Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ TAXIS



«ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΥΠΩΣΑΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ε9 ΤΟΥΣ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ TAXIS ΠΟΥ...ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ!»

Πρωτοφανή γεγονότα συμβαίνουν αναφορικά με την εγκυρότητα του
συστήματος Taxis ως προς την υποβολή του Ε9.

Ενώ πληθώρα φορολογουμένων έχουν οριστικοποιήσει την περιουσιακή τους κατάσταση για την 1/1/2013, όπως αυτή τεκμαίρεται από τις εκτυπώσεις του Ε9 του παρόντος έτους και του αποδεικτικού υποβολής, στο σύστημα παρουσιάζεται το μήνυμα «εάν συμφωνείτε με αυτήν, επιλέξτε οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης».

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Σε απάντησή σας στην Ερώτησή μου, περί του τέλους επιτηδεύματος, υποστηρίξατε εκτός των άλλων ότι «με την καταβολή του, το Κράτος αποκτά τη δυνατότητα να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την άσκηση του έργου των επιχειρήσεων», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς «τα μέσα αυτά, όχι μόνο δεν παρέχονται στους φορολογουμένους αλλά όσα από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, δυσλειτουργούν!»

Και ενώ η διαδικασία της υποβολής του Ε9 είναι απλή, το Υπουργείο Οικονομικών, δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο σύστημα Taxis, εφόσον η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε καν στην υποστήριξη του συνόλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού των Δ.Ο.Υ.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την πίστωση των πληρωμών στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου για τις καταβολές Αυγούστου 2013.
«Πώς είναι δυνατόν να ζητάτε την καταβολή συγκεκριμένου ποσού από τους φορολογούμενους πολίτες, την ώρα που το ίδιο το Taxis δεν οριστικοποιεί την περιουσιακή τους κατάσταση και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να ορίσει το ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την επίλυση όλων των λειτουργικών προβλημάτων του συστήματος Taxis, τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, των υπηρετούντων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε όποια βαθμίδα και αν ευρίσκονται αλλά και την αξιολόγηση του πολιτικού προϊσταμένου της Γ.Γ.Π.Σ.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

         ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ TAXIS

Κύριε Υπουργέ,

Πρωτοφανή γεγονότα συμβαίνουν αναφορικά με την εγκυρότητα του
συστήματος Taxis ως προς την υποβολή του Ε9.

Ενώ πληθώρα φορολογουμένων έχουν οριστικοποιήσει την περιουσιακή τους κατάσταση για την 1/1/2013, όπως αυτή τεκμαίρεται από τις εκτυπώσεις του Ε9 του παρόντος έτους και του αποδεικτικού υποβολής, στο σύστημα παρουσιάζεται το μήνυμα «εάν συμφωνείτε με αυτήν, επιλέξτε οριστικοποίηση περιουσιακής κατάστασης». Προς επίρρωση των λεγομένων μου, σας επισυνάπτω και το σχετικό αποδεικτικό υλικό.

Στην υπ’ αρίθμ. Δ12Α 1000544 ΕΞ 2013, απάντησή σας στην Ερώτησή μου , περί του τέλους επιτηδεύματος (αρ. Πρωτ. 4930/10-12-2012), υποστηρίξατε εκτός των άλλων ότι «με την καταβολή του, το Κράτος αποκτά τη δυνατότητα να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την άσκηση του έργου των επιχειρήσεων».

Μέσα, τα οποία εν καιρώ ύφεσης και δριμύτατης φοροεπιδρομής, όχι μόνο δεν παρέχετε στους φορολογουμένους αλλά όσα από αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν, δυσλειτουργούν!

Θεωρώ ότι ενώ η διαδικασία της υποβολής του Ε9 είναι απλή, το Υπουργείο του οποίου προίστασθε, δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο σύστημα Taxis, εφόσον η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε καν στην υποστήριξη του συνόλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού των Δ.Ο.Υ.

Σας υπενθυμίζω ότι το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την πίστωση των πληρωμών στο πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου για τις καταβολές Αυγούστου 2013.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του συστήματος Taxis;

2.Θα προβείτε σε έλεγχο των λοιπών εφαρμογών του προαναφερομένου προγράμματος;

3.Πώς είναι δυνατόν να ζητάτε την καταβολή συγκεκριμένου ποσού από τους φορολογούμενους πολίτες, την ώρα που το ίδιο το Taxis δεν οριστικοποιεί την περιουσιακή τους κατάσταση και κατά συνέπεια, δεν μπορεί να ορίσει το ύψος του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν;

4.Κατανοείτε ότι με τις παραλείψεις σας, ακινητοποιείτε όχι μόνο τους φορολογουμένους, στερώντας τους τα μέσα εξυπηρέτησής τους, αλλά και το σύνολο των Δ.Ο.Υ. που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους;

5.Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, των υπηρετούντων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε όποια βαθμίδα και αν ευρίσκονται;

6.Θα προβείτε σε αξιολόγηση του πολιτικού προϊσταμένου της Γ.Γ.Π.Σ., όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ.;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ