Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ - "ΜΑΧΑΙΡΙ" ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση ΥΠΟΙΚΟ-Τρόικας φέρνει πιο κοντά νέα δημοσιονομικά μέτρα, παρόλο που δεν θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό 2014, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν μείωση κύριων συντάξεων στα ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟΤράπεζες), πλήρη κατάργηση των επικουρικών και των εφάπαξ, μειώσεις των μισθών των ενστόλων, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Συνολικά ζητούν περικοπές τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ, οι οποίες θα είναι άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, δηλαδή προέρχονται από τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Αμφισβητούν την πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και εκτιμούν ότι η τρύπα που προκύπτει από τις αλλαγές είναι 400 εκ ευρώ και όχι 250 όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚΟ. Αμφισβητούν το σχέδιο Βρούτση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ζητούν επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Το αδιέξοδο είναι τόσο βαθύ, ώστε πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η μητέρα των μαχών θα δοθεί για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η Τρόικα δεν ζητά μόνο τον κατάλογο με όλα τα ονόματα όσων θα φύγουν από τη θέση τους μέχρι το τέλος του χρόνου (4.000) αλλά και τη λίστα με εκείνους που θα χάσουν τη δουλειά τους (11.000) το 2014. Δεν δέχονται να προσμετρηθούν ως απολυμένοι οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκτός και αν διευκρινιστεί τι θα γίνει με το νέο φορέα και επιμένουν για λουκέτο σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ.

aftodioikisi.gr