Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ



Η δίωξη του συντονιστή της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρου Κωνσταντίνου είναι ένα μελανό, αλλά αναμενόμενο, δείγμα γραφής της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία επί  χρόνια επεδείκνυε μία επικίνδυνη ανοχή στην ανομία των νεοναζί και έχει τεράστιες ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και τις δολοφονικές συνέπειές της. Από την άλλη πλευρά όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, υπήρξαν ιδιαίτερα «ευαίσθητα» στη δίωξη αντιφασιστών (περίπτωση Σ.Μιχαήλ, Κ.Μουτζούρη).
Η σημερινή δίωξη συνδέεται με κατηγορίες «για διασπορά ψευδών ειδήσεων», που αφορούν σε δημοσιεύματα του ΚΕΕΡΦΑ για την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα,την εκτέλεση Αλβανών δραπετών και την αναπαραγωγή μίας καταγγελίας της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη». Τα ερωτήματα που γεννιούνται -σε σχέση με την πολιτική σκοπιμότητα της δίωξης και την εμπλοκή της ναζιστικής οργάνωσης σ΄ αυτήν-  είναι αμείλικτα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν: α) στα στοιχεία της δικογραφίας υπάρχει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Χρυσής Αυγής, στο οποίο αναπαράγονται δημοσιεύματα της ΚΕΕΡΦΑ και β) τη μία εκ των μηνύσεων την έχει υποβάλει γνωστός δικηγόρος της Χρυσής Αυγής.
Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται εδώ, αφορά στην ουσία της Δημοκρατίας και δεν είναι άλλο από την ελευθερία της έκφρασης. Η ελευθερία της έκφρασης, κομβικό σημείο στην οργάνωση του συνταγματικού αυτοκαθορισμού, κατοχυρώνεται τόσο από διατάξεις του προστατεύουν την ελευθερία του τύπου και απαγορεύουν τη λογοκρισία, όσο και από τις διατάξεις που αφορούν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Περαιτέρω, κατοχυρώνεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για  Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία προστατεύει, μεταξύ άλλων,την ελευθερία λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την επέμβαση των δημοσίων αρχών. Θεωρούμε επομένως αυτονόητο ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, έχουσες υπερνομοθετική ισχύ, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα και ότι την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή τους τη φέρει η δικαστική εξουσία, η οποία δεν νοείται να τις καταπατά. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μία χώρα στην οποία τα ατομικά δικαιώματα είναι σεβαστά και ο ρόλος της Δικαιοσύνης σε αυτή την κατεύθυνση είναι καίριος: Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό πρέπει να βρει τη Δικαιοσύνη αρωγό και όχι τιμωρό και η δίωξη του Πέτρου Κωνσταντίνου να μπει εκεί που ανήκει-στο αρχείο.
Για τους λόγους αυτούς οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράσαμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον Πέτρο Κωνσταντίνου συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΕΕΡΦΑ, όπου το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Ορέστης Κολοκούρης απηύθυνε χαιρετισμό, δηλώνοντας ότι «η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει εμπράκτως ότι οι διώξεις  αγωνιστών- αντιφασιστών από το κράτος συνεχίζονται παρά τη δηλούμενη αλλαγή πλεύσης με τις συλλήψεις των νεοναζιστών».