Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΩΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΗ Α.Σ.Δ. καταγγέλλει την προειδοποίηση κράτησης και την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας εναντίον δύο συναδέλφων δικηγόρων, κατά την άσκηση των καθηκόντων και για ασήμαντη αφορμή, τις τελευταίες μέρες από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Οι ρυθμίσεις που εξαιρούν, κατά κανόνα, τους δικηγόρους από την αυτόφωρη διαδικασία έχουν θεσπιστεί, από την ίδια την αστική δημοκρατία, για να μπορεί ο δικηγόρος να υπερασπίζεται τις λαϊκές ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ομως, η ένταση της καταστολής και η ενίσχυση του αυταρχικού χαρακτήρα του κράτους και της δικαιοσύνης επιβάλλει, όπως φαίνεται, να καταργηθεί ακόμη και αυτή η ελάχιστη προστασία.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ερχεται ως συνέχεια των ακόλουθων περιστατικών:
- Εντολή της εισαγγελίας πρωτοδικών Ιωαννίνων για διενέργεια προανάκρισης κατά των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για να διερευνηθεί αν, με τη σύγκληση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι παρακώλυσαν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Σημειωτέον ότι οι Γ.Σ. ανακοινώνονται πολλές ημέρες πριν, σε ημέρα που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και αφού διασφαλιστεί ο προγραμματισμός όλων των λειτουργιών του νοσοκομείου.
-  Εντολή της εισαγγελίας για αποστολή περιπολικών και ΜΑΤ στα σχολεία της πόλης και προειδοποίηση στους μαθητές ότι αν δεν σταματήσουν την κατάληψη θα συλληφθούν.
- Προειδοποίηση στην ένωση γονέων και κηδεμόνων Ν. Ιωαννίνων που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελία για την κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων, ότι θα τους ασκηθεί δίωξη για παραμέληση ανηλίκων
Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση για να πληρώσει ο λαός την κρίση που δημιούργησε το κεφάλαιο, που και οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι τσακίζονται, που δεν πληρώνονται γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι απλήρωτοι από τους εργοδότες ή κακοπληρωμένοι, που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, που όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί δεν τα βγάζουν πέρα.
Η καταστολή και η ένταση του αυταρχισμού πάνε χέρι χέρι με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται. Γι’ αυτό, σε όλη την Ελλάδα στήνονται ξανά δεκάδες αγροτοδικεία, γι’ αυτό ποινικοποιείται ακόμη και η νομικά κατοχυρωμένη, υποτίθεται, συνδικαλιστική δράση (Πρόεδρος Σωματείου καταδικάστηκε για ψευδορκία γιατί κατέθεσε υπέρ εργαζόμενου σε δίκη με την εργοδοσία).
Αποδεικνύεται όχι μόνο ότι η δικαιοσύνη είναι ταξική αλλά και ότι η πλειοψηφία των δικαστών, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, δεν είναι μαζί με την τάξη που υποφέρει.
Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο δικηγόρος σ’ αυτές τις συνθήκες είναι να παλέψει μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, να αξιοποιήσει την ιδιότητά του για να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος και τα δικαστήρια, να συμβάλει στο να γίνει ευρύτερα κατανοητό ότι πραγματικά δίκαιο και νόμιμο είναι το δίκιο της πάλης του λαού για την προάσπιση των δικαιωμάτων του, για το χτίσιμο της κοινωνίας και εξουσίας που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα.

Νοέμβρης 2013