Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


Αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει για τις συνδικαλιστικές άδειες προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφωθούν προτάσεις για το θέμα που θα τεθούν στον δημόσιο διάλογο.

Την Τρίτη, λίγο πριν από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε με σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει τη συζήτηση για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο φρενάρισμα των συνδικαλιστικών αδειών.

Προανήγγειλε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Βρούτση θα τεθεί το επόμενο διάστημα το ζήτημα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει από το 1982.

Το νομικό καθεστώς που διέπει τις συνδικαλιστικές άδειες είναι κοινό τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Όσες δίδονται εξαρτώνται άμεσα από την οργάνωση στην οποία συμμετέχει ο συνδικαλιστής (πρωτοβάθμια, δευτοροβάθμια, τριτοβάθμια).

Οι άδειες άνευ αποδοχών συνιστούν νόμιμο λόγο αποχής από την εργασία, ενώ οι αμειβόμενες εξομοιώνονται πλήρως με τον χρόνο εργασίας.

Το ζήτημα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο του 1982 είχε έρθει στην επικαιρότητα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πληροφορίες έλεγαν ότι στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπήρχαν διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του νόμου.

  • Νόμο-«φρένο» στις απεργίες ετοιμάζει η κυβέρνηση
Τότε είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις  από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ ο υπουργός Εργασίας είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα σχετικό αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, είχε επισημάνει ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν-τουλάχιστον-να ανοίξει η συζήτηση».

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του θα αφορά αλλαγές που θα γίνουν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και ειδικότερα στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε ότι αύριο, Πέμπτη, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, θα καταθέσει βελτιωτικές αλλαγές ενώ θα κάνει δεκτές και τροπολογίες βουλευτών.
Newsroom ΔΟΛ