Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΧΗΜΙΚΟΣ "ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ" Η ΑΛΒΑΝΙΑ


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 1, 2013

Θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους

Qafemolle_2012.jpg
Το συριακό χημικό οπλοστάσιο όπως γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί και στην συνέχεια να καταστραφεί στην Αλβανία.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ αισιόδοξοι ότι η Αλβανία θα δεχτεί τη καταστροφή των χημικών στο έδαφος της. Ο Paul Walker, διευθυντής του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας, αναφέρει ότι η Αλβανία είναι η επικρατέστερη επιλογή για τη διαδικασία αυτή. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, η Αλβανία θα βοηθηθεί οικονομικά από αυτό καθώς η διαδικασία αυτή θα φέρει αρκετά έσοδα και θα προβάλει μια πολύ καλή εικόνα για την χώρα διεθνώς . (!!)
Γίνεται λόγος για 1000 τόνους χημικών στοιχείων και 290 τόνους χημικών όπλων που έχει δηλώσει η Δαμασκός και που οι επιθεωρητές του οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OAXA) έχουν σφραγίσει και σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταστραφούν ως το τέλους του 2014.
Όμως, που θα πάνε τα απόβλητα αυτών των χημικών όπλων; – κανείς δεν αναρωτιέται και εντέλει δεν το σκέφτεται.
Φαίνεται ότι με τους Αμερικανούς εντάσσεται και η σημερινή κυβέρνηση, η οποία πολύ γρήγορα κατάπιε τις υποσχέσεις για να μην δεχθεί η Αλβανία τα απορρίμματα άλλων χωρών καθώς, θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που είχε συνάψει η κυβέρνηση του Μπερίσα .
Ένα απ’ τα προβλήματα που δεν ανέφερε κανείς, είναι πως η Αλβανία παρουσιάσει σημαντικές υλικοτεχνικές ελλείψεις για την ασφαλή διαδικασία. Η Αλβανία είναι μια χώρα που θεωρείται ως διεφθαρμένο σύστημα και όπως έγραψε και αμερικανική εφημερίδα υπάρχουν φόβοι ότι αυτά τα χημικά κατάλοιπα μπορεί να καταλήξουν στη μαύρη αγορά. Η Αλβανία προσφέρει επίσης μια πολύ φτωχή υποδομή για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας .
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Jeffrey Lewis, αναφέρει στο blog του, ότι σε ένα μέρος που λέγεται “Qafe Molle” στην Αλβανία, εξακολουθούν να βρίσκονται χημικά κατάλοιπα, επικίνδυνα τοξικά κατάλοιπα.
Η ιστορία αρχίζει από το 2002, όταν η Αλβανία ανακοίνωσε πως είχε ανακαλύψει 16 τόνους κινεζικών χημικών όπλων που χρονολογούνταν από την εποχή του Ενβέρ Χότζα.
Οι ΗΠΑ έδωσαν τότε 45 εκατομμύρια δολάρια και τον Ιούλιο του 2007 είχε ήδη ανακοινωθεί ότι το 100% αυτών των χημικών όπλων είχαν εξαλειφθεί. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Που θα πήγαιναν οι Αλβανοί τα απόβλητα αυτών των χημικών όπλων;
Το Αλβανικό Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε τότε να οικοδομήσει ένα ειδικό μέρος για να αποθηκευτούν τα απόβλητα με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως ο ειδικός αυτός χώρος δεν φτιάχτηκε ποτέ. Στις αρχές του 2008, η αμερικάνικη εταιρία “Savant Enviromental” που επιθεώρησε το χώρο που είχαν τοποθετηθεί τα απόβλητα, ανέφερε το πολύ σοβαρό πρόβλημα που εντοπίστηκε στα δοχεία απ’ όπου είχαν αρχίσει να ρέουν κυρίως το αρσενικό και ο υδράργυρος.
Το πιο δύσκολο γεγονός είναι ότι η γη έχει ήδη δηλητηριαστεί. Αν και έχουνε περάσει τόσα χρόνια, τα δοχεία με τα απόβλητα είναι ακόμα εκεί. Το blog “Arms Control Wonk” φέρνει δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, το Αλβανικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει “αποσαφηνίσει” πριν από δύο χρόνια ότι τα χημικά κατάλοιπα αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή το περιβάλλον. Λένε ότι τα χημικά κατάλοιπα είναι αποθηκευμένα σε κοντέινερ και τα ελέγχουν τακτικά.
Πηγή: www.himara.gr