Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΒΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός για το 2014, για ένα ακόμα έτος, στηρίζεται στην ταμειακή λογική της  υπερφορολόγησης,  μη λαμβάνοντας υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα και τις αντοχές των πολιτών.

Για άλλη μια χρονιά τα οικονομικά δεδομένα που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014 δείχνουν ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και την ανάγκη αναστροφής από την εφαρμοζόμενη αδιέξοδη πολιτική που επιτείνει την ύφεση.
Την ίδια στιγμή που τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα φορολογική επιδρομή. Μας καλεί για άλλη μια φορά να επωμιστούμε νέους φόρους 2,2 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος των επιχειρήσεων μας έχει εξαφανιστεί και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας καθίσταται αμφίβολή.  
Η θεαματική αύξηση κατά 137,2% των εσόδων που προβλέπεται να εισπραχθούν από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, οδηγεί στην αιμορραγία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και γονατίζει τους ασθενέστερους, ενώ ασφαλώς καταστρέφει οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη.
Η επίτευξη της αναγκαίας τακτοποίησης των δημοσιονομικών στρεβλώσεων και η απαραίτητη εξυγίανση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, σχεδιάζεται να γίνει μέσω της συνέχισης της πρακτικής της υπερφορολόγησης των εξαντλημένων φοροδοτικά Ελλήνων, ενώ παράλληλα δεν διαφαίνεται προοπτική ουσιαστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την μείωση των κοινωνικών δαπανών, των κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις και της συνεχιζόμενης έλλειψης τροφοδότησης ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία καθιστούν τον στόχο ακόμα και της περιορισμένης έστω ανάπτυξης πολύ δύσκολα επιτεύξιμο με συνέπεια τη συνέχιση του κλεισίματος των επιχειρήσεων και την αύξηση της ήδη τεράστιας ανεργίας.

Η μείωση και ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του τεράστιου και αντιπαραγωγικού κράτους που θα απελευθέρωνε πόρους στη πραγματική οικονομία, εξακολουθεί να παραμένει ταμπού για τη κυβέρνηση.