Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014



Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμματο ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου τη διαδικασία εκλογής των δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαδικασία προβλέπει εκλογή τους απευθείας από τα μέλη και φίλους των Πράσινων με ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2014. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο 8,9,10 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την νομιμοποίηση των 4 υποψηφίων από τους οποίους θα εκλεγούν οι 2. Να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια πολιτική ομάδα εκλέγει επικεφαλής με άμεση συμμετοχή όλων των μελών και φίλων της στην διαδικασία.

Η πρώτη διαδικασία πολιτικού διαλόγου των 4 συν-υποψηφίων θα γίνει στην Αθήνα, στις 24 Νοεμβρίου (Ιωνικό Κέντρο, Πλάκα, ώρα 17.30), για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς, και θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου πανευρωπαϊκά. Οι 4 υποψήφιοι, Ρεββέκα Χαρμς, συμπρόεδρος σήμερα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (Γερμανία), Ζοζέ Μποβέ, ευρωβουλευτής, γνωστός ακτιβιστής σε θέματα γεωργίας (Γαλλία), Σκα Κέλλερ, ευρωβουλευτής, δραστήρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Γερμανία) και Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Ιταλία), θα περιοδεύσουν και σε άλλες περιοχές και θα απαντήσουν σε ερωτήματα των πολιτών σχετικά με το ποια Ευρώπη θέλουμε, ποιες πολιτικές πρέπει να προωθηθούν για να βγούμε από την κρίση, πώς θα αλλάξουμε την Ευρώπη.

Στις ευρωεκλογές του Μάιου 2014 οι πολίτες δεν θα εκλέξουν μόνο ευρωβουλευτές αλλά και θα δώσουν πολιτικό μήνυμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καθώς και θα προκρίνουν κάποιον από τους υποψηφίους για πρόεδρο της Κομισιόν. Κάθε πολιτική ομάδα θα έχει έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής από όλα τα κόμμα μέλη της, άνδρα ή γυναίκα, που θα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια τους για τις ευρωεκλογές. Tα ψηφοδέλτια των Πράσινων σε κάθε χώρα, πέρα από τα ονόματα των υποψηφίων τους για το Ευρωκοινοβούλιο, θα αναφέρουν και τα ονόματα των δυο συν-επικεφαλής που θα εκλέξουν ως εκπροσώπους της κοινής πανευρωπαϊκής καμπάνιας, ενώ θα προκρίνουν και έναν από τους δύο για Πρόεδρο της Κομισιόν αν οι Πράσινοι έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

Παράλληλα με τις εκλογές των δυο συν-επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων, στην Ελλάδα θα γίνει εκλογή των δέκα από τα 21 μέλη της λίστας των Οικολόγων Πράσινων με καθολική ψηφοφορία των μελών τους. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2013. Τα υπόλοιπα 11 μέλη της λίστας των Οικολόγων Πράσινων θα αποφασιστούν αργότερα και θα εκπροσωπούν ευρύτερα αποδεκτά στελέχη της κοινωνίας των πολιτών καθώς και προσωπικότητες που θα μπορούν να σηματοδοτήσουν τόσο το άνοιγμα των Ελλήνων Πράσινων στην κοινωνία όσο και την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης για να μπορέσουμε να προωθήσουμε ένα εναλλακτικό, κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο διεξόδου από την κρίση όσο και τις αναγκαίες αλλαγές για αλλαγή της Ευρώπης στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, συμμετοχικής Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, μιας Ευρώπης της οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, της αλληλεγγύης και της συνοχής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο του. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του και του προγράμματος του ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και της προεκλογικής καμπάνιας και των πολιτικών μηνυμάτων του. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει 58 ευρωβουλευτές, και για πρώτη φορά μετέχει σε αυτή Έλληνας Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ο Νίκος Χρυσόγελος από τον Φεβρουάριο 2012 (τα πρώτα 2,5 χρόνια συμμετείχε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος).