Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΩΧΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Να χαμηλώσουν τους τόνους γύρω από τα τελευταία περιστατικά αντιπαράθεσης του Πέτρου Τατσόπουλου με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν αμφότερες οι πλευρές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σημαντική, όπως και η ενότητά του, γιατί «βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση των βουλευτών, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι υπήρξαν απαράδεκτα σχόλια στο διαδίκτυο κατά του κ. Τατσόπουλου και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη και προσοχή στον τρόπο έκφρασης όλων των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας και των στελεχών του κόμματος.
Επισήμανε δε την ανάγκη για περισσότερη συλλογικότητα και αλληλεγγύη και εξέφρασε τη διαφωνία του με «όσα ακραία γράφτηκαν στα social media για τον Πέτρο».
Από την πλευρά του, ο κ. Τατσόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι ούτε «γελωτοποιός», ούτε «βιζιτού» -απαντώντας έτσι στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε στο άρθρο του στην «Αυγή, ο Βασίλης Μουλόπουλος. Ζήτησε λιγότερη μικροψυχία, η οποία δεν ταιριάζει όπως είπε στην Αριστερά και σημείωσε: «Εχουμε πόλεμο με τους αντιπάλους».
Εξηγώντας τη στάση του στις περιπτώσεις των Γρηγόρη Βαλλιανάτου και Σώτης Τριανταφύλου, ο κ. Τατσόπουλος διευκρίνισε ότι υπερασπίστηκε απλώς το δικαίωμά τους να εκφράζονται. «Διαφωνώ με το μιντιακό λιντσάρισμά τους», είπε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις θέσεις του σχετικά με την πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τις προϋποθέσεις που ο ίδιος υπογράμμισε για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ή το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Εν κατακλείδι, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν, ότι μετά τη συζήτηση στην ΚΟ το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν.
Πόλεμος φθοράς με... ονομαστικές ψηφοφορίες
Στο πολιτικό πεδίο, θετικά αποτίμησε την πρόταση μομφής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση «ξεπέρασε τις προσδοκίες», θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να «επαναφέρει τη συζήτηση στα πολιτικά».
Προέβλεψε δε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα φέρει νέα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει με την πρόσκληση προς κυβερνητικούς βουλευτές, την περιλέγραψε ως απόρροια της λαϊκής απαίτησης και σε καμία περίπτωση ως προτροπή αποστασίας.
Επιτέθηκε μάλιστα στον κ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι ήταν εκείνος που ανέτρεψε κυβέρνηση του κόμματός του το 1993. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «λειτουργούν ως κυβέρνηση», δηλαδή να αναπτύσσουν πλήρη και συστηματική δράση σε όλα τα πεδία της πολιτικής, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση καταρρέει και ότι είναι πιθανό οι πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η εικόνα προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση.
Στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σημειώνοντας ότι «από τη μια μας ευχαριστούσαν για την πρόταση μομφής και από την άλλη μας επιτίθενται περί δήθεν πρόσκλησης σε αποστασία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα για να υπογραμμίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής από το κοινοβούλιο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση να προκαλέσει ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή.
Σε εκτενή αναφορά - ανάλυσή του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΜΜΕ, τραπεζικό σύστημα και γενικότερα σε υποστηρικτές του Μνημονίου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιό σταλινικό μπλοκ από το μνημονιακό» και ανέπτυξε τρόπους αντιμετώπισής του το επόμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι ονομαστικές ψηφοφορίες, η διαδικασία και η ψήφιση του προϋπολογισμού, το θέμα των πλειστηριασμών και τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι μεγάλοι σκόπελοι που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να τους περάσει.
Κλείνοντας την εκτενή αναφορά του στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή βρίσκεται σε αδιέξοδο, ότι έχει τεράστια προβλήματα συνοχής, ενώ επανέλαβε ότι η πρωτοβουλία για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και θα την εκδηλώσει όταν το κόμμα θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Η κοινοβουλευτική ομάδα συζήτησε επίσης την έναρξη μιας καμπάνιας προς τον ελληνικό λαό ενόψει των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και του προϋπολογισμού, ενώ κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την ενίσχυση και της ιδεολογικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα.

ethnos.gr