Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

«Καμπανάκι» για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας χτύπησε τον Οκτώβριο, καθώς καταγράφεται μείωση των θέσεων απασχόλησης και έξαρση των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως μόνο τέσσερις στους δέκα εργοδότες που κάνουν νέες προσλήψεις δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πλήρη απασχόληση, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν τη μερική ή εκ περιτροπής εργασίας (που οδηγούν σε χαμηλότερους μισθούς).
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας -που καταγράφονται στο πρόγραμμα «Εργάνη»- τον Οκτώβριο χάθηκαν 34.999 θέσεις απασχόλησης και το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Ειδικότερα τον περασμένο μήνα έγιναν 138.408 προσλήψεις, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν 173.407 (σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι).
Αναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ο Οκτώβριος λόγω της λήξης της θερινής τουριστικής περιόδου παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο το ισοζύγιο ήταν θετικό στις 130.703 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μάχη του υπουργείου για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Eυελιξία
Προβληματισμό προκαλεί το ότι μόνο το 43,03% των νέων προσλήψεων - που έγιναν τον Οκτώβριο- αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν -ποσοστό 44,47%- αφορούν μερική απασχόληση, ενώ το 12,05% είναι εκ περιτροπής εργασία.
Παράλληλα σχεδόν 6.500 εργαζόμενοι «στράφηκαν» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης τον περασμένο μήνα, κάτι που επηρεάζει το ωράριο και κατ' επέκταση τους μισθούς. Συγκεκριμένα μετατράπηκαν 3.918 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης, 1.721 σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου και 754 σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Πάντως, οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης των αποδοχών, με οριακές μειώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Ειδικότερα τον Οκτώβριο υπήρξαν 24 επιχειρησιακές συμβάσεις (που αφορούν 13.937 εργαζόμενους), με τη μείωση στις αποδοχές να είναι κατά μέσο όρο 0,74%. Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στον χώρο του τουρισμού, ενώ θετικό ισοζύγιο καταγράφεται στον χώρο της εκπαίδευσης.
Τέλος, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας έχουν όσοι είναι από 45 έως 64 ετών. Σε επίπεδο περιφέρειας οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφονται στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ θετικό ισοζύγιο καταγράφει η Αττική.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ethnos.gr