά. όπως έκαναν κάποια αλιευτικά σύμφωνα με τις μαρτυρίες διασωθέντων του ναυαγίου της Λαμπεντούζα.


Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων.