Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕΤο κατεπείγον αίτημα των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, για νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών που έχουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες προς τον ΟΑΕΕ, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με επιστολή των Προέδρων των Επιμελητηρίων, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ανδρέα Κολοκύθα:

«Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων - έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την οικονομία του τόπου τους.

»Ως απότοκο αυτής της εξέλιξης, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων - ελευθέρων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνέχεια στο προσκήνιο διαρκής συζήτηση για τη σωτηρία του Οργανισμού.

»Η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ στις δυνάμεις των οποίων ανήκουμε, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών των εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ.  Η εν λόγω πρόταση επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων. 

»Βασική προτεραιότητά τους αποτελεί η προστασία των εντός της κρίσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική δυσπραγία και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους, για τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, δεν ευθύνονται οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

»Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θεωρούν ότι η νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί μία διέξοδος στο τελματωμένο ασφαλιστικό μας σύστημα και να σταματήσει η διαρκής αύξηση των οφειλών από εισφορές, η διόγκωση της ανεργίας και η συνεχώς αυξανόμενη τάση των λουκέτων, που κυριαρχεί σήμερα στην περιοχή μας.

«Θα καθιερώσετε μία «πραγματική» κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ; Θα συμπεριλάβετε όλες τις οφειλές
σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, την ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση και τη μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων, το κατεπείγον αίτημα των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, για νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών που έχουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες προς τον ΟΑΕΕ.

Στην επιστολή τους, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ανδρέα Κολοκύθα, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, αναφέρουν επί λέξει τα εξής:

«Κατά τα τελευταία 4 χρόνια, η παρατεταμένη και διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της περιοχής μας έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων - έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την οικονομία του τόπου μας.

Ως απότοκο αυτής της εξέλιξης, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων - ελευθέρων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνέχεια στο προσκήνιο διαρκής συζήτηση για τη σωτηρία του Οργανισμού. 

Συνεχώς ακούμε μέτρα επώδυνα όπως η μείωση των συντάξεων, που εκτός από τον οριζόντιο χαρακτήρα τους, περιέχουν απόλυτες αδικίες αφού οι συνταξιούχοι έχουν ήδη καταβάλλει στην διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου τις εισφορές που τους αναλογούσαν και έχουν αντίστοιχες ώριμες προσδοκίες για την σύνταξη που έχουν λαμβάνειν. 

Παράλληλα, έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο ειδήσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων στους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες που οφείλουν τις εισφορές τους (οι οποίοι δεν το κάνουν επίτηδες αλλά έχουν αυταπόδεικτη αδυναμία) και για μαζικοποίηση των ποινικών διώξεών τους.

Η Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ στις δυνάμεις των οποίων ανήκουμε, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών των εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ.  Η εν λόγω πρόταση επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων. 

Βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η προστασία των εντός της κρίσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική δυσπραγία και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους, για τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων, σε μεγάλο βαθμό,  δεν ευθύνονται οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η πρότασή μας στηρίζεται στο εξής τετράπτυχο:

•Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.  Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.  Από της κεφαλαιοποίησης και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να διογκώνεται με επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά επιβαρύνεται μόνο με ένα συμβολικό επιτόκιο.

•Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.

•Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.

•Κατά τη συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό.  Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και αυτό που οφείλει θα συνυπολογιστεί στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα του δοθεί.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θεωρούμε ότι η νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί μία διέξοδος στο τελματωμένο ασφαλιστικό μας σύστημα και να σταματήσει η διαρκής αύξηση των οφειλών από εισφορές, η διόγκωση της ανεργίας και η συνεχώς αυξανόμενη τάση των λουκέτων, που κυριαρχεί σήμερα στην περιοχή μας.

Για το λόγο αυτό ζητάμε την στήριξή σας στη Βουλή και την προώθηση της πρότασής μας προς το αρμόδιο Υπουργείο με την εκ μέρους σας άσκηση της αντίστοιχης πίεσης και επιρροής προκειμένου να νομοθετηθεί το συντομότερο δυνατό.

Προσβλέποντας στην αποτελεσματική συνδρομή σας, διατελούμε,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΦΘιώτιδας 
Αλέξανδρος Διαμαντάρας

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας        

Δημήτριος Σαμαράς

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Φθιώτιδας
Ιωάννης Λούκας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Λαμίας      
Ιωάννης Βλαχογιάννης

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ευβοίας
Ηλίας Θαλάσσης

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας
Παρασκευή Αγιοστρατίτη

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας           
Χρήστος Τσάμπρας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου      
Παναγιώτης Καραγιάννης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας    
Παναγιώτης Αγνιάδης

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Θήβας
Χρήστος Χαράτσης


Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς
Κων/νος Παπασπύρου


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας    
Γεώργιος Γαζής»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Θα καθιερώσετε μία «πραγματική» κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ; Θα συμπεριλάβετε όλες τις οφειλές
σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις;

2.Θα θεσμοθετήσετε την υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς;

3.Θα προχωρήσετε στην ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας;

4.Θα προβείτε στη μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό;

5.Θα ορίσετε συνάντηση με τους υπογράφοντες την επιστολή Προέδρους των Επιμελητηρίων, προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες των προτάσεών τους;

6.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι θα δώσετε τη χαριστική βολή στον ΟΑΕΕ, οδηγώντας σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων - ελευθέρων επαγγελματιών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνέχεια στο προσκήνιο διαρκής συζήτηση για τη σωτηρία του Οργανισμού;Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ