Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η ΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ





(Α΄ μέρος)
Αγαπητοί φίλοι, το θέμα της γλωσσικής μας έκφρασης, γραπτής και προφορικής, είναι θεμελιακό για την ύπαρξή μας ως έθνος, λαό και κοινωνία!
Η γλώσσα που μιλάμε συνεπάγεται τον τρόπο σκέψης μας, η σκέψη μας τα έργα μας, τα έργα μας τον πολιτισμό μας και ο πολιτισμός μας την ιστορία μας. Η ιστορία μας καθορίζει τη σφραγίδα μας, το ποιοι και τί είμαστε σα λαός. Κι αυτό που είμαστε είναι από κάθε άποψη ολότελα διαφορετικό από κάθε χαρακτηριστικό των λαών που μας περιβάλλουν...
Έτσι αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια της ελληνικότητας. Τα πάντα οφείλονται στη γλώσσα! Και έχει η γλώσσα μας τόσο μεγάλη ιστορία, που τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και οι ξένοι τα αίτια ανάπτυξης ενός τόσο μεγάλου πολιτισμού από λαό αριθμητικά τόσο μικρό!..
Μέχρι πριν από δύο δεκαετίες οι πάντες ανά την υφήλιο θεωρούσαν τη σφηνοειδή γραφή των Σουμερίων ως απαρχή του γραπτού λόγου. Τα κείμενά τους (πήλινες πλάκες με καταγραφές για φόρους που πληρώθηκαν στον βασιλιά) χρονολογήθηκαν με σύγχρονες μεθόδους (εντοπισμός ενεργού άνθρακα και μεταστοιχειώσεις) και η παλαιότητά τους καθορίστηκε στα 3.800 χρόνια (με ακρίβεια + - 0.1%).
Ήταν δηλαδή η σφηνοειδής γραφή περίπου 200 χρόνια προγενέστερη της εβραϊκής γραφής, που έχει συγγένεια με τη σφηνοειδή (καταγραφή των 10 εντολών και "Εξοδος" των Εβραίων από την Αίγυπτο περί το 1600 π.Χ) και ήταν επίσης σχεδόν σύγχρονη με την ελληνική γραφή γνωστή ως "Γραμμική Α΄ " (περίπου 1700 - 1750 π.Χ) σύμφωνα με τα δείγματα που βρέθηκαν και χρονολογήθηκαν.
Ωστόσο, οι χαρακτήρες της ελληνικής γραφής δεν έμοιαζαν καθόλου με τους αντίστοιχους της σφηνοειδούς των Σουμερίων. Αυτή η διαπίστωση προβλημάτιζε πολλούς σοβαρούς επιστήμονες, αρχαιολόγους και γραφολόγους ιδιαίτερα.
Ώσπου, πριν από τρεις δεκαετίες, στο νότιο μέρος της Λίμνης της Καστοριάς, στο Δισπηλιό, λίγο έξω από την Κορησό, εκεί που είχαν νωρίτερα εντοπιστεί απομεινάρια από λιμναίες κατοικίες της παλαιολιθικής περιόδου, βρέθηκε ξύλινη επιγραφή με χαρακτήρες που προσομοιάζουν με εκείνους της "Γραμμικής Α΄ ". Η χρονολόγηση έδειξε παλαιότητα 7.500 χρόνων από σήμερα, δηλαδή ...3.700 χρόνων παλαιότερη γραφή από το πιο πρώϊμο δείγμα της σφηνοειδούς!..
Έτσι, η ιστορία της γραφής ξαναγράφεται. Και όχι μόνο αυτό. Φανερώνεται τώρα ότι η πιο πρώιμη ελληνική γραφή, και η επακόλουθή της "Γραμμική Β΄ " και στη συνέχεια η Ομηρική γραφή, αποτελούν εξελικτική γραφή της ίδιας γλώσσας, των ίδιων ανθρώπων, της ίδιας φυλής, που εμέλλετο να γράψει την ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού!
Κι όμως, σ' αυτή τη χώρα του πολιτισμού, από την αρχαιότητα ακόμη, υπήρχαν εσωτερικές συγκρούσεις τάξεων, που έφταναν σε πολέμους αδελφοκτόνους, σε διαιρέσεις, διαμάχες και διαφορετικά συστήματα διακυβέρνησης...
Κι όταν μπροστά σε κίνδυνο κοινό οι Έλληνες ενώνονταν προέκυπτε το θαύμα, οι απίστευτες νίκες εναντίον των Περσών, η Δημοκρατία και η διασπορά του ελληνικού πολιτισμού με τον Αλέξανδρο τον Μέγα...
Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται για μια φορά ακόμη σε δεινή θέση επιβάλλεται να ομονοήσουμε, φίλοι. Αυτά που ζούμε είναι σύμπτωμα γνωστό στην ιστορία μας. Μπορεί και πρέπει να το υπερβούμε πάλι! Αρκεί να στρέψουμε τα νώτα μας προς τον μηδενισμό, τις εύκολες υποσχέσεις που δεν έχουν λογική και βάση. Η ελληνική σκέψη θα οδηγήσει πάλι τον λαό μας προς τη λύση!
Προσθέστε και τη δική σας συμβολή φίλοι μου σ' αυτή την προσπάθεια, ώστε να εκτιμήσουν περισσότεροι ότι οφείλουμε τα πάντα στη γλώσσα μας, που καθορίζει τη σκέψη και την ταυτότητά μας.
Προσπαθήστε να πείσετε τους αμετανόητους ξενομανείς, που επιμένουν να εκφράζονται με grteeklish, που απειλούν τη γλώσσα και την αυτοσυνειδησία μας, για την ανάγκη να εγκαταλείψουν την ανόητη αυτή συνήθεια.
Καλέστε τους φίλους σας να γίνουν μέλη μας. όσο περισσότεροι γινόμαστε, τόσο πιο πολύ πείθονται οι κορακογράφοι να επιστρέψουν στην ελληνική γραφή!
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Θόδωρος Καλαμπούκας
(Δημιουργός - Διαχειριστής)